HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicIngrid Bergman a fost extrem de curajoasă în lupta cu cancerul

Ingrid Bergman a fost extrem de curajoasă în lupta cu cancerul

Ingrid Bergman s-a născut pe 29 august 1915 la Stockholm, în Suedia. Fetița a rămas orfană de mamă când avea doar 3 ani, iar tatăl ei a murit când Ingrid împlinise 12 ani. La vârsta de 18 ani s-a hotărât să urmeze o carieră în teatru şi a devenit studentă la Şcoala de Actorie de pe lângă Teatrul Regal de Dramă de la Stockholm.

În 1937 se căsătoreşte cu Petter Lindsröm, un medic stomatolog cu care va avea o fiică, pe Pia. În 1939, Ingrid ajunge în America, lăsându-şi acasă fetița, alături de tatăl acesteia. Primul ei film turnat la Hollywood este „Intermezzo” şi va fi un mare succes.

 

 

În 1940 actrița se va întoarce în Suedia, imediat după terminarea filmărilor la „Intermezzo”, dar curând decide să semneze un contract pe şapte ani cu producătorii de la Hollywood, în timp ce familia ei se afla încă în Europa.

După „Intermezzo”, va filma pentru „Casablanca”, în 1942, urmează apoi „For Whom the Bell Tolls”, în 1943, „Gaslight”, în 1944 și „Ioana D’Arc”, în 1948. Casablanca, filmul regizat de Michael Curtiz în care joacă alături de Humphrey Bogart, este considerat astăzi unul dintre cele mai bune filme ale secolului XX.

 

Petter, soţul ei, şi Pia, fiica, merg în America pentru a-i fi alături, dar relaţiile dintre cei doi soţi se răcesc pe zi ce trece. Actrița are o scurtă escapadă amoroasă cu fotograful francez Robert Capa și, în această perioadă, îi scrie şi lui Roberto Rosselini pentru a începe o colaborare pentru un viitor film, iar regizorul o invită la Roma.

Între Ingrid și Rosselini este dragoste la prima vedere, dar timp de două luni îşi ascund iubirea de ochii presei, iar actrița rămâne însărcinată cu Rosselini în timpul filmărilor pentru filmul Stromboli, chiar dacă nu se despărţise de soțul ei suedez.

Vestea că vedeta de la Hollywood așteaptă un copil a fost un şoc pentru presa şi lumea de peste ocean. Ingrid îi trimite o scrisoare soţului în care îi explică că și-a găsit fericirea, dar el vine de urgență în Italia. Roberto Rossellini o ameninţă că se omoară dacă va pleca de lângă el. Pentru Ingrid situaţia devine dramatică, mai ales din cauza sarcinii, spunând mai târziu că a trăit un infern.

Presa o critică pentru că îşi părăsise fetița pentru Rossellini, primeşte chiar scrisori de la admiratori care o îndemnau să nu divorţeze.

 

 

Pe 2 februarie 1950 se naşte primul copil al cuplului Bergman-Rossellini, Renato Roberto Ranaldo Giusto Giuseppe Rossellini. Pentru că tatăl copilului nu era divorţat de soție şi nici Ingrid de Petter, nou-născutul îl are trecut pe certificatul de naştere, la numele tatălui, pe Rossellini, dar la numele mamei are o liniuţă.

În încercarea de a divorţa, cei doi ajung în fața unui tribunal din Mexic, pentru că legea era mai permisivă şi admitea divorţul fără a fi de faţă ambele părţi.

Ingrid devine o vreme gospodină desăvârşită şi se retrage din lumina reflectoarelor. Bergman și Rossellini devin din nou părinţi, vor avea fiice gemene, pe Isabella Fiorella Elettra Giovanna şi Isotta Ingrid Freida Giuliana, care se nasc pe 18 iunie 1952.

Isabella Rossellini și-a început la 28 de ani cariera de model și a devenit aproape la fel de apreciată ca mama ei în cinematografie, fiind inclusă de revista People în topul celor mai frumoase persoane din lume. Sora ei geamănă, Isotta, a stat departe de lumina reflectoarelor, este profesor universitar de literatură si a predat la Harvard University.

 

În 1957 cuplul Bergman – Rossellini se destramă din cauza nepotrivirii de caracter. Cu toate că Ingrid cere custodia copiilor și o obține în primă instanţă, micuții sunt luaţi de către Rossellini, care nu concepe ca cei trei să ajungă în America şi să fie în apropierea lui Linström, primul soț al lui Ingrid, care rămăsese în Statele Unite.

Copiii vor creşte mai mult fără părinţi în casa din Italia, tatăl fiind plecat la filmări, în timp ce mama s-a reîntors în America. După divorţ, Bergman revine pe marile ecrane în filmul „Elena and Her Men”, al regizorului francez Jean Renoir.

Ingrid Bregman cunoaşte de-abia acum succesul deplin la Hollywood. Se recăsătoreşte cu suedezul Lars Schmidt, producător de teatru, dar nici această relație nu va funcționa.

 

 

La vârsta de 58 de ani, Ingrid Bergman se îmbolnăvește de cancer, îşi pierde sânul drept şi se luptă cu mult curaj cu boala neînduplecată. Va muri pe 29 august 1982, exact în ziua în care împlinea 67 de ani, la Londra, reuşind să profeseze până în ultima clipă a vieții.

 

Galerie foto:

 

Latest comment

leave a comment