HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteElena Ghiba, femeia care și-a donat averea elevilor săraci din Arad

Elena Ghiba, femeia care și-a donat averea elevilor săraci din Arad

DS TW

Elena Ghiba s-a născut în 1801 la Bichiş și a fost fiica parohului bisericii ortodoxe din localitate. Când a împlinit 10 ani, fetița și fraţii ei au rămas orfani de ambii părinţi și fără nicio avere. Copiii au fost crescuți de neamurile pe care le aveau în localitatea Pâncota, iar când a ajuns la maturitate, Elena s-a căsătorit cu un meșteșugar sărac numit Birta și s-a mutat în Arad. După câţiva ani a rămas văduvă, astfel că din anul 1830 a fost nevoită să îşi câştige singură existența.

A intrat în serviciul unui anume Emanuil Gogheru, în slujba căruia a rămas vreme de 33 de ani. În anul 1863, bărbatul a murit și, pentru că nu avea urmaşi, i-a lăsat prin testament Elenei, pentru devotamentul dovedit timp de de mai bine trei decenii, întreaga avere pe care o dobândise, adică două case în Arad şi peste 130.000 florini.

 

Femeia era deja în vârstă și în același an şi-a întocmit testamentul, care prevedea o sumă de 48.000 de florini pentru crearea unei fundaţii din care urma să fie acordate, anual, 12 burse a câte 200 de florini pentru elevii şi studenţii săraci, dar merituoşi, de religie ortodoxă din judeţele Bihor, Bekeş sau Cenad.

Organizația care i-a purtat numele a fost înfiinţată prin punctul 23 al testamentului, a funcţionat începând cu anul 1877 și a fost administrată de o comisie formată din 4 preoţi şi 8 mireni, sub preşedinţia episcopului Aradului.

Conform dorinţei fondatoarei, după terminarea studiilor, fiecare bursier contribuia la mărirea bugetului fundației, astfel că în 1913 capitalul acesteia era 154.469 de coroane, iar în în 1921, suma era 160.024 coroane.

Fundaţia a trecut prin momente dificile mai ales în perioada celui de al Doilea Război Mondial, dar modul de obţinere a burselor a rămas tot cel reglementat de Elena Ghiba Birta, adică elevul sau studentul trebuia să aibă rezultate bune la învăţătură și să dovedească acest lucru prin certificatul şcolar anual. În plus, bursierii făceau dovadă unei comportări civilizate și erau exemplu de ţinută morală în toate împrejurările.

O altă parte din averea Elenei Ghiba Birta a fost destinată mai multor aşezăminte ortodoxe, romano-catolice, calvine, Casei Sărăcilor din Arad, spitalului ce urma să fie construit la dorința sa şi fondului pompierilor.

Elena Ghiba Birta a murit în ianuarie 1864 la Pesta, unde se afla pentru tratarea bolilor de care a suferit în ultima parte a vieții.

 

 

DS TW
No comments

leave a comment