HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorIranul de altădată: Venus din Asia, superba prinţesă Fawzia

Iranul de altădată: Venus din Asia, superba prinţesă Fawzia

DS TW

Prințesa Fawzia s-a născut pe 5 noiembrie 1921 la palatul Ras el-Tin din Alexandria, fiind fiica cea mare a sultanului Fuad I al Egiptului și Sudanului, mai târziu regele Fuad, și al lui Nazli Sabri.
În 1939, prințesa s-a căsătorit cu prințul moștenitor al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, mariajul fiind planificat de tatăl acestuia, Rezā Shah. Un raport declasificat al CIA din mai 1972 a descris căsătoria ca fiind o mișcare politică semnificativă pentru că a unit o sunnită cu un șiit. Familia Pahlavi nu avea origini nobile, Reza Khan fiind fiul unui țăran care intrase în armata iraniană ca soldat, devenise general, preluase puterea prin lovitură de stat din 1921 și era foarte nerăbdător să facă un mariaj nobil cu Casa Ali, care domnea în Egipt din 1805.


Egiptenii nu au fost foarte impresionați de darurile trimise de Reza Shah regelui Farouk, fratele Fawziei, pentru a-l convinge să accepte căsătoria surorii sale cu prințul Mohammad Reza, iar când delegația iraniană a sosit în Cairo pentru a aranja mariajul, egiptenii i-au dus pe iranieni într-un tur al palatelor construite de Isma’il Pașa pentru a le arăta ce înseamnă splendoarea regală.

Pentru a se pregăti pentru viitoarea sa viață în Iran, Fawzia a primit un tutore care a început să o învețe limba persană, cei doi s-au logodit în mai 1938 și s-au văzut o singură dată înainte de nuntă.


Ceremonia a avut loc la Palatul Abdeen din Cairo pe 15 martie 1939, apoi regele Farouk a luat cuplul într-un tur al Egiptului, arătându-le Piramidele, Universitatea Al-Azhar și alte locuri faimoase din țară. Contrastul dintre prințul moștenitor Mohammad Reza, îmbrăcat într-o uniformă simplă de ofițer iranian, față de opulența curții egiptene, cu faimosul Farouk care purta costume extrem de costisitoare, a fost remarcat la acea vreme de toată presa occidentală.
După nuntă, regele Farouk a pregătit o recepție extravagantă, o masă cu douăzeci de feluri de mâncare sofisticate, pentru a sărbători nunta celor doi tineri. Ulterior, Fawzia a plecat în Iran împreună cu mama ei, regina Nazli, unde s-a repetat ceremonia de căsătorie la Palatul Marble din Teheran, care era și viitoarea sa reședință.

Pentru că prințul Mohammad Reza nu vorbea limba turcă, una dintre limbile elitei egiptene, cealaltă fiind franceza, iar prințesa Fawzia nu stăpânea încă limba persană, cei doi vorbeau între ei doar în franceză. La sosirea la Teheran, mirii au făcut o plimbare pe străzile principale din capitală care erau decorate cu steaguri și arcade de flori. În cinstea mirilor a fost organizat un spectacol la stadionul Amjadiye la care au participat 25.000 de iranieni care au urmărit numere de acrobații, un spectacol de gimnatică și un meci de fotbal. Cina festivă a fost în stil francez, oaspeții fiind serviți cu “caviar din Marea Caspică”, “Consommé Royal”, pește, păsări și miel.
În primele zile ale vieții în noua ei țară Fawzia a descoperit că mâncarea franțuzească cu care crescuse în Egipt era mult superioară celei din Iran, iar reședințele imperiale din Teheran erau mult mai sărăcăcioase ca palatele în care trăise la Cairo.

Imediat după căsătorie, prințesei i s-a acordat cetățenia iraniană, iar doi ani mai târziu prințul moștenitor i-a succedat tatălui său devenind șahul Iranului. La scurt timp după ce soțul ei a urcat pe tron, regina Fawzia a apărut pe coperta revistei Life din 21 septembrie 1942, fotografiată de celebrul Cecil Beaton, care a descris-o: “O Venus asiatică cu fața perfectă în formă de inimă și niște ochi albaștri pătrunzători.


Cuplul a avut un singur copil, o fiică numită Shahnaz, dar mariajul lor a fost nefericit. După nașterea acesteia, regina Fawzia a obținut un divorț egiptean în 1945, după care s-a mutat la Cairo. Divorțul a fost recunoscut de Iran după mulți ani, pe 17 noiembrie 1948, Fawzia recuperându-și astfel titlul de prințesă a Egiptului, dar a trebuit să accepte o condiție dureroasă: fiica sa a trebuit să rămână în Iran.

În anunțul oficial al divorțului, s-a afirmat: “climatul persan a pus în pericol starea de sănătate a împărătesei Fawzia, și, prin urmare, şahul a fost de acord ca sora regelui egiptean să divorțeze.” Într-o altă declarație oficială, Șahul a declarat că desfacerea căsătoriei “nu poate afecta în niciun fel relațiile existente de prietenie dintre Egipt și Iran.”
Frumoasa Fawzia s-a recăsătorit în 1949 cu un colonel și diplomat egiptean, Ismail Chirine. Mariajul lor a fost unul lung și fericit, au avut împreună un fiu şi o fiică, iar copiii au primit educaţie occidentală.
Fawzia a trăit întreaga viață în locuința sa din Alexandria sau în diverse reședințe din Europa, unde și-a urmat soțul în misiunile lui diplomatice. Prințesa a devenit vedeta posturilor de televiziune și a ziarelor care vânau imagini cu ea la orice ieșire publică, iar la bătrânețe s-a retras într-o casă modestă din Alexandria unde a murit pe 2 iulie 2013, la vârsta de 91 de ani.

DS TW
Latest comments
  • Am descoperit cu mare placere si satisfactie acest site pe facebook. Voi incerca sa parcurg cat mai multe capitole din el. Imi permit sa adresez sincere felicitari si aprecieri intregului colectiv care a realizat acest site.

  • Foarte interesant! Felicitări!

  • Îmi place

  • Citesc cu mare plăcere articolele d-voastră!

leave a comment