AcasăMonarhieMari Ducese și PrințeseMarie-Adélaïde de Savoia, victima epidemiei de rujeolă

Marie-Adélaïde de Savoia, victima epidemiei de rujeolă

Marie-Adélaïde de Savoia s-a născut pe 6 decembrie 1685 în Palatul Regal din Torino, fiind fiica cea mare a lui Victor Amadeus al II-lea al Sardiniei și a primei sale soții, Anne Marie de Orléans. Mama sa, care avea șaisprezece ani la acel moment, era să moară la nașterea copilei și mai târziu cele două au fost extrem de apropiate, Anne Marie ocupându-se personal de creșterea micuței, în ciuda protocolului regal al epocii. Bunicii ei materni au fost Filip al Franței, Duce de Orléans, fratele regelui Ludovic al XIV-lea și Prințesa Anne Henrietta a Angliei. În copilărie Marie-Adelaide și sora ei, Maria Luisa, locuiau la Palazzo Vigna di Madama, aflat în afara orașului, dar săptămânal mergeau să o viziteze pe bunica lor la Palazzo Madama din Torino.

Când Marie-Adelaide a împlinit zece ani, a fost logodită cu vărul ei, Ludovic, Ducele de Burgundia. Căsătoria a fost un arajnjament politic și economic pentru că domeniile tatălui prințesei fuseseră devastate în timpul Războiului de nouă ani, iar Tratatul de la Torino putea fi o soluție pentru reabilitarea poziției lui Victor Amadeus. Cu puțin timp înainte, acesta o propusese pe Maria Adelaide pentru o căsătorie cu Arhiducele Iosif, dar Leopold I, tatăl prințului, refuzase pentru că a considerat că mireasa era prea tânără.

 

În urma Tratatului de la Torino s-a sugerat că cea mai bună soluție pentru fată este să fie trimisă la curtea franceză. La sosirea ei în Franța, s-a întâlnit cu Ludovic al XIV-lea la Montargis pe 4 noiembrie 1696, iar acesta s-a declarat încântat de mica prințesă. Prea tânără pentru căsătorie, Marie Adelaide a fost crescută la curte, dar era trimisă trei zile pe săptămână pentru a studia la colegiul deschis de Madame de Maintenon, Maison Royal de Saint-Louis la Saint-Cyr.

Pe 7 decembrie 1697, la doisprezece ani, vârsta minimă cerută de biserică, Marie-Adélaïde s-a căsătorit cu Ludovic la Versailles. Soțul ei era fiul cel mare al Delfinului Ludovic, cunoscut la curte drept Monseigneur, și al soției acestuia, Maria Anna de Bavaria, ducele fiind al doilea în linia de succesiune la tronul Franței.

Noua Ducesă de Burgundia, micuța Marie-Adelaide, a avut o relație strânsă cu bunicul soțului ei, regele Ludovic al XIV-lea, și cu metresa acestuia, Madame de Maintenon, căreia îi spunea mătușă. Sosirea fetei a fost ca o gură de aer proaspăt la curtea regală a Franței, pentru că ea l-a cucerit repede pe bătrânul Ludovic al XIV-lea, care a fost încântat de buna dispoziție și manierele micii prințese, a răsfățat-o și i-a îndeplinit orice capriciu.

O adversară a Mariei-Adelaide era Ducesa de Bourbon, fiica lui Ludovic al XIV-lea și a Marchizei de Montespan, care dorea ca propria ei fiică, Louise Élisabeth de Bourbon, să se căsătorească cu Ducele de Berry, fiul mai mic al Marelui Delfin. Pentru a evita influența ducesei, Maria Adelaide a organizat căsătoria Ducelui de Berry cu Marie Louise Élisabeth de Orléans, fiica lui Filip al II-lea.

 

După câteva sarcini pierdute, Maria Adelaide a născut primul fiu în 1704, dar copilul a murit un an mai târziu, în 1705. În 1707 are un al doilea fiu, pe Ludovic, Duce de Bretania, iar în 1710 se va naște viitorul Ludovic al XV-lea, ultimul său copil care va ajunge la maturitate.

La începutul lunii aprilie 1711, socrul ei, Marele Delfin, s-a îmbolnăvit de variolă și avea să moară pe 14 aprilie la reședința sa, Château de Meudon. După moartea acestuia, tânăra Maria Adelaide și soțul ei au devenit Delfini ai Franței.

Curtea în doliu a plecat la Fontainebleau, de unde se va întoarce la Versailles de-abia în februarie 1712. Pe drum Maria Adelaide a făcut febră mare și avea să se dovedească, de fapt, că febra era primul simptom al rujeolei. Medicii au încercat să o trateze, i-au luat sânge în cantitate mare și i-au dat antivomitive, conform credințelor empirice din epocă conform cărora luarea de sânge este o metodă de scădere a febrei, dar prințesa, slăbită, avea să moară la Versailles, la doar douăzeci și șase de ani. Ludovic al XIV-lea și Madame de Maintenon au suferit enorm, pentru că, s-a spus mai târziu, Maria Adelaide a fost una dintre cele două persoane pe care Ludovic le-a iubit cu adevărat, cealaltă fiind mama sa, Anna de Austria.

Curtea regală s-a mutat la Marly, pentru a evita răspândirea infecției cu virusul rujeolei, dar acolo șase zile mai târziu avea să moară și Marele Delfin, soțul Mariei Adelaide, care se contaminase de la iubita sa soție și care a primit același tratament. Cuplul a fost înmormântat împreună la bazilica Saint-Denis pe 23 februarie 1712.

Primul lor născut, Ludovic, duce de Burgundia, devine Delfin, dar și el moare trei săptămâni mai târziu, pe 8 martie 1712, tot de pojar.

 

Singurul copil care a supraviețuit epidemiei, viitorul Ludovic al XV-lea, a fost închis în apartamentul său cu guvernanta lui, Madame de Ventadour, și cu trei servitoare care au blocat pur și simplu accesul medicilor care voiau să-l supună aceluiași tratament și astfel, datorită curajului ducesei de Ventadour, băiatul care va deveni cunoscut ca Ludovic cel Mult Iubit a fost singurul supraviețuitor al familiei după cumplita epidemie de rujeolă din 1712.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu