HomeVizionariiPictori și sculptoriLavinia Fontana, prima pictoriță profesionistă din Europa

Lavinia Fontana, prima pictoriță profesionistă din Europa

DS TW

Lavinia Fontana s-a născut pe 24 august 1552 la Bologna, în familia lui Prospero Fontana și a Antoniei de’ Bonardis, fiind botezată în aceeași zi la catedrala San Pietro.

Tatăl fetei a fost un pictor cunoscut al Școlii din Bologna de la acea vreme și i-a fost primul profesor. Cea mai veche lucrare cunoscută a tinerei, “Child of the Monkey”, a fost pictată în 1575, pe când avea vârsta de 23 de ani. Tabloul este acum pierdut, dar o altă operă timpurie, “Hristos cu simbolurile pasiunii”, realizată în 1576, se află la Muzeul de Artă El Paso.

Societatea bologneză a vremii a sprijinit cariera artistică a Laviniei, oferindu-i oportunități și conexiuni care nu erau disponibile femeilor în alte orașe din Europa. Tânăra și-a început cariera creând mici picturi pe cupru, care au devenit curând foarte populare, fiind cumpărate pentru a fi făcute cadou diplomaților și cardinalilor.

În 1580, artista a devenit cunoscută ca portretistă a nobilelor care își doreau să fie pictate doar de ea, iar cererea mare de portrete s-a reflectat în sumele mari de bani pe care le-a câștigat în această perioadă. Relațiile cu clientele erau adesea neobișnuit de calde, astfel că mai multe femei pe care le-a pictat, cum ar fi Ducesa Constanza Sforza Boncompagni, au devenit nașe ale copiilor Laviniei.

Pe lângă portrete, pictorița a creat mai târziu tablouri cu teme religioase și mitologice, care includeau uneori nuduri feminine.

Lavinia Fontana s-a căsătorit cu Gian Paolo Zappi în iunie 1577. Cuplul a locuit în casa părinților ei din Bologna și a avut 11 copii, dar doar 3 au supraviețuit: Flaminio, Orazio și Prospero. Zappi a avut grijă de gospodărie și a fost agent, dar și asistent al soției, realizând elementele minore ale tablourilor ei, cum ar fi draperiile.

Artista a urmat în acea vreme cursurile Universității din Bologna și documentele consemnează că a devenit una dintre “Donne addtrinatte”, adică femei titrate, în 1580.

În 1603, s-a mutat la Roma, la invitația Papei Clement al VIII-lea, apoi a fost numită portretistă a Ordinului Vaticanului. Pictorița a prosperat aici, așa cum se întâmplase și la Bologna, însuși Papa Paul al V-lea fiind printre protectorii ei. A primit numeroase onoruri, inclusiv un medalion-portret din bronz turnat în 1611 de sculptorul și arhitectul Felice Antonio Casoni.

Lavinia Fontana a murit în plină glorie la Roma, pe 11 august 1614, la vârsta de 62 de ani, și  fost înmormântată la Santa Maria Sopra Minerva.

Tabloul “Autoportretul de la Clavichord cu un servitor” este considerat a fi capodopera ei și a fost oferit cadou de logodnă familiei Zappi în momentul căsătoriei cu Gian Paolo. Astăzi există peste 100 de lucrări care îi sunt atribuite, dar doar 32 poartă semnătura ei. Unele dintre portretele pe care le-a realizat, adesea plătite generos, au fost atribuite în mod greșit contemporanului ei, Guido Reni.

Lavinia Fontana este considerată prima artistă profesionistă din Europa de Vest și prima femeie care a pictat nuduri feminine.

 

DS TW
No comments

leave a comment