HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorLilian a Suediei, actrița care a așteptat 30 de ani pentru a deveni prințesă

Lilian a Suediei, actrița care a așteptat 30 de ani pentru a deveni prințesă

Lilian
DS TW

Prințesa Lilian a Suediei, Ducesă de Halland, născută Lillian May Davies, a venit pe lume pe 30 august 1915 în orașul Swansea din Țara Galilor, într-o familie de condiție modestă. Tatăl ei se numea William John Davies și avea un mic magazin în piață, iar mama, Gladys Mary, se ocupa de gospodărie. Părinții copilei s-au despărțit în anii ’20, iar când a împlinit 16 ani, Lilian s-a mutat la Londra, devenind actriță și fotomodel de succes și fiind fotografiată de reviste de modă precum Vogue.

În 1940, tânăra s-a căsătorit cu actorul scoțian Ivan Craig, dar la scurt timp după nuntă soțul ei s-a alăturat armatei britanice și a plecat în Africa, unde a luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În această perioadă, Lilian a lucrat la o fabrică care producea radiouri pentru Marina Regală, apoi la un spital pentru soldații răniți.

carturesti.ro
Lilian
Lilian

În 1943, l-a întâlnit la Londra pe prințul suedez Bertil, Duce de Halland, iar după scurt timp cei doi au devenit iubiți, deși ea era încă căsătorită cu Craig. La revenirea celui din urmă de pe front, a decis să divorțeze, astfel că pe 7 noiembrie 1945 mariajul s-a încheiat în mod oficial.

Lilian

Fratele mai mare al lui Bertil, Prințul Gustaf Adolf, Duce de Västerbotten, care era al doilea în linie de succesiune la tronul Suediei, a murit în 1947, însă fiul acestuia, Carl Gustaf, avea în acel moment mai puțin de un an, așa că Bertil se aștepta să primească rolul de regent al micului suveran. Datorită noilor atribuții pe care ar fi trebuit să le îndeplinească, prințul a ales să nu se căsătorească cu Lilian, care nu avea rangul nobiliar impus de casa regală suedeză, așa că cei doi au trăit împreună timp de mai bine de treizeci de ani într-o discreție deplină. În 1946, Prințul Bertil a achiziționat o casă la Sainte-Maxime, în Franța, care a devenit refugiul lor privat.

Bertil nu a trebuit însă niciodată să devină regent, pentru că tatăl său, regele, care a urcat pe tron în 1950, a trăit suficient de mult pentru a-și vedea nepotul la maturitate. Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a urcat pe tron în 1973 și, după ce a decis el însuși să se căsătorească cu Silvia Sommerlath, o tânără care nu avea niciun rang nobiliar, a aprobat căsătoria unchiului cu Lilian. Cei doi s-au căsătorit pe 7 decembrie 1976 la biserica palatului Drottningholm, în prezența regelui și a reginei. „Dacă ar fi să-mi rezum viața, totul a fost despre iubirea mea”, a spus prințesa în 1995, în ziua în care a împlinit 80 de ani, adăugând: „Bertil este un bărbat grozav și îl iubesc”.

Lilian

Prințul a murit pe 5 ianuarie 1997 la reședința sa din Suedia, iar din acel moment până în 2010, Lilian a continuat să reprezinte familia la diferite evenimente oficiale și a patronat mai multe organizații de caritate, păstrându-și rolul în casa regală.

fashiondays.ro

În august 2008, a căzut și și-a rupt femurul, în februarie 2009 a suferit din nou un accident, iar un an mai târziu a fost afectată de boala Alzheimer și nu a mai putut apărea în public. Și-a trăit ultimii ani la Villa Solbacken, vechea ei casă din zona Djurgården din Stockholm, fiind îngrijită în permanență de trei asistente medicale.

Lilian

Prințesa Lilian a încetat din viață pe 10 martie 2013, la vârsta de 97 de ani, funeraliile ei fiind transmise în direct de televiziunea națională suedeză. Bijuteriile pe care le primise de la Prințul Bertil al Suediei au fost lăsate prin testament nepoatelor, de care era foarte apropiată. Prințesa Margaretha, sora regelui Carl Gustaf, a primit o tiară cu un model extrem de discret, cu frunze de dafin, iar prințesa moștenitoare Victoria a Suediei a primit un colier pe care îl poartă deseori în semn de omagiu adus mătușii decedate.

Lilian
DS TW
No comments

leave a comment