AcasăEroii României moderneEroi uitațiIon Dacian, „mirele operetei românești”

Ion Dacian, „mirele operetei românești”

Ion Dacian

Ion Dacian,Ion Dacian s-a născut pe 11 octombrie 1911, în comuna Saschiz, județul Mureș și a urmat în paralel cursurile Facultății de Drept și ale Academiei de Muzică din Cluj.

Tânărul artist și-a început cariera în 1934 la Opera Română din Cluj, iar cinci ani mai târziu, în 1939, este angajat de Nicolae Vlădoianu la Teatrul de Operetă și Revistă „Alhambra” din București. Sala Alhambra a fost înființată în toamna anului 1930 de către Nicușor Constantinescu, Nicolae Vlădoianu și Ion Vasilescu, toți foști angajați ai teatrului condus de actorul Constantin Tănase, „Cărăbuș”.

 

Prima operată în care tânărul Dacian este distribuit a fost “Vânt de primăvară”, de Joseph Strauss, cu care are un succes extraordinar, fiind numit, în acea perioadă, “mirele operetei”.

În perioada 1942–1947 devine co-director al Teatrului Alhambra și în același timp interpretează roluri de june-prim în toate spectacolele muzicale ale instituției.

Ion DacianÎn 1950 se înființează Teatrul de Stat de Operetă, iar tenorul Ion Dacian este angajat ca prim-solist. Urmează o serie de spectacole de mare succes printre care „Liliacul” și „Sânge Vienez” de Johann Strauss, „Lăsați-mă să cânt” de Gherase Dendrino, „Lysistrata” de Paul Lincke, „Vânzătorul de păsări” de Carl Zeller, „Văduva Veselă” și „Paganini” de Franz Lehár, „My Fair Lady” de Frederick Loewe sau „Secretul lui Marco Polo” de Francis Lopez.

 

 

Artistul este numit director al teatrului în anul 1963, dar după opt ani, fără a primi nicio explicație, Ion Dacian a fost eliberat din funcție.Ion Dacian

Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, tenorului i s-a acordat titlul de Artist al Poporului.

Ion Dacian a murit pe 8 decembrie 1981, la vârsta de 70 de ani, fiind înmormântat în curtea bisericii “Sf. Gheorghe” din cartierul bucureștean Andronache. Teatrul de Operetă din București a fost numit, în semn de omagiu, după numele marelui artist.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu