AcasăRăzboaie și revoluțiiAl Doilea Război MondialFriedrich Paulus, generalul care i-a întors spatele lui Hitler

Friedrich Paulus, generalul care i-a întors spatele lui Hitler

Friedrich Wilhelm Ernst von Paulus s-a născut pe 23 septembrie 1890 la Breitenau, în Provincia Hesse-Nassau, tatăl său fiind contabilul unei case de corecție, iar mama, fiica directorului aceleiași instituții.

Tânărul a încercat fără succes să intre în Marina imperială germană și, pentru o scurtă perioadă de timp, a studiat la Universitatea din Marburg, dar și-a abandonat studiile și a fost încadrat în februarie 1910 ca ofițer-cadet într-un regiment de infanterie.

Doi ani mai târziu, pe 4 iulie 1912 s-a căsătorit cu Elena Rosetti-Solescu, căreia i se spunea Coco, o prințesă dintr-o veche familie românească, iar cuplul a avut trei copii: Olga și gemenii Friedrich și Ernst Alexander.

 

La izbucnirea Primului Război Mondial, regimentul lui Paulus a făcut parte din forțele care au atacat Franța și au participat la acțiunile din munții Vosges și din regiunea Arras, iar în 1915 tânărul a devenit ofițer de stat major al trupelor Deutscher Alpenkorps dislocate în Macedonia, Franța și Serbia și în septembrie 1916 a luat parte la luptele din munții Argonne din Franța, fiind avansat la sfârșitul războiului la gradul de căpitan.

După semnarea Tratatului de la Versailles, Paulus a rămas în armată și a devenit comandant de companie într-un regiment din Stuttgart, a fost numit apoi în diferite funcții de stat major, iar în octombrie 1935 a devenit șef al statului major al cartierului general al trupelor de tancuri.

 

În februarie 1938, Paulus a fost numit șef al statului major al Corpului de armate nr. 16 (motorizat) de sub comanda generalului Guderian și în mai 1939 a devenit șef al statului major al Armatei a 10-a germană (redenumită mai târziu Armata a 6-a germană), cu care a luptat în Polonia, Olanda și Belgia.

Ofițerul a fost avansat la gradul de general-locotenent și în septembrie 1940 a fost numit adjunct al șefului Marelui Stat Major, participând la conceperea planurilor pentru operațiunea Barbarossa de invadare a Uniunii Sovietice, fiind cel care a condus luptele pentru cucerirea Stalingradului în ianuarie 1942.

 

Pe 30 ianuarie 1943, când era deja evident că Bătălia de la Stalingrad avea să fie pierdută de forțele germane, Hitler l-a avansat pe Paulus la gradul de feldmareșal, dar înaltul ofițer s-a predat, împreună cu subordonații săi, a doua zi, pe 31 ianuarie 1943, pentru că a realizat că nu are nicio șansă să scape din încercuire. Restul armatei germane din Stalingrad s-a predat pe 2 februarie 1943, astfel că 90.000 de militari germani înfometați și extenuați au fost luați prizonieri, printre ei aflându-se și 22 de generali. Ajuns la Moscova, în perioada captivității sovietice, Paulus a devenit un critic vehement al regimului nazist  alăturându-se Comitetului Național Germania Liberă și făcând mai multe apelari în sprijinul capitulării.

 

După dezertarea generalului, Gestapoul a acționat brutal împotriva soției sale, Elena Rosetti-Solescu, căreia a încercat să-i ceară să renunțe la numele soțului, femeia fiind arestă împreună cu fiul său, căpitanul Ernst Alexander Paulus, care fusese rănit în luptele de la Harkov. Celălalt fiu, căpitanul Friedrich Paulus, fusese ucis în Italia, în cursul debarcării de la Anzio, în februarie 1944. Deși a fost arestată și persecutată de Gestapo, femeia a refuzat să divorțeze și să se dezică de soțul său. Elena Rosetti-Solescu a murit în 1949, la Baden-Baden, în mizerie, fără să mai apuce să-și vadă soțul întors din captivitatea sovietică.

Mai târziu generalul Paulus a depus mărturie în procesele de la Nürnberg. A fost eliberat din detenția în Uniunea Sovietică în 1953, cu doi ani înainte de repatrierea prizonierilor germani din închisorile și lagărele sovietice și a murit de cancer pe 1 februarie 1957 la Dresda.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu