HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreNefericita Charlotte, biata soție a țareviciului Alexei

Nefericita Charlotte, biata soție a țareviciului Alexei

DS TW

Charlotte Christine Sophie s-a născut pe 28 august 1694, la Wolfenbüttel și a fost fiica lui Louis Rudolph, Ducele de Brunswick-Wolfenbüttel, și a Prințesei Christine Louise de Oettingen-Oettingen.

Fetița a fost crescută la curtea regelui polonez August al II-lea, a cărui soție, Christiane Eberhardine de Brandenburg-Bayreuth, îi era rudă îndepărtată și a primit o educație foarte bună. La sfârșitul anului 1709, Petru cel Mare al Rusiei îl trimisese pe fiul său, Alexei, la Dresda pentru a-și finaliza educația și aici tânărul a întâlnit-o pe Charlotte pentru prima dată. Țarul a considerat că prințesa este o partidă potrivită pentru fiul său, mai ales pentru că sora ei mai mare, Elizabeth Christine, era căsătorită cu împăratul Carol al VI-lea, iar un eventual sprijin al Austriei în viitoarele relații cu turcii a fost considerat un avantaj de diplomații ruși.

Charlotte

Pe 25 octombrie 1711, Charlotte Christine s-a căsătorit cu Țareviciul Alexei, moștenitorul lui Petru cel Mare, iar tinerei i s-a permis să-și păstreze credința luterană, cu condiția ca toți viitorii copii să fie crescuți în cea ortodoxă, prințesa devenind prima membră a unei dinastii europene care s-a căsătorit cu un bărbat din familia imperială rusă de la Zoe Paleologina până în acel moment.

Tânăra a ajuns în Rusia în anul 1713 și s-a bucurat de simpatia țarului, dar a trăit o viață izolată la propria curte. La început, căsnicia cu Alexei a fost fericită, dar pentru că țareviciul era alcoolic, relația a început în curând să se tensioneze. Petru cel Mare își lua adesea fiul în campaniile militare, izolând-o, fără să-și dorească acest lucru, și mai mult pe Charlotte. În primele săptămâni ale mariajului, țarul i-a ordonat să se mute la Sankt Petersburg chiar dacă el sau Alexei nu erau acolo, dar, auzind, prințesa a fugit înapoi în țara natală. Petru e a fost cel care a recuperat-o și a încercat să o calmeze, spunându-i că este liberă să-și viziteze familia oricând, dar va trebui ca în viitor să-i spună, nu să plece fără să anunțe pe nimeni.

 

Țareviciul Alexei

În această perioadă, țareviciul Alexei a început o aventură deschisă cu Afrosinia Fedorova, relație care a continuat și după moartea prematură a Charlottei. Tânăra și-a găsit un echilibru relativ după nașterea fiicei Natalia și a unui fiu care va deveni mai târziu țarul Petru al II-lea al Rusiei. Nefericita prințesă a murit pe 2 noiembrie 1715, la vârsta de 21 de ani, la doar o lună după nașterea ultimului ei vlăstar. Aflată pe patul de moarte, și-a încredințat copiii țarului Petru cel Mare, cerându-i să-i crească cum se cuvine și mulțumindu-i cu ochii în lacrimi pentru bunătatea cu care a tratat-o în scurta ei viață la curtea de la Sankt Petersburg. Fiul ei, Petru, care a devenit țar al Rusiei la vârsta de 11 ani, a murit de variolă în 1730, chiar în ziua în care urma să se căsătorească. Natalia murise din cauze necunoscute cu un an înainte.

Petru cel Mare

La aproximativ cincizeci de ani de la moartea Charlottei, a apărut o legendă potrivit căreia prințesa nu ar fi murit în 1715 și că în sicriul ei ar fi fost pusă o păpușă de lemn. Potrivit zvonurilor, ea ar fi fugit în Louisiana, unde s-a căsătorit cu un ofițer francez pe nume Herbert d’Auban, cu care s-ar fi dus mai târziu la Paris. Mai târziu s-a spus că cei doi s-ar fi mutat pe insula Bourbon, iar când d’Auban a murit, Charlotte s-a stabilit la Paris sau Bruxelles.

Alexei și Petru cel Mare

Inspirat de această legendă, scriitorul Heinrich Zschokke a scris o nuvelă numită “Die Prinzessin von Wolfenbüttel”, iar Ducele Ernest de Saxa-Coburg a compus o operă, “Santa Chiara”, tot pe această temă. În această versiune romanțată, care se desfășoară în magnificul palat al țareviciului din Moscova, Charlotte Christine, care suferea din cauza soțului ei abuziv, își dorea cu disperare să se întoarcă în Germania, motiv pentru care și-a trimis doamna de onoare, o anume Herbert, la palatul tatălui ei pentru a obține permisiunea de a reveni acasă, dar cererea i-a fost respinsă. Cu intenția de a scăpa de soție, țareviciul Alexei încearcă să o omoare dându-i un pahar cu vin otrăvit. Povestea spune că, după ce l-a băut, Charlotte a căzut fără viață, dar de fapt nu ar fi murit, pentru că, în loc de otravă, vinul conținea doar un narcotic pe care medicul Aurelius i-l dăduse țareviciului Alexei. În timpul înmormântării, chiar înainte ca sicriul să fie închis, doctorul și ofițerul Herbert au răpit-o pe tânără fără să fie observați. Zece luni mai târziu, fosta soție a țarului Alexei s-ar fi stabilit în portul Resina, lângă Napoli, în sudul Italiei, unde și-ar fi luat numele Chiara.

Ficțiunea continuă: țareviciul Alexei, ajuns și el la Resina, după ce fugise din Rusia după o conspirație eșuată împotriva tatălui său, s-a reîntâlnit cu Charlotte, despre care credea că este o fantomă, și, cuprins de spaimă și de remușcări, s-ar fi sinucis. Legenda nu are nicio bază reală, pentru că, așa cum se știe, țareviciul Alexei a murit în 1718, în fortăreața Petru și Pavel din Sankt Petersburg, la două zile după ce senatul îl condamnase la moarte pentru conspirație împotriva lui Petru cel Mare.

 

 

DS TW
No comments

leave a comment