HomeVizionariiScriitoriFriedrich Schiller, un mister nedeslușit

Friedrich Schiller, un mister nedeslușit

Friedrich Schiller
DS TW

Friedrich Schiller s-a născut pe 10 noiembrie 1759 la Marbach am Neckar, în ducatul Württemberg din sudul Germaniei, și a fost fiul lui Johann Kaspar Schiller, un medic militar care a devenit administrator al grădinilor curții ducale, și al Elisabethei Dorothea, fiica unui hangiu. Familia a mai avut cinci fiice, printre care și pictorița Cristophine, toți copiii fiind educați într-o strictă atmosferă religioasă, petrecându-și timpul studiind Biblia. În 1773, la vârsta de 14 ani, tânărul Schiller a fost înrolat, la ordinul ducelui Karl Eugen, în Academia Militară, o instituție foarte rigurosă, iar după opt ani a început să studieze medicina. Tânărul a devenit în 1780 medic militar al unui regiment din Württemberg.

Atras de literatură încă din adolescență, Schiller a publicat în 1781 drama “Hoții”, pe care baronul de Dalberg, directorul de la acea vreme al renumitului Teatru Naţional din Mannheim, a pus-o scenă un an mai târziu, în 1782. Tânărul debutant a înregistrat un succes neaşteptat, dar recunoașterea a atras nu doar simpatia publicului, ci și mânia ducelui Karl Eugen, care i-a interzis să mai scrie.

Datorită ideilor revoluționare din piesă, Schiller a fost numit în 1792 cetățean de onoare al Republicii Franceze, dar pentru că între timp publicase câteva lucrări considerate radicale, a fost obligat să emigreze din Weimar și să se refugieze la un prieten din Thüringen. În 1785, a editat revista Rheinische Thalia și a scris poezia “An die Freude” (Oda bucuriei), ce va fi transpusă de Beethoven în finalul Simfoniei a IX-a și va deveni imnul Uniunii Europene.

Friedrich Schiller

În 1787 poetul a revenit la Weimar, primind funcția de consilier la curtea marelui duce Karl August. În această perioadă s-a împrietenit cu Johann Wolfgang von Goethe, iar doi ani mai târziu a fost numit profesor la Universitatea din Jena.

Friedrich Schiller s-a căsătorit în 1790 cu Charlotte von Lengefeld, o tânără ce provenea dintr-o familie aristocratică și fusese crescută la curtea ducală. Cei doi s-au întâlnit în 1785, pe vremea când el era aproape necunoscut și foarte sărac, prin intermediul surorii ei, Caroline și al unui văr, Wilhelm von Wolzogen, care mai târziu a devenit al doilea soț al Carolinei. Cuplul a avut patru copii, Karl Ludwig, Ernst Friedrich, Karoline Luise și Emilie Henriette, dar curând scriitorul s-a îmbolnăvit de tuberculoză, suferințele sale fiind agravate de regimul dur de muncă și de ritmul de viață dezorganizat. Ducele de Weimar, care a fost informat de situația poetului, i-a oferit mai târziu o pensie care i-a asigurat supraviețuirea.

Friedrich Schiller

În 1794, scriitorul a editat publicația Die Horen, la care a colaborat și Goethe, care devenise cel mai bun prieten al său. La îndemnul acestuia, Schiller s-a întors la poezie și proză și după 1799 a publicat dramele “Wallenstein”, “Maria Stuart”, “Fecioara din Orléans”, “Mireasa din Messina” și “Wilhelm Tell”.

În vara anului 1804, starea lui de sănătate s-a agravat. Friedrich Schiller a murit pe 9 mai 1805, la doar 45 de ani.

Sicriul care conținea ceea ce se presupunea la acel moment că ar fi fost osemintele scriitorului a fost mutat în 1827 din Cimitirul istoric din Weimar într-o criptă din Weimarer Fürstengruft, necropola Casei Ducale Saxe-Weimar-Eisenach, care a devenit, după cinci ani, și locul de odihnă al lui Goethe, bunul său prieten.

În 1911, în timpul unei deshumări, într-un mormânt din criptă a fost descoperit un craniu care i-a fost atribuit la acel moment lui Schiller. Ani de zile a existat o dispută despre autenticitatea osemintelor înhumate la Weimar și, pentru a se stabili adevărul, a fost demarat un proiect de cercetare numit “Codul Friedrich Schiller”, în urma căruia trebuia să se afle dacă este al lui scriitorului. În primăvara anului 2008, cercetătorii au realizat o amplă analiză a oaselor surorilor lui Schiller și o comparație a ADN-ului provenit de la dinții celor două cranii.

Rezultatul investigațiilor a arătat însă că niciunul dintre cranii nu îi poate fi atribuit. De asemenea, a fost examinat și scheletul aflat în sicriu și s-a demonstrat că osemintele proveneau de la cel puțin trei persoane diferite și, oricum, ADN-ul craniului nu se potrivea cu ADN-ul părților scheletice.

Fundația Klassik Stiftung Weimar a decis să lase sicriul din cripta regală gol, deoarece amplele încercări de identificare a craniului real au luat sfârșit fără niciun rezultat.

DS TW
Latest comment
  • Sunt binevenite aceste biografii, pentru cei interesați de aceasta latură a culturii, uneori se tremina prea brusc expunerea, mă gândesc uneori că multe artefacte de acum doua mii de ani, ca ex. inelul lui Irod, îi este atribuit, iar în cazul de față nu s-a putut stabili cu exactitate cui aparțin osemintele și unde ar putea fi corpul decedatului, asta mă face să-mi pun zeci de întrebări la veridicitatea multor descoperiri.

leave a comment