AcasăEroii României moderneEroi uitațiMedicul Ginel Plăcințeanu, ucis la ordinul lui Gheorghiu Dej

Medicul Ginel Plăcințeanu, ucis la ordinul lui Gheorghiu Dej

Ginel Plăcințeanu s-a născut pe 3 decembrie 1924 și a fost fiul profesorului universitar Gheorghe Plăcințeanu și al Clemansei Barberis, compozitoare, cântăreață, violonistă și profesoară universitară de canto. Băiatul a urmat școala primară la Bârlad și Iași, iar în 1943 s-a înscris la Facultatea de Medicină din Iași.

După absolvirea facultății, în 1949, Gheorghe Plăcințeanu a fost pentru scurt timp medic la dispensarul fabricii „Muncitorul” din localitatea Cristian, apoi a fost transferat ca medic secundar la Secția de Ortopedie a Spitalului nr. 7 din Brașov.

Doctorul s-a transferat la București în 1951, la Spitalul Colentina, iar din noiembrie 1958, timp de o lună, a fost cercetător principal la Clinica de Ortopedie a Spitalului Brâncovenesc, apoi șef de secție la același spital.

 

Întâmplator, în 1948, Gheorghe Plăcințeanu a cunoscut-o pe Tanți Gheorghiu, fiica lui Gheorghe Gheorghiu-Dej care era căsătorită cu Cezar Grigoriu, membru al celebrului Trio Grigoriu.

Doctorul Plăcințeanu intră în anturajul familiei și este invitat la diverse petreceri unde o cunoaște pe Lica Gheorghiu, sora lui Tanți, care era actriță de teatru și film, promovată de regizorii epocii mai ales datorită apartenenței la familia liderului Partidului Comunist. Lica Gheorghiu era căsătorită în acel moment cu juristul Marcel Popescu, ministru-adjunct al Comerțului, și avea trei copii, dar începe o relație cu tânărul Plăcințeanu.

 

Tatăl ei, Gheorghe Gheorghiu-Dej, comandă ofițerilor de Securitate supravegherea celor doi și dă ordine procurorilor pentru a strânge probe în scopul constituirii unui dosar penal pentru a-l condamna pe medic, considerând că aceasta e singura cale de a-i separa pe cei doi.

Securitatea l-a urmărit timp de câteva săptămâni și a acționat pentru constituirea a două dosare: unul pentru speculă și al doilea pentru a susține acuzația de „uneltire contra ordinii publice”.

În august 1959 Gheorghe Plăcințeanu este arestat și, sub tortură, recunoaște acuzațiile ce i se aduc. Va avea loc un proces pentru acuzația de complicitate la speculă, medicul fiind învinuit pentru vânzarea a 50 de perechi de ciorapi de nylon, în urma căruia este condamnat la 5 ani de închisoare. În al doilea proces, pentru acuzația de „uneltire contra ordinii publice”, este implicat și unchiul său, profesorul pensionar Ion Plăcințeanu, iar Gheorghe Plăcințeanu este condamnat la încă 10 ani de temniță.

Din ordinul conducerii Ministerului de Interne, doctorul a fost trimis la închisoarea de la Râmnicu Sărat. Condițiile de detenție extrem de dificile au dus îmbolnăvirea lui de tuberculoză și ulcer duodenal. I s-au refuzat îngrijirile medicale și, după 14 luni de detenție, cel mai probabil pe 30 aprilie 1961, moare. Decesul lui a fost înregistrat pe 1 mai 1961, cauza înscrisă în certificatul de deces fiind „colaps cardio-vascular”.

În 1968, cazul Plăcințeanu este analizat de o comisie de reabilitare, iar concluzia raportului este că doctorul nu avea intenții dușmănoase legate de familia lui Gheorghiu-Dej.

 

Lica Gheorghiu a divorțat de Marcel Popescu și s-a recăsătorit cu Gheorghe Rădoi, directorul general al uzinei „Steagul Roșu” din Brașov, dar a divorțat și de acesta, iar după moartea tatălui ei, în martie 1965, a intrat într-un con de umbră. Vasilica (Lica) Gheorghiu a murit în 1987, la Budapesta, la vârsta de 59 de ani,

foto: memorialulramnicusarat.ro

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu