HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseLady Diana, viața celei mai iubite prințese

Lady Diana, viața celei mai iubite prințese

DS TW

Diana a fost cea mai mică dintre fiicele lui John Spencer, Vicontele Althorp, mai târziu al VIII-lea Conte Spencer, și a primei lui soții, Frances, și s-a născut pe 1 iulie 1961, la Park House, casa pe care părinții săi au închiriat-o pe moșia de la Sandringham. Era cel de-al patrulea copil al cuplului și avea încă patru frați: Sarah, Jane Spencer, John și Charles Spencer.

 

După divorțul părinților, în 1969, mama a luat-o pe Diana și pe fratele ei mai mic să locuiască la ea, într-un apartament din Londra, unde fetița a mers la școală. De Crăciun, copiii au mers la tatăl lor în vacanță, iar bărbatul nu le-a mai dat voie să se întoarcă la Londra. Lady Althorp a cerut în instanță custodia celor mici, dar judecătorul a decis să acorde custodia Dianei și a fratelui ei tatălui lor.

 

În copilărie, copila i-a avut drept parteneri de joacă pe prințul Andrew și Prințul Edward, fiii mai mici ai reginei Elisabeta și după ce tatăl a dobândit titlul de Conte Spencer în 1975, a devenit cunoscută drept Lady Diana.

În 1976, John Spencer s-a recăsătorit cu Raine, Contesă de Dartmouth, singura fiică a romancierei Barbara Cartland. În acea perioadă, Diana a călătorit prin țară, locuind pe rând la părinții ei.

 

Din partea mamei, Diana avea strămoși de origine engleză, irlandeză, scoțiană, americană și armeană. Una dintre străbunicile ei era moștenitoarea Frances Work din New York și din partea tatălui era descendentă a Regelui Carol al II-lea și a Regelui Iacob al II-lea al Angliei, printr-o fiică ilegitimă a acestuia, Henrietta FitzJames.

 

Diana a fost educată mai întâi la Silfield School, apoi la Riddlesworth Hall din Norfolk și la Școala de fete West Heath. În 1977, la vârsta de 16 ani, a plecat de la West Heath și a urmat pentru scurt timp cursurile Institutului Alpin Videmanette, o școală particulară din Rougemont, Elveția. În acea perioadă l-a cunoscut pe Charles, viitorul ei soț, care era prieten cu sora ei, Lady Sarah.

Diana s-a mutat la Londra înainte de a împlini șaptesprezece ani și a locuit inițial în apartamentul mamei sale. Tatăl, Contele Spencer, i-a cumpărat, la împlinirea vârstei de 18 ani, un apartament în Coleherne Court, unde a stat până în 1981 împreună cu trei colege. La Londra, Diana a urmat un curs de gătit, a lucrat ca instructor de dans pentru copii, apoi s-a angajat ca educatoare.

 

Prințul Charles, care avea în acel moment peste treizeci de ani, era în căutarea unei soții la începutul anilor ’80, pentru că se făceau presiuni asupra lui să se căsătorească cât mai repede. În mod legal, singura cerință era să nu se căsătorească cu o romano-catolică, ca să nu-și piardă locul în ordinea de succesiune la tron. Pentru a obține acordul reginei Elisabeta, mireasa trebuia să provină dintr-o familie regală sau aristocratică, să fie virgină și să fie protestantă.

 

Charles o cunoștea pe Diana de câțiva ani, dar s-a interesat în mod serios de ea în vara anului 1980, după ce a reîntâlnit-o într-un week-end la țară, apoi a invitat-o la o plimbare pe iahtul Britannia și mai târziu la Castelul Balmoral, pentru a-i cunoaște familia. Diana a fost primită bine de regina Elisabeta a II-a și de Regina Mamă. Prințul a cerut-o în căsătorie pe 6 februarie 1981 și Diana a acceptat, însă vestea logodnei lor a fost secretă timp de câteva săptămâni, devenind oficială pe 24 februarie 1981, când moștenitorul tronului i-a oferit viitoarei prințese un inel în valoare de 30.000 de lire.

Tânăra de 20 de ani s-a căsătorit cu Prințul Charles pe 29 iulie 1981 la Catedrala St Paul, pentru că avea mai multe locuri pentru invitați decât Westminster Abbey, folosită anterior pentru nunțile regale. Diana a purtat o rochie în valoare de 9000 de lire sterline, cu o trenă lungă de 8 metri.

 

Pe 5 noiembrie 1981, a fost anunțată oficial prima sarcină a Dianei. Prințesa l-a adus pe lume pe primul ei fiu, William, în aripa privată a Spitalului St. Mary din Paddington, pe 21 iunie 1982. Al doilea copil, Prințul Harry de Wales, s-a născut după doi ani, pe 15 septembrie 1984. Diana a fost o mamă devotată, copiii fiind pe primul loc în viața ei, ea le-a ales școala, le pregătea hainele, le planifica excursiile și își aranja îndatoririle publice în funcție de orarul lor.

 

La începutul anilor ’90, căsătoria Dianei cu Charles s-a destrămat. Atât prințul, cât și prințesa de Wales au vorbit presei prin intermediul prietenilor, fiecare dintre ei învinovățindu-l pe celălalt pentru eșecul căsniciei. Charles și-a reluat vechea relație cu Camilla, Ducesa de Cornwall, iar când a fost întrebată ce rol a avut Camilla în distrugerea mariajului său, Diana a spus, într-un interviu la BBC: “Ei bine, erau trei persoane în căsnicia noastră, deci era puțin înghesuială”.

 

Prințesa a confirmat că a avut o relație cu instructorul ei de călărie, James Hewitt, Charles recunoscuse și el că a avut o relație extraconjugală. Prințul și Prințesa de Wales s-au despărțit în fapt pe 9 decembrie 1992, iar pe 3 decembrie 1993, Diana și-a anunțat retragerea din viața publică.

În decembrie 1995, regina Elisabeta a fost de acord cu “un divorț rapid” și, în aceeași lună, Buckingham Palace a anunțat public că suverana le-a trimis scrisori celor doi, sfătuindu-i să divorțeze. Decizia ei a fost susținută de primul ministru și de seniorii din Consiliul de Coroană și, după cum a anunțat BBC, a fost luată după două săptămâni de consfătuiri. Divorțul a fost finalizat în 28 august 1996.

 

Diana a primit o sumă de circa 17 milioane de lire prin hotărâre judecătorească, împreună cu un ordin legal care îi interzicea să dea amănunte presei despre viața sa de prințesă. Și-a pierdut titlul de Alteță Regală și a fost numită numai Diana, Prințesă de Wales. Palatul Buckingham a anunțat că era totuși în mod oficial membră a Familiei Regale, fiind mama celui de al doilea și a celui de al treilea moștenitor al Coroanei, în ordinea succesiunii la tron.

După divorț, prințesa și-a păstrat apartmentul din Palatul Kensington, s-a afișat public cu un cardiolog pe care l-a numit “dragostea vieții ei” timp de aproape doi ani, apoi a început o relație cu Dodi Al-Fayed.

Puteți citi și:

Moartea prințesei Diana. Tragicul Breaking News din 31 august 1997

 

 

 

DS TW
No comments

leave a comment