AcasăOameni care au intrat în istorieCopii celebriMihail, primul țar al Casei Romanov

Mihail, primul țar al Casei Romanov

Mihail I s-a născut pe 22 iulie 1596 la Moscova și a fost fiul lui Feodor Nikitici Romanov, cunoscut mai ales după ce a devenit patriarh al Moscovei sub numele Filaret, și al Xeniei, care va deveni marea călugăriță Martha. Bunicul lui, Nikita, a fost fratele primei țarine a Rusiei, Anastasia, și consilier al lui Ivan cel Groaznic.

La doar 4 ani, în 1600, băiatul și mama sa au fost exilați la Beloozero, apoi la Kostroma de țarul Godunov, care l-a acuzat pe Feodor Romanov de trădare probabil pentru că acesta se căsătorise împotriva dorinței lui Boris. Înainte de a împlini 17 ani, Mihail a fost ales în unanimitate țar al Rusiei de către Adunarea națională pe 21 februarie 1613, dar delegații acesteia nu l-au găsit pe tânărul țar și pe mama sa unde știau că ar trebui să se afle, adică la Mănăstirea Ipatiev de lângă Kostroma, până pe 24 martie. Inițial, mama sa s-a împotrivit deciziei Adunării naționale deoarece credea că fiul ei era prea tânăr pentru o misiune așa de dificilă într-o perioadă atât de tulbure.

La acel moment Moscova era într-o situație complicată din punctul de vedere al siguranței și al condițiilor de trai, iar țarul adolescent a trebuit să aștepte câteva săptămâni la mănăstirea Troița, aflată la 121 de kilometri de capitală, înainte de a i se putea oferi o cazare decentă la Moscova.

Noul țar a fost încoronat pe 22 iulie 1613, în ziua în care a împlinit 17 ani. Prima sa decizie a fost a fost să-l cheme din exil pe tatăl său, patriarhul Filaret, care a preluat conducerea guvernării până la moartea sa, în octombrie 1633,

Domnia lui Mihail a însemnat cea mai importantă expansiune teritorială din istoria Rusiei, cucerirea Siberiei fiind principala realizare, iar aceasta a fost făcută în mare parte de cazaci, fiind finanțată de familia de negustori Stroganov.

Țarul Mihail a avut mari probleme de sănătate, în special provocate o infirmitate a membrelor inferioare, din cauza unui accident la călărie, ceea ce a dus la incapacitatea de a se mai deplasa la sfârșitul vieții sale.

Țarul, care era blând și pios, fost căsătorit de două ori. Primul mariaj a fost cu prințesa Maria Vladimirovna Dolgorukova în 1624, dar aceasta s-a îmbolnăvit și a murit la începutul anului 1625, la doar patru luni după căsătorie. În 1626, s-a căsătorit cu Eudoxia Streshneva, iar cuplul a avut 10 copii, dintre care patru au ajuns la maturitate: viitorul țar Alexis și fetele Irina, Anna și Tatyana.

Țarina Eudoxia a trăit izolată la curte, nu i se permitea să aibă contact cu niciun bărbat, dar putea participa la îndatoririle publice religioase și caritabile și gestiona gospodăria imperială.

Motivul situației ei dificile a fost, cel mai probabil, influența puternică a soacrei ei, Xenia Shestova, care a dominat-o și pe ea, și viața curții imperiale. Cele două împărțeau același confesor, iar Xenia își însoțea nora în timpul tuturor vizitelor sale la mănăstiri și biserici și tot ea a ales tutori pentru nepoții ei.

Se pare că Eudoxia ar fi fost supusă unor mari presiuni pentru a produce un fiu care să devină moștenitor al tronului, motiv pentru care a fost foarte stresată până la nașterea țareviciului Aleksei în 1629.

În 1642, țarina a finanțat reconstrucția Mănăstirii Sfântul Gheorghe din Meșcovsk și a Mănăstirii Ivanovsky, unde făcea frecvent vizite, și a fondat mai multe instituții caritabile.

Mai târziu, eșecul lui Mihai de a aranja căsătoria fiicei sale cea mare, Irina, cu contele Valdemar Christian de Schleswig-Holstein, fiul morganatic al regelui Christian al IV-lea al Danemarcei, l-a afectat profund pe țar și i-a înrăutățit starea de sănătate.

Țarul Mihail s-a îmbolnăvit în aprilie 1645 de scorbut și, probabil, depresie. Medicii săi i-au prescris purgative, dar, în mod evident, acestea nu au avut niciun efect pentru suferințele sale. Pe 12 iulie 1645 țarul a leșinat în biserică, în timpul unei slujbe, și a murit unsprezece zile mai târziu, pe 23 iulie 1645.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu