HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicIngrid Bergman a fost extrem de curajoasă în lupta cu cancerul

Ingrid Bergman a fost extrem de curajoasă în lupta cu cancerul

Ingrid Bergman s-a născut pe 29 august 1915 la Stockholm, în Suedia. Fetița a rămas orfană de mamă când avea doar 3 ani, iar tatăl ei a murit când Ingrid împlinise 12 ani. La vârsta de 18 ani s-a hotărât să urmeze o carieră în teatru şi a devenit studentă la Şcoala de Actorie de pe lângă Teatrul Regal de Dramă de la Stockholm.

În 1937 s-a căsătorit cu Petter Lindsröm, un medic stomatolog, cu care va avea o fiică, pe Pia. În 1939, Ingrid a ajuns în America, lăsându-şi acasă fetița, alături de tatăl ei. Primul film turnat la Hollywood a fost „Intermezzo”, un mare succes comercial.

În 1940 actrița s-a întors în Suedia, dar curând a decis să semneze un contract pe şapte ani cu producătorii de la Hollywood, în timp ce familia ei se afla încă în Europa. În 1942 a început filmările pentru „Casablanca”, apoi a fost distribuită în „For Whom the Bell Tolls”, în 1943, „Gaslight”, în 1944 și „Ioana D’Arc”, în 1948. Casablanca, filmul regizat de Michael Curtiz în care a jucat alături de Humphrey Bogart, este considerat astăzi unul dintre cele mai bune filme ale secolului XX.

 

Soțul ei, Petter, şi micuța Pia au plecat în America pentru a-i fi alături, dar relaţiile dintre cei doi soţi s-au răcit în scurt timp. Actrița a avut o scurtă escapadă amoroasă cu fotograful francez Robert Capa, în această perioadă i-a scris lui Roberto Rosselini pentru a începe o colaborare pentru un viitor film, iar regizorul a invitat-o la Roma.

Cei doi se îndrăgostesc la prima vedere, dar timp de două luni îşi ascund iubirea de ochii presei. Actrița a rămas însărcinată în timpul filmărilor pentru filmul Stromboli, chiar dacă nu se despărţise de soțul ei suedez, iar vestea că vedeta de la Hollywood așteaptă un copil a fost un şoc pentru lumea de peste ocean. Ingrid i-a trimis o scrisoare soţului în care îi explica faptul că și-a găsit fericirea, dar el a venit de urgență în Italia. Roberto Rossellini a amenințat-o că se omoară dacă îl va părăsi, iar pentru Ingrid situaţia a devenit dramatică, spunând mai târziu că a trăit un infern, mai ales că, pe lângă problemelor personale, a fost supusă oprobiului public. Jurnaliștii au criticat-o pentru că îşi părăsise fetița pentru Rossellini, a primit chiar scrisori de la admiratori care o îndemnau să nu divorţeze.

 

Pe 2 februarie 1950 a venit pe lume primul copil al cuplului Bergman-Rossellini, Renato Roberto Ranaldo Giusto Giuseppe Rossellini. Pentru că tatăl copilului nu era divorţat de soție şi nici Ingrid de Petter, nou-născutul îl are trecut pe certificatul de naştere, la numele tatălui, pe Rossellini, dar la numele mamei are o liniuţă.

În încercarea de a divorţa, cei doi au ajuns în fața unui tribunal din Mexic, pentru că acolo legea era mai permisivă şi admitea divorţul fără a fi de faţă ambele părţi. Ingrid a devenit o vreme gospodină desăvârşită şi s-a retras din lumina reflectoarelor. Bergman și Rossellini au devenit din nou părinţi, vor avea fiice gemene, pe Isabella Fiorella Elettra Giovanna şi Isotta Ingrid Freida Giuliana, care au venit pe lume pe 18 iunie 1952.

Isabella Rossellini și-a început la 28 de ani cariera de model și a devenit aproape la fel de apreciată ca mama ei în cinematografie, fiind inclusă de revista People în topul celor mai frumoase persoane din lume. Sora ei geamănă, Isotta, a stat departe de lumina reflectoarelor, este profesor universitar de literatură si a predat la Harvard University.

În 1957 cuplul Bergman – Rossellini s-a destrămat din cauza nepotrivirii de caracter. Cu toate că Ingrid a cerut custodia copiilor și a obținut-o în primă instanţă, micuții au fost luaţi de regizor, care nu concepea ca cei trei să ajungă în America şi să crească în apropierea lui Linström, primul soț al actriței, care rămăsese în Statele Unite.

După divorţ, Bergman a revenit pe marile ecrane în filmul „Elena and Her Men”, al regizorului francez Jean Renoir, cunoscând succesul deplin la Hollywood. S-a recăsătorit cu suedezul Lars Schmidt, producător de teatru, dar nici această relație nu a funcționat.

La vârsta de 58 de ani, actrița s-a îmbolnăvit de cancer, a fost supusă unei intervenții chirurgicale radicale şi s-a luptat cu mult curaj cu boala neînduplecată. Ingrid Bergman a murit pe 29 august 1982, exact în ziua în care împlinea vârsta de 67 de ani, la Londra.

 

Galerie foto:

 

No comments

leave a comment