HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliMisteriosul masacru al familiei regale din Nepal

Misteriosul masacru al familiei regale din Nepal

DS TW

Masacrul din Nepal a avut loc pe 1 iunie 2001, la Palatul Narayanhiti, reședința monarhiei nepaleze. Nouă membri ai familiei regale, inclusiv regele Birendra și regina Aishwarya au fost uciși într-un schimb de focuri în timpul unei adunări a familiei regale. O echipă de anchetă numită de guvern a decis că prințul moștenitor Dipendra a fost autorul masacrului, dar acesta, care fusese declarat rege al Nepalului, s-a sinucis și a intrat în comă la scurt timp după ce s-a împușcat în cap. Avea să moară în spital la trei zile după masacru, fără să-și mai fi recăpătat cunoștința.

 

După ce au fost interogați martorii oculari și a fost finalizată investigația oficială, președintele Camerei Reprezentanților a concluzionat: “Pe 1 iunie 2001, Prințul Moștenitor Dipendra a deschis focul în incinta Palatului Narayanhity, reședința monarhiei nepaleze, unde avea loc o petrecere. L-a împușcat mortal pe tatăl său, regele Birendra, pe mama lui, regina Aishwarya, și pe alți șapte membri ai familiei regale, inclusiv pe fratele și sora sa mai mică, înainte de a se împușca în cap”.

 

Motivul crimelor lui Dipendra nu este cunoscut, dar presa a pus în circulație mai multe teorii. Se pare că tânărul ar fi vrut să se căsătorească cu Devyani Rana, pe care o cunoscuse în Anglia, dar din cauză că mama acesteia provenea dintr-o clasă inferioară, familia regală nu a fost de acord. De fapt, părinții Devyaniei făceau parte dintre cele mai bogate familii din India și se presupune că erau chiar mai înstăriți decât monarhii nepalezi.

Alte teorii susțin că Dipendra ar fi fost nemulțumit de trecerea țării de la monarhia absolutistă la cea constituțională.

Multe întrebări au rămas însă fără răspuns în ceea ce privește circumstanțele masacrului chiar și astăzi, la 15 ani după abolirea monarhiei care s-a produs în 2008, la scurt timp după mișcările revoluționare din 2006.

Este considerată cel puțin bizară lipsa forțelor de securitate din palat în timpul evenimentului, la fel și absența prințului Gyanendra, unchiul lui Dipendra, care a devenit următorul rege al Nepalului. În plus, un semn de întrebare este faptul că prințul moștenitor s-a sinucis trăgându-și un glonț în tâmpla stângă, în ciuda faptului că era dreptaci. A fost considerat ciudat că întreaga familie a regelui Birendra a murit, dar nimeni din familia prințului Gyanendra nu a fost grav afectat. Fiul acestuia a scăpat cu răni ușoare, iar soția lui a suferit o rană care i-ar fi putut pune viața

în pericol, dar totuși a supraviețuit. Controversată a fost și durata anchetei, care s-a desfășurat pe parcursul a doar două săptămâni și nu a presupus efectuarea niciunei expertize medico-legale.

 

În timpul masacrului, au fost uciși regele Birendra, regina Aishwarya, prințul Nirajan și prințesa Shruti, copiii cei mici ai lui Birendra și ai Aishwaryei, prințul Dhirendra, fratele regelui Birendra care renunțase la titlu, prințesa Shanti, sora mai mare a regelui Birendra, prințesa Sharada, sora mijlocie a regelui Birendra, Kumar Khadga, soțul prințesei Sharada, și prințesa Jayanti, verișoara primară a regelui. În timpul tragicelor evenimente au fost răniți alți patru membri ai familiei regale: Prințesa Shova, sora regelui Birendra, Kumar Gorakh, soțul prințesei Shruti, Prințesa Komal, soția Prințului Gyanendra care va fi viitoarea și ultima regină a Nepalului, și Ketaki Chester, verișoara primară a regelui Birendra.

Gyanendra a fost numit regent pentru cele trei zile cât timp prințul moștenitor Dipendra a fost în comă, iar după moartea acestuia a urcat pe tron.

Pe 12 iunie 2001 a avut loc o ceremonie hindusă de katto pentru a alunga spiritul regelui mort din palat. Un preot hindus, Durga Prasad Sapkota, a fost îmbrăcat în hainele regelui Birendra și, călare pe un elefant, a plecat din Kathmandu, capitala Nepalului, într-un exil simbolic, luând cu sine multe dintre bunurile monarhului.

 

Devyani Rana, potențiala mireasă a prințului moștenitor, a fugit în India imediat după masacrul regal pentru a scăpa de atenția presei. În 2004, a obținut un al doilea master la London School of Economics și în 2012 a început să lucreze pentru Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în India. Tînăra s-a căsătorit pe 23 februarie 2007 la Vila Scindia din New Delhi.

DS TW

leave a comment