HomeVizionariiPictori și sculptoriMicuța pictoriță care a creat sub spaima unei morți iminente

Micuța pictoriță care a creat sub spaima unei morți iminente

DS TW

Maria Bashkirtseva s-a născut pe 12 noiembrie 1858 la Gavrontsi, lângă Poltava, în Ucraina, într-o familie nobilă bogată, dar părinții s-au despărțit când ea era mică. Fetița a crescut mai ales în străinătate, călătorind cu mama ei în toată Europa, mai ales în Germania și pe Riviera franceză, până când cele două s-au stabilit la Paris. Maria avea un talent muzical excepțional și a luat lecții de canto de la profesori particulari, dar atunci când s-a îmbolnăvit, a realizat că nu poate avea o carieră de cântăreață. A decis să devină totuși artistă și a început să studieze pictura în Franța, la studioul Robert-Fleury și la Académia Julian.

Aceasta era una dintre puținele instituții care acceptau studente și astfel a atras tinere din toată Europa și din Statele Unite. Maria a fost invitată să expună la Salonul de la Paris încă din 1880 și în fiecare an, până la moarte ei prematură, cu excepția anului 1883, a fost prezentă la prestigiosul eveniment.
Cea mai cunoscută dintre lucrările Mariei Bashkirtseva este Întâlnirea. Deși un număr mare dintre picturile ei au fost distruse de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 60 de opere încă supraviețuiesc și sunt expuse astăzi în diverse muzee europene.
Tânăra artistă a murit prematur de tuberculoză, la doar 25 de ani, pe 31 octombrie 1884, și a fost înmormântată în Cimetière de Passy în ​​Paris. Marele ei prieten, prințul Bojidar Karageorgevitch, i-a fost alături în ultimele clipe.

De la vârsta de aproximativ 13 ani, Maria Bashkirtseva a ținut un jurnal intim și probabil acesta este un motiv în plus pentru care este atât de cunoscută astăzi. O temă mereu prezentă în memoriile sale este dorința profundă de a obține faima, provocată de teama tot mai mare că bolile ei succesive s-ar putea dovedi a fi provocate de tuberculoză: “Dacă nu mor tânără, sper să devin o mare artistă, dar dacă mor, vă rog să-mi fie publicat jurnalul care nu poate să nu fie interesant.”

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment