HomeMonarhieMaria Adelaide și Victor Emanuel, suveranii Italiei

Maria Adelaide și Victor Emanuel, suveranii Italiei

DS TW

Maria Adelaide de Austria s-a născut pe 3 iunie 1822 la Palatul Regal din Milano și a fost primul copil al Arhiducelui Rainer de Austria și al soției lui, Elisabeta de Savoia. Tatăl ei a fost vicerege al Lombardiei-Veneția, iar mama era membră a Casei de Savoia, fratele mai mic, Arhiducele Rainer Ferdinand, fiind mai târziu numit prim-ministru al Austriei.

Prințesa s-a căsătorit pe 12 aprilie 1842 cu Victor Emanuel de Savoia, cel care va fi supranumit “Regele gentilom”. Tânărul era născut pe 14 martie 1820 la Palatul Carignano din Torino și a fost fiul lui Carlo Alberto al Sardiniei și al Mariei Theresa de Austria. Căsătoria celor doi a fost aranjată pentru a cimenta relațiile dintre Casa de Savoia și Casa de Habsburg, dar a fost privită de oamenii timpului ca o formă de a crește puterea austriacă în Italia.

 

Adelaide și soțul ei, care îi era văr, au avut opt copii: Maria Clotilde, Umberto I al Italiei, Amadeo al Spaniei, Oddone de Savoia, Maria Pia, Carlo Alberto, Vittorio Emanuele și, din nou, Vittorio Emanuele (botezat la fel ca băiatul precedent), ultimii trei murind fie la naștere, fie la o vârstă foarte fragedă. Deși Victor Emanuel a avut diferite aventuri extraconjugale de-a lungul căsătoriei, Maria Adelaide a fost o soție iubitoare, liniștită și pioasă, s-a ocupat de multe opere de caritate și le-a oferit copiilor săi o educație strictă. La patru zile după nașterea ultimului ei băiat, soacra sa, Maria Theresa de Austria, a murit, iar Adelaide a mers la funeralii într-o zi geroasă de ianuarie, deși nu era complet restabilită după naștere. Când s-a întors la palat a început să se simtă rău și medicii au diagnosticat-o cu pneumonie. Avea să moară patru zile mai târziu, pe 20 ianuarie 1855, la Palatul Regal din Torino, la doar 32 de ani.

 

Regina a fost înmormântată la biserica Superga, necropola suveranilor de Savoia. În 1861 Victor Emanuel a devenit primul rege al Italiei unificate și va face apoi o căsătorie morganatică cu Rosa Vercellana, cunoscută ca ‘Rosina’ sau ca La Bela Rosin, care era deja amanta sa și pe care a numit-o contesă de Mirafiori și de Fontanafredda, dar nu a fost niciodată regină a Italiei.

 

Rosina se născuse la Nisa, atunci parte din regatul Sardiniei, și era fiica lui Giovanni Battista Vercellana, un fost stegar din garda imperială a lui Napoleon devenit comandantul regimentului regal de vânătoare de la castelul Racconigi. Fetița îl întâlnise prima dată pe rege când avea 14 ani și i-a devenit la scurt timp metresă, având împreună doi copii: Vittoria și Emanuele Alberto Guerrieri. Relația lor a provocat un mare scandal în 1849, când Victor Emanuel a fost încoronat rege al Sardiniei, și după ce, la scurt timp după moartea soției lui, îi recunoscuse pe cei doi copii ai amantei și le acordase numele Guerrieri.

 

În 1864 capitala Italiei s-a mutat de la Torino la Florența, iar Vercellana s-a stabilit în vila La Pietraia. Cinci ani mai târziu regele s-a îmbolnăvit grav în timp ce se afla la San Rossore, domeniul regal din apropiere de Pisa. Temându-se că moare, pe 18 octombrie 1869 s-a căsătorit în grabă cu Rosina într-o ceremonie religioasă, dar ceremonia civilă a avut loc la Roma opt ani mai târziu, în 1877.
Regele a murit la două luni după cununia civilă, iar soția sa morganatică, Rosa Vercellana, i-a supraviețuit opt ani, până în decembrie 1885.

În onoarea primului suveran al Italiei unificate a fost ridicat în centrul Romei antice, între 1885 și 1935, monumentul Vittoriano, unde se află și Altarul Patriei care a fost gândit inițial ca altar al zeiței Roma și a devenit apoi altar al Soldatului Necunoscut.

 

Maria Adelaide de Austria (galerie foto):

Rosa Vercellana (galerie foto):

DS TW
No comments

leave a comment