AcasăOameni care au intrat în istorieCopii celebriDestinul trist al lui Frédéric Chopin, copilul-minune

Destinul trist al lui Frédéric Chopin, copilul-minune

Frédéric Chopin

Frederic Chopin s-a născut pe 22 februarie 1810 în satul Żelazowa Wola, aflat în apropiere de Varșovia, fiind fiul lui Nicolas, un francez căsătorit cu o aristocrată poloneză, Tekla, a cărei familie avea mari probleme financiare.

În octombrie 1810, când Frédéric avea șapte luni, părinții se mută la Varșovia, unde tatăl primește postul de profesor de franceză la un liceu.

Tănărul Frederic ia lecții de pian de la Ludwika, sora sa mai mare, iar la vârsta de șapte ani era deja autorul a două piese. Presa din oraș publică relatări despre copilul-minune, iar „micul Chopin” devine atracția recepțiilor ținute în casele nobililor prima apariție ca pianist pe o scenă publică având loc la vârsta de opt ani.

Frédéric Chopin

În toamna anului 1826, Chopin începe studiul teoriei musicale și apoi urmează un curs normal de trei ani la Conservator. În 1829 Chopin se îndrăgostește de o studentă, colegă cu el, pe nume Konstancja Gładkowska, iar după ce termină Conservatorul din Varșovia, tânărul își face debutul la Viena.

Pe 2 noiembrie 1830, tânărul pleacă într-un turneu în Europa de Vest, merge la München și Stuttgart, unde se va afla în momentul instaurării ocupației armatei rusești în Polonia, iar în octombrie 1831 ajunge la Paris, unde este întâmpinat de către exilații polonezi din Franța și își continua turneele de succes.

În 1835 Chopin aranjează o întâlnire cu familia sa la Karlsbad, unde îl cunoaște pe contele Franz von Thun-Hohenstein, a cărei fiică fusese eleva sa la Paris. Contele îl invită pe compozitor să își petreacă vacanța la castelul

familiei lui de pe Elba, apoi tânărul își conduce părinții înapoi la Varșovia. Era ultima data când îi vedea.

Frederic se îndreaptă spre Paris, dar în timpul călătoriei face un atac bronșic atât de grav, încât unele ziare poloneze îl anunță decedat.

În 1836 Chopin se logodește cu o tânără poloneză în vârstă de șaptesprezece ani, Maria Wodzińska, a cărei mamă a insistat ca relația să fie păstrată secretă. Un an mai târziu, familia fetei va rupe logodna.

În 1836, la o petrecere organizată de contesa Marie d’Agoult, amanta compozitorului Franz Liszt, Chopin o întâlnește pe Amandine-Aurore-Lucile Dupin, Baronesa Dudevant, cunoscută sub numele George Sand. Scriitoarea franceză avusese deja numeroasele sale aventuri amoroase cu Prosper Mérimée, Alfred de Musset și cu secretarul ei, Alexandre Manceau.

Inițial Chopin nu o consideră atrăgătoare. „Are ceva care îmi provoacă repulsie”, mărturisea el. Dar scriitoarea se îndrăgostise de tânărul compozitor și l-a curtat până când s-a înfiripat o legătură între ei.

Frédéric Chopin

Ajung împreună la Mallorca, unde sunt găzduiți la mănăstirea din Valldemossa, dar Chopin are probleme cu primirea pianului care îi fusese trimis de la Paris, rămas blocat la vama spaniolă din cauza taxelor și începe să deteste insula.

Vremea ploioasă are un impact serios asupra stării de sănătate și asupra bolii pulmonare cronice a compozitorului, așa că se întoarce alături de George Sand și cei doi copii ai ei la Barcelona, apoi pleacă la Marsilia. Deși starea lui de sănătate se ameliorează, recuperarea nu va fi niciodată completă, iar destinul trist al lui Frederic Chopin  se va încheia curând.

Pe 17 octombrie 1849, după miezul nopții, medicul s-a aplecat asupra lui și l-a întrebat dacă suferă foarte mult. „Nu mai sufăr acum”, a răspuns el. Destinul trist al lui Frederic Chopin s-a sfârșit cu câteva minute înainte de ora două dimineața, la doar 39 de ani.

Comentarii

Lasă un comentariu