HomeMonarhieMari Ducese și PrințesePrințesa Marianne a Olandei a fugit cu vizitiul

Prințesa Marianne a Olandei a fugit cu vizitiul

DS TW

Prințesa Marianne a Olandei s-a născut pe 9 mai 1810 la Berlin și a fost cel mai mic copil al regelui Willem I al Olandei și al soției sale, Wilhelmina a Prusiei.

Prințesa s-a căsătorit la Haga pe 14 septembrie 1830 cu vărul ei primar, Prințul Albert al Prusiei, al patrulea fiu al fratelui mamei sale, regele Frederick William al III-lea al Prusiei. Cuplul a avut patru copii: Frederika Louise Wilhelmine Marianne Charlotte, Frederick Wilhelm Nikolaus Albert, Frederika Louise Wilhelmine Elisabeth, decedată la doar trei luni, și Frederika Wilhelmine Louise Elisabeth Alexandrine.

În 1845 Marianne și-a părăsit soțul necredincios și a început să trăiască cu iubitul ei, fostul vizitiu Johannes van Rossum, iar patru ani mai târziu, pe 28 martie 1849, Marianne și Albert al Prusiei au divorțat oficial. Copiii au rămas în îngrijirea mătușii lor, regina Elisabeta a Prusiei, care, neavând copii, s-a ocupat de educația lor. Contactul Mariannei cu micuții a fost redus, dar aceștia au rămas atașați în continuare de mama lor.

Pe 30 octombrie 1849 prințesa, care plecase cu iubitul ei în Sicilia, l-a născut pe singurul copil al lui van Rossum, un băiat pe care l-a numit Johannes Wilhelm. După acest eveniment, curțile de la Haga și Berlin au întrerupt orice contact cu ea, iar Marianne, Johannes și fiul lor au trăit în următorii ani în Italia și apoi în orașul Erbach din landul Hessa.

În 1855, cuplul a cumpărat Palatul Reinhartshausen din Erbach din care a făcut centrul cultural al Rinului. O parte a palatului a devenit muzeu și este cunoscută astăzi sub numele Festsäle. Aici Marianne primea tinerii artiști din zonă, oferindu-le cazare și un mediu propice pentru creație.

În ziua de Crăciun a anului 1861, fiul, Johannes Wilhelm, care avea doar 12 ani, a murit de pneumonie. În memoria lui, Marianne a donat 60.000 de guldeni localnicilor din oraș, bani cu care a fost cumpărat un teren pentru construirea unei bisericii. După ridicarea acesteia, micul Johannes a fost îngropat sub altar, iar astăzi lăcașul de cult îi poartă numele.

Doisprezece ani mai târziu, pe 10 mai 1873, Johannes van Rossum, partenerul Mariannei, a murit la vârsta de 64 de ani și a fost înmormântat alături de fiul său. Prințesa i-a supraviețuit zece ani și a murit la puțin timp după ce împlinise 73 de ani, fiind înmormântată în aceeși biserică.

Ultima ei apariție publică a avut loc în 1880, cu ocazia botezului nepoatei sale, viitoarea regină Wilhelmina a Olandei. Marianne i-a oferit viitoarei suverane un portret pe spatele căruia a scris: „Știu cât de mult înseamnă să fii atât femeie, cât și regină”.

 

DS TW
No comments

leave a comment