HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicJulie Andrews, actrița din “Mary Poppins” și “Sunetul muzicii”

Julie Andrews, actrița din “Mary Poppins” și “Sunetul muzicii”

DS TW

Julie Elizabeth Wells s-a născut la 1 octombrie 1935 în Walton-on-Thames, Surrey, Anglia, și a fost fiica Barbarei Ward și a profesorului Edward Charles Wells. Viitoarea actriță a venit pe lume în urma unei aventuri pe care mama a avut-o cu un prieten de familie, a aflat adevărul în 1950, dar avea să vorbească despre acest lucru de-abia în 2008, când și-a publicat autobiografia.

La scurt timp după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, părinții au divorțat și ambii s-au recăsătorit, Barbara cu actorul Ted Andrews, în 1943, iar tatăl ei un an mai târziu, în 1944, cu Winifred Maud Birkhead. În timpul bombardamentelor asupra Londrei, Julie și fratele ei s-au mutat la tatăl lor, în Surrey, în timp ce mama s-a alăturat companiei Entertainments National Service Association, care juca în spectacole menite să ridice moralul trupelor britanice.

Revenită la Londra, la familia mamei, Julie a povestit că a dus o viață plină de privațiuni, afirmând că războiul a fost o perioadă foarte neagră în viața mea sa. Potrivit actriței, Ted Andrews era violent și alcoolic și de două ori, în timp ce era beat, a încercat să o violeze, ceea ce a determinat-o să monteze o încuietoare la ușa dormitorului.

Pe măsură ce cariera artistică a mamei și tatălui vitreg a cunoscut un oarecare succes, familia și-a permis să se mute într-un cartier mai bun și s-a stabilit în cele din urmă la Old Meuse, în West Grove, Hersham, într-o casă în care bunica maternă a actriței lucrase ca femeie de serviciu.

Tatăl vitreg i-a plătit lecții la școala de actorie Cone-Ripman School din Londra și apoi cursuri private cu soprana Lilian Stiles-Allen. Julie a mărturisit despre aceasta: “A avut o influență uriașă asupra mea, a fost o a treia mamă, pentru că am mai multe mame și tați decât oricine în lume”.

Începând din 1945, pentru următorii doi ani, Andrews a apărut pe aceeași scenă cu părinții și își amintea că în timpul spectacolelor urca pe o ladă de bere pentru a ajunge la microfon, cântând în duet cu tatăl vitreg, în timp ce mama cânta la pian. Ted Andrews a prezentat-o directorului general de la Moss Empire, Val Parnell, iar la vârsta de 12 ani Julie și-a făcut debutul la Hipodromul din Londra, cântând “Je suis Titania”, într-un spectacol care a fost reprezentat timp de un an.

Pe 1 noiembrie 1948, adolescenta, ajunsă la vârsta de treisprezece ani, a devenit cea mai tânără solistă care apăruse până atunci într-un spectacol susținut în fața regelui George al VI-lea și a viitoarei regine Elisabeta a II-a, la London Palladium.

Ulterior a debutat la radio și televiziune, a interpretat interludiile muzicale ale unei emisiuni de comedie la BBC și a fost distribuită în seria Educating Archie din 1950 până în 1952. În același timp, a apărut într-un spectacol al teatrului West End susținut la Cazinoul din Londra și în 1952 a primit misiunea de a-i dubla vocea prințesei Zeila în filmul de animație italian “La Rosa di Bagdad”.

Pe 30 septembrie 1954, înainte de a împlini 19 ani, Julie a debutat pe Broadway, primind rolul lui Polly Browne în musicalul “The Boy Friend”. Era nerăbdătoare să se mute la New York și în 1955 a semnat un contract pentru a apărea alături de Bing Crosby în filmul de televiziune “High Tor”. În 1963, în timp ce era însărcinată, a primit rolul principal în filmul “Mary Poppins” produs de Disney, la care a început să filmeze după nașterea fiicei sale, Emma.

Walt Disney a închiriat o casă în Los Angeles unde familia actriței a locuit în timpul filmărilor, iar pelicula a devenit rapid cel mai mare succes de box-office din istoria Disney. Filmul a fost nominalizat la treisprezece premii Oscar și a câștigat cinci trofee, inclusiv premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea lui Julie, care a primit și premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță de comedie.

A jucat apoi alături de James Garner în filmul “The Americanization of Emily”, peliculă pentru care a fost nominalizată la Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță britanică într-un rol principal și despre care a spus mai târziu că este filmul ei preferat.

În 1965, a primit rolul principal în “Sunetul muzicii”, filmul cu cele mai mari încasări din acel an, peliculă care a fost filmată la Salzburg, în Austria, în 1964. Au urmat la fel de celebrele “Darling Lili”, “Star”, “Victor Victoria” sau “Hawaii”.

Julie Andrews a fost nevoită să renunțe la spectacole în 1997, după ce și-a pierdut vocea, fiind supusă unei intervenții chirurgicale la Spitalul Mount Sinai din New York, pentru a-i fi îndepărtați nodulii care îi afectau corzile vocale. A ieșit din operație cu leziuni permanente care i-au afectat definitiv glasul și în 1999 a intentat o acțiune de malpraxis împotriva medicilor, acuzându-i că i-au distrus cariera.

În ciuda pierderii abilităților care au făcut-o atât de cunoscută, Julie a rămas implicată în multe proiecte artistice, inclusiv în producții celebre ale studiourilor Disney, cum ar fi “Schreck”, seria “Sunt un mic ticălos” și “Aquaman”.

Cu ocazia Anului Nou, în anul 2000, actrița a fost numită comandant al Ordinului Imperiului Britanic pentru serviciile aduse artelor spectacolului și a primit premiul chiar de la regretata regină Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham.

Pe 10 mai 1959, Julie Andrews s-a căsătorit cu scenograful Tony Walton, pe care îl cunoștea încă din 1948, când apărea la cazinoul din Londra în spectacolul “Humpty Dumpty”, și au avut o fiică Emma, născută în noimebrie 1962, dar cei doi au divorțat în 1967.

Ulterior, în 1969, actrița s-a recăsătorit cu regizorul și producătorul Blake Edwards, devenind mama vitregă a copiilor acestuia, Jennifer și Geoffrey. În anii 1970, cei doi au adoptat două fetițe vietnameze, Amy și Joanna, rămânând căsătoriți timp de 41 de ani, până la moartea bărbatului, la vârsta de 88 de ani, pe 15 decembrie 2010.

Partenerul ei din “Sunetul muzicii”, actorul Christopher Plummer, a încetat din viață pe 5 februarie 2021, la vârsta de 91 de ani, iar Julie, despre care s-a speculat pe nedrept că ar fi avut o relație cu el, a transmis într-un comunicat pentru NBC News: “Lumea a pierdut un actor desăvârșit, iar eu am pierdut un prieten drag. Prețuiesc amintirile muncii noastre împreună și tot umorul și distracția pe care le-am împărtășit de-a lungul anilor. Inima și condoleanțele mele se îndreaptă spre soția sa, Elaine, și fiica lui, Amanda.”

 

Galerie foto:

DS TW
Latest comments
  • O viata tumultoasa pt ea!!! Fiecare are un destin. Ducem o cruce pina murim!!

  • Foarte mult imi place Julie Andrews . Ii doresc sanatate si viata lunga .

leave a comment