HomeOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriBaroneasa Angela Burdett-Coutts, cea mai bogată moștenitoare din Anglia

Baroneasa Angela Burdett-Coutts, cea mai bogată moștenitoare din Anglia

DS TW

Angela Georgina Burdett-Coutts, prima baroneasă Burdett-Coutts, s-a născut pe 21 aprilie 1814 și a fost fiica lui Sir Francis Burdett, al 5-lea Baronet, și a Sophiei, fiica bancherului Thomas Coutts. În 1837, a devenit una dintre cele mai avute femei din Anglia, moștenind averea bunicului, o sumă de aproximativ 1,8 milioane de lire sterline, adică echivalentul a 160 de milioane de lire sterline astăzi. Se spune că regele Eduard al VII-lea a descris-o pe delicata Angela: “După mama mea, cea mai remarcabilă femeie din regat.”

Baroneasa a fost o mare colecționară de pictură, achiziționând multe lucrări ale maeștrilor clasici, și datorită celebrității câștigate prin avuția sa, a primit numeroase oferte pentru un mariaj avantajos, dar a refuzat să se căsătorească. Locuia mai ales în casa de la țară aflată la Holly Lodge Estate, astăzi suburbia Highgate din Londra, unde găzduia recepții celebre. Printre apropiații săi s-au aflat scriitorul Charles Dickens și Arthur Wellesley, Ducele de Wellington, care a și cerut-o în căsătorie, dar Angela a refuzat propunerea.

Când împlinise deja 67 de ani, Angela a șocat societatea londoneză căsătorindu-se cu secretarul ei care avea doar 29 de ani, americanul William Lehman Ashmead Bartlett, noul soț schimbându-și numele de familie în Burdett-Coutts.

Angela Burdett-Coutts și-a cheltuit cea mai mare parte a averii oferind burse de studii tinerilor merituoși și implicându-se în multe cauze umanitare. Unul dintre primele acte filantropice a fost să construiască, împreună cu prietenul ei, Charles Dickens, un cămin pentru tinerele care aveau o viață imorală și își doreau să se reabiliteze, inclusiv fetele care fuseseră acuzate de furt sau prostituție. Casa finanțată de Angela se numea Cabana Urania.

De asemenea, a fost implicată în mod activ în finanțarea fundațiilor care se ocupau de oamenii din Africa, dar și de educația și salvarea săracilor sau a celor în suferință din orice parte a lumii. Deși nu a făcut nicio deosebire în donațiile pe care le-a oferit organizațiilor de caritate, Angela Burdett-Coutts este considerată o binefăcătoare a Bisericii Anglicane, construind două biserici, inclusiv Biserica Sf. Ștefan, Rochester Row. Baroneasa a finanțat lucrărilor de reabilitare de la Westminster Abbey, a înzestrat școlile bisericești și, împreună cu reverendul Thomas Helmore, a construit o școală primară în Westminster, cunoscută sub numele de Burdett-Coutts & Townshend Foundation Church of England Primary School, dar a înzestrat și episcopiile din Cape Town și Adelaide. În 1884, baroneasa Burdett-Coutts a devenit cofondatoare a Societății londoneze pentru prevenirea cruzimii față de copii, a înființat Institutul Tehnic Westminster în 1893 și a fost implicată în Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (RSPCA).

Onorabila Angela Georgina Burdett-Coutts a murit pe 30 decembrie 1906, la vârsta de 92 de ani.

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment