HomeMonarhieMari Duci și PrințiPrințul Feodor Romanov, șofer de taxi în exil

Prințul Feodor Romanov, șofer de taxi în exil

Prințul Feodor Romanov
DS TW

Prințul Feodor Alexandrovici Romanov s-a născut 23 decembrie 1898 la Sankt Petersburg, fiind al doilea fiu și al treilea copil din cei șapte copii ai părinților săi. Deși era nepot al împăratului Alexandru al III-lea, nu a deținut titlul de Mare Duce pentru că, prin tatăl său, era doar strănepot pe linie masculină al împăratului Nicolae I. Băiatul și-a petrecut primii ani în Rusia Imperială și a urmat tradiția familiei, începând o carieră militară.

Prințul Feodor Romanov
Părinții și frații prințului Feodor Alexandrovici

În momentul în care a început Revoluția bolșevică, a plecat în refugiu, împreună cu familia, pe proprietatea tatălui, în Crimeea, unde a locuit până în octombrie 1917. În acel moment prințul a fost pus arestat la domiciliu și apoi a fost închis la Dulber, împreună cu părinții, frații, surorile și țarina mamă Maria Feodorovna.

Feodor a părăsit Rusia pe 11 aprilie 1919, plecând cu nava britanică HMS Marlborough spre Anglia. Mai târziu, prințul s-a mutat la Paris și a fost găzduit de sora lui, prințesa Irina Alexandrovna care era căsătorită cu prințul Felix Iusupov, ucigașul călugărului Grigori Rasputin.

A lucrat apoi ca șofer de taxi și mai târziu ca arhitect și s-a căsătorit pe 21 mai 1923, la Catedrala Sf. Alexandru Nevski din Paris, cu frumoasa printesa Irina Paley. Aceasta era fiica Marelui Duce Paul Alexandrovici și a soției lui morganatice, prințesa Olga Paley. Cuplul avut un singur fiu, pe Mihail Feodorovici, care a devenit regizor.

Începând cu 1930, prințul și soția sa au locuit separat. Prințesa Irina a început o relație cu contele Hubert de Monbrison, cu care a avut o fiică în timp ce era legal căsătorită cu Feodor, iar acesta a recunoscut copilul ca fiind al lui.

Prințul Feodor Romanov
Irina Paley, soția prințului

Cei doi au divorțat pe 22 iulie 1936, bărbatul nu s-a mai recăsătorit și a locuit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în Anglia, împreună cu mama sa. În 1941, s-a îmbolnăvit grav de tuberculoză și a fost nevoit să stea perioade lungi în sanatorii pentru a se recupera. După ce războiul s-a încheiat, a plecat în sudul Franței, unde spera că starea sa de sănătate se va îmbunătăți datorită climei blânde. Pentru că era prea bolnav pentru a munci și rezervele cu care plecase din Rusia se terminaseră de mult timp, fosta soție și sora lui l-au ajutat să-și plăteacă facturile medicale. Prințul Feodor Romanov a murit pe 30 noiembrie 1968 la Ascain, la vârsta de 69 de ani.

DS TW
No comments

leave a comment