AcasăEroii României moderneEcaterina Teodoroiu, povestea eroinei de la Jiu

Ecaterina Teodoroiu, povestea eroinei de la Jiu

Cătălina Vasile Toderoiu s-a născut pe 14 ianuarie 1894 la Vlădeni, astăzi un cartier din Târgu Jiu, într-o familie de țărani care mai avea încă cinci băieți și două fete. Fetița a început studiile la școala primară din sat și le-a continuat la una din Târgu Jiu, perioadă în care numele său a fost schimbat în Ecaterina Teodoroiu, pentru că așa fusese înscrisă în catalogul clasei.


A urmat apoi, până în 1909, Școala româno-germană din Târgu Jiu și după aceea a mers la un pension din București, cu dorința de a deveni învățătoare. Aici a avut contact cu primii cercetași din România, intrând în 1913 în grupul numit „Păstorul Bucur”.

După izbucnirea Primului Război Mondial, Ecaterina s-a transferat la Târgu Jiu, la gruparea de cercetași „Domnul Tudor”, iar în 1916, când România a renunțat la neutralitate și a intrat în război, tânăra a devenit asistentă medicală pe front, urmând Regimentul 18, în care lupta fratele ei, Nicolae, chiar în zonele din Gorj.

După moartea lui Nicolae, căzut pe front, din dorința de a răzbuna moartea acestuia, Ecaterina a decis să lupte activ și a cerut permisiunea comandantului Diviziei a II-a să fie transferată într-o unitate de combatanți.
Pe 10 octombrie 1916, când a avut loc prima bătălie de la Jiu, Armata I Română, comandată de generalul Ion Dragalina, a respins o puternică ofensivă inamică, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii.
A fost luată prizonieră, fiind dusă la Cărbunești, iar de acolo a reușit să evadeze împușcându-l pe soldatul german care îi păzea pe ea și pe comandantul ei de pluton.

 

Revenită la unitate, tânăra a continuat lupta în zona orașului Filiași, fiind rănită destul de grav. În timp ce se afla în spital, armata română s-a retras în Moldova și ea a fost mutată pe rând în spitalele din Craiova, București și în cele din urmă, la Iași.
Curajoasa Ecaterina a fost vizitată personal de regina Maria care i-a conferit decorația „Virtutea militară” clasa a II-a și a înaintat-o în gradul de sublocotenent, presa relatând pe larg momentul întâlnirii reginei cu modesta fată din Jiu.

Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu a revenit pe front în vara lui 1917. Pe 20 august, Regimentul 43/59 Infanterie din care făcea parte a ocupat poziții în tranșeele de pe Dealul Secului, în zona localității Muncelu. Peste două zile, în seara de 22 august, în timpul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german și respins de trupele române, Ecaterina Teodoroiu a fost împușcată mortal în cap, conform unei versiuni, sau în piept, conform unei alte variante. Tânăra se afla în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent.

 

După terminarea războiului, Ecaterina Teodoroiu a devenit o eroină a României Mari. Inițial a fost înmormântată în comuna Fitionești din Vrancea, dar în iunie 1921 osemintele ei au fost mutate la Târgu Jiu într-un mausoleu din centrul orașului. În 1936 mausoleul a fost refăcut de sculptorița Milița Pătrașcu, acesta fiind ridicat prin strădania destoinicei Arethia Tătărescu, președinta Ligii Femeilor Române din Gorj, care în 1938 a finanțat și consolidarea casei în care s-a născut Ecaterina Teodoroiu, locuință care a fost declarată casă memorială.

În 1930, regizorul Ion Niculescu-Brună a realizat filmul „Ecaterina Teodoroiu” cu actrița Felicia Frunză în rol principal, o viziune eroică asupra Primului Război Mondial. Printre interpreți se aflau și persoane reale care își jucau propriile personaje, printre ele aflându-se și mama Ecaterinei, Elena Teodoroiu.

 

Regizorul a reconstituit scene de război cu figuranți printre care se pare că erau mulți dintre supraviețuitorii luptelor în care a pierit eroina de la Jiu. În film au fost introduse și scene filmate pe front, din arhiva Serviciului Cinematografic al Armatei, printre care și câteva secvențe în care apărea chiar Ecaterina Teodoroiu.

 

 

Galerie foto:

Lasă un comentariu