HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteMoartea prea-iubitei regine Astrid a Belgiei

Moartea prea-iubitei regine Astrid a Belgiei

DS TW

Prințesa Astrid s-a născut la Stockholm pe 17 noiembrie 1905, fiind fiica cea mică a fratelui regelui, prințul Carl, și a soției lui, prințesa Ingeborg a Danemarcei. Tânăra s-a căsătorit civil la Stockholm pe 4 noiembrie 1926 cu Leopold, prințul moștenitor al Belgiei, fiul regelui Albert I, și drept cadou de nuntă frumoasei prințese i s-a oferit, din partea guvernului belgian, o tiară creată de bijutierul Van Bever.

Ajunsă în țara prințului Leopolod, Astrid a fost imediat îndrăgită de popor pentru frumusețea, simplitatea și farmecul său. În 1927, Leopold și Astrid au avut o fiică, Prințesa Josephine-Charlotte, iar în 1930 s-a născut primul lor fiu, Prințul Baudouin. Crescută în religia luterană, Astrid s-a convertit la catolicism în 1930, după ce a urmat o instruire aprofundată în noua religie, iar decizia a făcut-o fericită.

Pe 17 februarie 1934, socrul prințesei, regele Albert al Belgiei, a murit într-un accident de alpinism la Marche-les-Dames, iar Leopold și Astrid au devenit suveranii țării. Un an mai târziu s-a născut al treilea copil al cuplului regal care a fost numit Albert, după numele bunicului patern.

 

Ca regină, Astrid și-a dedicat timpul educației copiilor, dar s-a implicat și în cauze sociale. Era foarte preocupată de situația femeilor, a copiilor și a persoanelor dezavantajate, în timpul crizei economice din Belgia din anul 1935 a organizat o colectă de haine și hrană pentru cei nevoiași, trimițând o scrisoare deschisă pe care presa a publicat-o sub numele “Apelul reginei”. În mai 1935, frumoasa suverană a patronat “Săptămâna laptelui”, o campanie care încuraja belgienii să consume hrană sănătoasă.

Regina a murit la vârsta de 29 de ani, în timp ce se afla cu soțul ei în munți, în apropiere de Lacul Lucerna din Elveția. Cuplul regal plecase într-o vacanță incognito în august 1935, iar prințul Albert, care avea doar un an, rămăsese la Bruxelles pentru că era prea mic pentru călătorie. Ceilalți doi copii, Joséphine-Charlotte și Baudouin, călătoriseră cu părinții la Villa Haslihorn din Horw, pe malul lacului Geneva, dar pe 28 august micuții fuseseră trimiși înapoi în Belgia cu bonele lor.

A doua zi, pe 29 august, regele și regina au decis să facă o ultimă excursie înainte de a se întoarce acasă. Șoferul lor stătea pe bancheta din spate a mașinii decapotabile, regele conducea și regina se uita pe o hartă, ajutându-și soțul cu indicații spre destinație. La un moment dat, Astrid i-a arătat ceva, Leopold și-a îndepărtat privirea de la drum pentru o clipă și a pierdut controlul mașinii, care s-a lovit de un copac.

Regina Astrid a deschis ușa pentru a încerca să sară în timpul mersului, dar corpul ei s-a izbit de trunchiul unui copac. Regele Leopold a fost aruncat și el din mașină, dar a fost rănit ușor. Mașina a mers în continuare și s-a oprit într-un lac. Era ora 9:30 dimineața, pe 29 august 1935. Regina Astrid, care era însărcinată cu cel de-al patrulea copil al cuplului, a murit pe loc.

Tânăra și blânda suverană a fost plânsă atât de soțul ei, Leopold, cât și de belgieni și suedezi. În Elveția a fost construită o capelă în memoria ei exact la locul accidentului, iar Astrid a fost înmormântată în cripta regală din Laeken.

Leopold s-a recăsătorit în secret șase ani mai târziu, pe 11 septembrie 1941, cu Lilian Baels, într-o ceremonie religioasă considerată fără validitate de legea belgiană. Inițial, cei doi intenționaseră să aștepte până la sfârșitul războiului pentru a se căsători civil, însă prințesă de Réthy a rămas însărcinată cu primul lor copil, astfel că ceremonia civilă a avut loc pe 6 decembrie 1941.

După moartea lui Astrid, tiara pe care aceasta o primise din partea poporului belgian a rămas în posesia regelui Leopold. A doua sa soție, Lilian, prințesa de Réthy, a purtat părți ale tiarei, dar nu și bijuteria completă, pentru că nu a deținut niciodată titlul de regină. Leopold a abdicat mai târziu de la tron ​​în favoarea fiului său, Baudouin, iar când acesta s-a căsătorit, noua regină, Fabiola, a primit tiara regretatei Astrid.

După moartea lui Baudouin, aceasta a predat superb tiară casei regale, bijuteria fiind preluată de regina Paola care, după abdicarea următorului rege, Albert al II-lea, i-a oferit-o Mathildei, actuala regină a belgienilor, soția regelui Filip.

Galerie foto:

DS TW
Latest comment

leave a comment