AcasăMonarhieMari Duci și PrințiPrințul Feodor Romanov, șofer de taxi în exil

Prințul Feodor Romanov, șofer de taxi în exil

Prințul Feodor Romanov

Prințul Feodor Alexandrovici Romanov s-a născut 23 decembrie 1898 la Sankt Petersburg, fiind al doilea fiu și al treilea copil din cei șapte copii ai părinților săi. Deși era nepot al împăratului Alexandru al III-lea, nu a deținut titlu de Mare Duce pentru că, prin tatăl său, era doar strănepot pe linie masculină al împăratului Nicolae I. Băiatul și-a petrecut primii ani în Rusia Imperială și a urmat tradiția familiei, începând o carieră militară.

Prințul Feodor Romanov
Părinții și frații prințului Feodor Alexandrovici

În momentul când a început Revoluția bolșevică, a plecat în refugiu, împreună cu familia sa, pe proprietatea tatălui, în Crimeea, unde a locuit până la Revoluția din Octombrie 1917. În acel moment prințul a fost pus arestat la domiciliu și apoi a fost închis la Dulber, împreună cu părinții, frații, surorile și țarina mamă Maria Feodorovna.

Feodor și rudele sale din Crimeea au părăsit Rusia pe 11 aprilie 1919 plecând cu nava britanică HMS Marlborough spre Anglia. Mai târziu prințul s-a mutat în Franța, la Paris, în apartamentul surorii sale, prințesa Irina Alexandrovna care era căsătorită cu prințul Felix Iusupov, ucigașul călugărului Grigori Rasputin.

A lucrat apoi ca șofer de taxi și mai târziu ca arhitect și s-a căsătorit pe 21 mai 1923, la Catedrala Sf. Alexandru Nevski din Paris, cu frumoasa printesa Irina Paley. Aceasta era fiica Marelui Duce Paul Alexandrovici și a soției lui morganatice, Prințesa Olga Paley, cuplul având un singur fiu, pe Mihail Feodorovici, care va deveni regizor.

Începând cu 1930, prințul și soția sa au locuit separat. Prințesa Irina a început o relație cu contele Hubert de Monbrison cu care a avut o fiică în timp ce era legal căsătorită cu Feodor, iar acesta a recunoscut copilul ca fiind al lui.

Prințul Feodor Romanov
Irina Paley, soția prințului

Prințul Feodor Alexandrovici și prințesa Irene au divorțat pe 22 iulie 1936. Bărbatul nu s-a recăsătorit și a locuit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în Anglia, la casa mamei lui. În 1941 s-a îmbolnăvit grav de tuberculoză și a fost nevoit să stea perioade lungi în sanatorii pentru a se recupera. După ce războiul s-a încheiat, a plecat în sudul Franței, unde spera că starea sa de sănătate se va îmbunătăți datoriră climei mai blânde. Aic a locuit în reședința surorii sale, prințesa Irina Alexandrovna, unde a rămas pentru restul vieții sale. Pentru că era prea bolnav pentru a munci și rezervele cu care plecase din Rusia se terminaseră de mult timp, fosta soție și sora lui l-au ajutat să-și plăteacă facturile medicale. Prințul Feodor Romanov a murit pe 30 noiembrie 1968 la Ascain, la vârsta de 69 de ani.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu