AcasăEroii României moderneEroi contemporaniIurie Darie, junele-prim al filmului românesc

Iurie Darie, junele-prim al filmului românesc

Iurie Darie

Iurie Darie Maximciuc s-a născut pe 14 martie 1929 în satul Vadul-Rașcov din judeţul Soroca, în Basarabia, părinţii săi fiind ambii învăţători, tatăl, Anatolie Maximciuc, fiindu-i inițial dascăl mamei viitorului actor. Bărbatul a așteptat până când Daria Sârbu a crescut, apoi a cerut-o în căsătorie. După câțiva ani de la mariaj, când micul Iurie avea doar cinci ani, tatăl său a murit de tuberculoză. Mama s-a recăsătorit la începutul celui de-al doilea război mondial, dar din nefericire, a rămas pentru a doua oară văduvă, cel de-al doilea soț murind pe front în condiții necunoscute. Viitorul actor a preluat şi numele „Darie” de la tatăl său vitreg. Copilăria şi-a petrecut-o în satul natal, apoi a urmat liceul la Chişinău, unde a învăţat latina, germana şi româna. În 1944 mama sa s-a refugiat la Timişoara, unde adolescentul are prima întâlnire cu teatrul: „La Timişoara am fost elev la liceul „Loga”, unde era obiceiul ca absolvenţii să pună în scenă câte o piesă. Piesa noastră se chema „Iepuroii”. În spectacolul ăsta m-am produs prima oară ca june-prim. Cântam şi la chitară.”

În 1948 tânărul se mută în Bucureşti, unde urmează cursurile de pregătire pentru Conservator, avându-i ca profesori pe Savel Stiopul la regie şi pe Toma Caragiu la actorie. Pentru că marea lui pasiune era desenul, Iurie Darie dă examene de admitere și la Conservator, şi la Belle Arte, dar este admis la Conservator, la clasa profesorului Mihai Popescu. Încă din primul an de studenţie face figuraţie la Operă şi primește mici roluri în teatrele bucureștene, iar în 1950, când se înfiinţează Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, decide să se transfere la clasa de actorie a Mariettei Sadova. Doi ani mai târziu, la absolvire, este angajat la Studioul Actorului de Film, unde debutează cu rolul Leonaş din piesa „Iaşii în carnaval”. Urmează, pe rând, spectacolele „Mătrăguna”, „Zboară cocorii”, „Nota zero la purtare”. În această perioadă la București se înființează Studiourile Cinematografice Buftea, iar Iurie Darie devine junele-prim al cimematografiei româneşti, fiind distribuit în filmele regizorilor Dinu Negreanu, Gheorghe Vitanidis, Ion Popescu-Gopo sau Jean Georgescu.

Iurie Darie

La scurt timp după apariția spectacolelor de divertisment la Televiziunea Română, actorul devine vedeta programelor pentru copii. Frecventele apariţii pe micul ecran, în filme sau pe scenă îl transformă pe tânărul Iurie Darie în vedetă, astfel că, atunci când ieșea pe stradă, era imediat înconjurat de zeci de admiratoare.

În 1960 este angajat de Radu Beligan la Teatrul de Comedie, unde apare într-o serie de spectacole precum „Bughezul gentilom”, „Trolius şi Cresida”, „Umbra”, „Don Juan”, „Amfitrionul”, jucând alături de mari actori ca Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu-Bibanu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu sau Silviu Stănculescu. Printre cele peste 50 de filme în care a jucat se numără extrem de cunoscutele Nepoții gornistului, Directorul nostru, Alo? Ați greșit numărul, S-a furat o bombă, Vacanță la mare,

Dragoste la zero grade, Răutăciosul adolescent , Brigada Diverse intră în acțiune, Brigada Diverse în alertă!, B.D. la munte și la mare, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, Ciprian Porumbescu, Drumul oaselor, Am fost șaisprezece, Lumini și umbre, Ringul, Rămășagul, Cucoana Chirița, François Villon – Poetul vagabond, În fiecare zi mi-e dor de tine.
Actorul a fost căsătorit cu actriţa Consuela Roșu şi au avut împreună un fiu, pe regretatul Alexandru Darie, fost director al Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti. La Teatrul de Comedie o va cunoaşte pe actriţa Anca Pandrea, care-i va deveni soție după decesul prematur al Consuelei.

iurie Darie

Decorat în 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă”, actorul a primit în 2009 Premiul de Excelenţă pentru întreaga sa carieră la Festivalul Comediei româneşti.
Iurie Darie a murit pe 9 noiembrie 2012, la vârsta de 83 de ani, după o grea suferință, la domiciliul său din București.

Comentarii
  • Portretul cu Florentina Mosora este cu regretatul Ion Dichiseanu!!!!!!! Eu îmi amintesc de Nepoții Gornistului, unde Iurie Darie era de-a-dreptul cuceritor, De atunci l-am îndrăgit și l-am urmărit cu multă simpatie și prețuire. Să se odihnească în pace!

Lasă un comentariu