Ginger Rogers, o viață pe scenă

DS TW

Virginia Katherine McMath s-a născut pe 16 iulie 1911, în Missouri. Mama ei, Lela Emogene, era reporter, scenarist și producător de filme, iar tatăl, William Eddins McMath, inginer. Părinții s-au despărțit la scurt timp după ce s-a născut fetița și, după ce au încercat fără succes să se împace, McMath a avut două tentative de a-și răpi fiica.

În 1915, fetița a ajuns la bunicii materni, iar mama ei a mers la Hollywood în încercarea de a obține un post de scenarist pentru Fox Studios. Când copila avea nouă ani, Lela Emogene s-a recăsătorit cu John Logan Rogers, de la care Ginger a luat numele de familie, deși nu a fost niciodată adoptată legal. Familia s-a mutat în Fort Worth, iar ambițioasa mamă a devenit critic de teatru pentru un ziar local.

Adolescentă fiind, Ginger își propusese să devină profesoară, dar, datorită relațiilor Lelei la Hollywood și în teatru, s-a reorientat și a început să cânte și să danseze împreună cu artiștii de pe scena Teatrului Majestic din oraș. Curând a câștigat un concurs de charleston și a plecat într-un turneu de șase luni. La vârsta de 17 ani, tânăra s-a căsătorit cu Jack Culpepper, un dansator cu care a format un cuplu de vodevil cunoscut sub numele “Ginger and Pepper”. Căsătoria s-a terminat în câteva luni și Ginger s-a întors la turnee, fiind în acea perioadă însoțită în permanență de mama ei. Când cele două au ajuns la New York, Ginger a primit un rol pe Broadway, în “Top Speed”.

 

În scurt timp, Rogers a fost aleasă să joace în “Girl Crazy”, o piesă de George și Ira Gershwin, Fred Astaire a fost angajat pentru a le face dansatorilor coregrafia, iar pariția în spectacol a transformat-o pe tânăra de 19 ani peste noapte în stea. În 1930, Ginger a semnat un contract pentru o perioadă de șapte ani cu Paramount Pictures, dar s-a retras din angajament și s-a mutat, însoțită tot de mama ei, devenită manager oficial, la Hollywood. Ajunsă în California, a primit mai multe contracte pentru filme de lung metraj pentru Warner Bros, Monogram și Fox, apoi și-a transferat contractul la studiourile RKO, unul din cele cinci studiouri importante ale epocii de aur a Hollywoodului.

Din 1933 până în 1939, a realizat aici nouă filme muzicale împreună cu Fred Astaire. Practic cei doi dansatori au revoluționat muzica de la Hollywood, Ginger fiind probabil cea mai bună parteneră de dans a lui Astaire, în primul rând datorită capacității sale de a combina abilitățile de dans, spontaneitatea și calitățile excepționale de actriță dramatică și comediană. În 1941, a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru “Kitty Foyle”, s-a bucurat de un succes considerabil la începutul anilor ’40, iar după ce a început să lucreze fără agent, a devenit cel mai bine plătit performer de la Hollywood.

Cariera ei a intrat într-o perioadă de declin treptat în anii ‘50. În 1952, Rogers a jucat în două comedii cu Marilyn Monroe și Cary Grant. După o serie de filme mai puțin populare, actrița a avut un mare succes pe Broadway în 1965, jucând-o pe Dolly Levi în “Hello, Dolly!”

Pe tot parcursul carierei, Ginger a avut-o aproape pe mama ei, Lela Rogers, fondatoare a companiei “Hollywood Playhouse”, care pregătea actrițele aspirante pentru contracte cu celebra casă de producție RKO.

Actrița a avut relații cu mai mulți colegi de la Hollywood și a fost căsătorită de cinci ori, dar nu a avut copii. S-a căsătorit pentru prima dată, la vârsta de 17 ani, cu partenerul ei de dans, Jack Pepper. Cei doi au divorțat în 1931, iar Ginger a început o relație cu Mervyn LeRoy, în 1932, cu care a rămas prietenă bună până la moartea lui, în 1987. În 1934, s-a recăsătorit cu actorul Lew Ayres, de care a divorțat șapte ani mai târziu, iar în 1943, s-a căsătorit cu al treilea soț, Jack Briggs, care era marinar, de care a divorțat în 1949. În 1953, a devenit soția lui Jacques Bergerac, un actor francez pe care l-a întâlnit într-o excursie la Paris, dar și de acesta a divorțat, în 1957. Cel de-al cincilea și ultimul partener a fost regizorul și producătorul William Marshall, cu care s-a căsătorit în 1961. Cuplul a divorțat în 1969.

Ginger Rogers a murit la domiciliul ei Rancho Mirage pe 25 aprilie 1995, la vârsta de 83 de ani. A fost incinerată, conform dorinței ei, și cenușa a fost depusă în cimitirul din Oakwood Memorial Park din Chatsworth, California, alături de rămășițele mamei sale.

DS TW
No comments

leave a comment