HomeVizionariiScriitoriEdmondo de Amicis: Cuore, inimă de copil

Edmondo de Amicis: Cuore, inimă de copil

Edmondo de Amicis
DS TW

Edmondo De Amicis s-a născut pe 21 octombrie 1846 în Oneglia, astăzi parte a orașului Imperia din Italia, și a fost fiul unui oficial al Regatului Savoia care era responsabil cu gestionarea comerțului cu sare și tutun în regiune. Băiatul a urmat Academia Militară din Modena și a devenit ofițer în noul regat al Italiei, luptând în bătălia de la Custoza în timpul celui de-al treilea război de independență, în care forțele italiene au fost înfrânte de cele ale Imperiului Austriac. Experiența de de front l-a dezamăgit însă și a contribuit la decizia sa ulterioară de a părăsi pentru totdeauna viața militară.

Stabilit la Florența, a început să scrie schițe în care povestea despre viața soldaților în prima linie a războiului, textele fiind adunate în “La vita militare”, volum care a apărut în 1868 și a fost publicat pentru prima dată de jurnalul Ministerului Apărării, L’Italia Militare.

În 1870, Edmondo De Amicis s-a alăturat redacției revistei „La Nazione” din Roma, iar articolele din acea vreme au fost baza cărților de călătorie publicate între 1873 și 1879: “Spagna”, „Olanda”, „Ricordi di Londra”, „Marocco”, „Constantinopole”, „Ricordi di Parigi”. În 2005 a apărut o nouă ediție a volumului „Costantinopole”, considerată de mulți critici literari capodopera scriitorului și cea mai bună descriere a orașului otoman din secolul al XIX-lea.

„Niciun oraș nu reprezintă mai bine natura și filosofia umană decât Istanbulul”, scrie De Amicis continuând: „Toate lucrurile mărețe și frumoase sunt ale lui Dumnezeu sau ale sultanului, trimisul lui Dumnezeu pe pământ. În rest, toate sunt tranzitorii și nu sunt luate în considerare, fiind considerate simple banalități. Constantinopolul este un Babilon, o lume întreagă în sine, un haos. E frumos? Minunat de frumos. E urât? Este groaznic! Îl iubești? Cu pasiune. Ai trăi aici? Cine știe?”

Cea mai cunoscută carte a scriitorului italian, “Cuore”, jurnalul unui elev ținut pe parcursul anului școlar 1881-1882, a fost publicată la editura lui Emilio și Giuseppe Treves pe 17 octombrie 1886, prima zi de școală în Italia. Succesul volumului a fost uriaș, în câteva luni cartea fiind tipărită în 40 de ediții în Italia și tradusă în zeci de limbi. Pentru că era considerată educativă, a devenit lectură obligatorie în școlile publice din Italia.

Edmondo de Amicis

Mesajul naționalist din operele lui Edmondo De Amicis a fost urmat de un angajament față de socialism, scriitorul devenind, în 1896, membru al Partidului Socialist Italian.

Printre cărțile lui ulterioare se numără: “Sull’oceano”, în care vorbește despre situația emigranților italieni din Statele Unite, „Il romanzo di un maestro”, „Amore e ginnastica”, „Maestrina degli operai”, „La carrozza di tutti”, „L’idioma gentile” și „Nuovi ritratti letterari e artistici”.

Ultimii ani ai lui Edmondo De Amicis au fost marcați de tragedii personale. Scriitorul a fost afectat de moartea mamei și de conflictele frecvente cu soția sa și, în cele din urmă, scandalurile conjugale au fost sursa unui șoc emoțional și mai mare pentru sensibilul De Amicis, deoarece au dus la sinuciderea fiului său, Furio. După acest moment, a decis să-și petreacă restul vieții într-o izolare auto-impusă.

Edmondo De Amicis a murit pe 11 martie 1908, la vârsta de 61 de ani, în orașul Bordighera din regiunea Liguria, la “Hotel de la Reine”.

Edmondo de Amicis

Cartea “Cuore” a fost ecranizată de mai multe ori, primul film fiind realizat în 1947, o adaptare regizorală a lui Duilio Coletti, în care a jucat și Vittorio De Sica. Filmul “De la Apenini la Anzi”, realizat în 1959 de regizorul Folco Quilici, este cea mai cunoscută ecranizare a romanului, iar o altă miniserie tv realizată în 1984 de Luigi Comencini a fost difuzată și în România.

Edmondo de Amicis
DS TW
No comments

leave a comment