AcasăVizionariiScriitoriMark Twain, părintele lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn

Mark Twain, părintele lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn

Mark Twain

Mark Twain, pe numele său adevărat Samuel Langhorne Clemens, s-a născut pe 30 noiembrie 1835 în localitatea Florida din statul Missouri, fiind fiul lui John Marshall Clemens și al lui Jane Lampton Clemens, al șaselea dintre cei șapte copii ai familiei. Se pare că a avut o copilărie nefericită, iar dintre frații săi doar el și încă doi au ajuns la vârsta maturității, Orion Clemens și Pamela.

Când băiatul avea patru ani, familia s-a mutat la Hannibal, un oraș-port situat pe fluviul Mississippi, care va deveni sursa sa de inspirație pentru orașul fictiv St. Petersburg din „Aventurile lui Tom Sawyer” și „Huckleberry Finn”.

În 1847, când Samuel avea unsprezece ani, tatăl său s-a îmbolnăvit de pneumonie și a murit, iar la scurt timp după aceea, copilul și-a găsit de lucru ca ucenic la un tipograf. Expus la acest mediu, la vârsta de șaisprezece ani a început să scrie articole amuzante și schițe, iar după doi ani a plecat din oraș lucrînd ca tipograf în New York, Philadelphia, St. Louis și Cincinnati.

La 22 de ani s-a întors în Missouri și, în timp ce călătorea spre New Orleans, l-a cunoscut pe pilotul vaporului, un anume Bixby, care i-a spus că ar fi bine să devină pilot de vas cu zbaturi, meserie care era una dintre cele mai bine plătite din America. Tânărul a studiat cursul fluviului Mississippi pe o distanță de aproximativ 3.200 de kilometri timp de mai bine de doi ani și a primit brevetul de pilot în 1859.

Mark Twain

L-a convins și pe fratele său mai mic, Henry, să se pregătească pentru a deveni marinar, dar acesta a murit pe 21 iunie 1858, când vasul pe care lucra a explodat și Samuel s-a învinovățit pentru moartea fratelui său tot restul vieții.

A continuat însă să lucreze pe vapor până la izbucnirea Războiului civil din 1861 și mai târziu a ajuns în Nevada unde a devenit miner, sperând să se îmbogățească. Strădania sa nu a avut succes și în cele din urmă și-a găsit de lucru la un ziar din Virginia City numit „the Daily Territorial Enterprise”. Acesta a fost momentul când a început să folosească pseudonimul Mark Twain.

Olivia, soția lui Mark Twain

În 1867, în timpul unei călătorii spre Europa scriitorul a intrat întâmplător în vorbă cu un pasager numit Charles Langdon, care i-a arătat o fotografie a surorii sale, Olivia, de care Mark Twain s-a îndrăgostit la prima vedere. După un an a cunoscut-o pe delicata fată și cei doi s-au logodit în 1869, căsătorindu-se în februarie 1870, la New York.

Cei doi s-au stabilit la Buffalo, unde Olivia a născut un băiat, Langdon, care va muri de difterie înainte de a împlini doi ani. Cuplul a mai avut trei fiice: Susy, Clara și Jean Clemens, iar mariajul lor a durat timp de 34 de ani, până la decesul Oliviei, în 1904.

Fascinat de știință, scriitorul a dezvoltat o prietenie strânsă și de lungă durată cu savantul Nikola Tesla, cei doi petrecând mult timp împreună în laboratorul lui Tesla.

Mark Twain a brevetat și el trei invenții, o „îmbunătățire a curelelor ajustabile și detașabile pentru îmbrăcăminte” (menită să înlocuiască bretelele) și un joc trivia de istorie și un adeziv pentru hârtie.

În 1909, Thomas Edison l-a vizitat pe scriitor la reședința sa din Redding, Connecticut, și l-a filmat, câteva secvențe din peliculă fiind folosite în scurtmetrajul “Prinț și cerșetor”, după romanul apărut în 1881, aceasta fiind singura filmare cunoscută a lui Mark Twain.

În 1896, pe când se afla într-un turneu de pentru a-și promova cărțile în Anglia, Maek Twain a aflat că fiica sa favorită, Susy, a murit de meningită. Decesul soției, care a urmat în 1904, precum și moartea lui Jean, mezina sa, pe 24 decembrie 1909, i-au provocat o depresie profundă.

Mark Twain
Suzy, Jean și Clara, fiicele scriitorului
Suzy, Jean și Clara, fiicele scriitorului

Mark Twain a murit din cauza unei angine pectorale pe 21 aprilie 1910 în Redding, Connecticut, la vârsta de 74 de ani, fiind înmormântat lângă soția și fiicele sale în cimitirul Woodlawn din Elmira, statul New York. Cărțile sale vor însoți însă veșnic copilăria și adolescența a zeci de generații de copii.

O sursă interesantă de informații despre scriitor este site-ul Muzeului Mark Twain.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu