HomeMonarhieNunta prințesei Mary, evenimentul monden al anului 1922

Nunta prințesei Mary, evenimentul monden al anului 1922

Prințesa Mary s-a născut pe 24 aprilie 1897 la York Cottage, Sandringham Estate din Norfolk, în timpul domniei străbunicii ei, regina Victoria, fiind al treilea copil și singura fiică a ducelui și ducesei de York. Tatăl ei era cel mai mare fiu supraviețuitor al prințului și prințesei de Wales, iar mama ei era singura fiică a ducelui și ducesei de Teck și, în momentul nașterii, Mary era a cincea în linia succesiunii la tron. Copila a fost botezată la Biserica Sf. Maria Magdalena de lângă Sandringham pe 7 iunie 1897. Bunicii ei, regele Edward al VII-lea și regina Alexandra, au urcat pe tron ​​în 1901, când prințesa avea trei ani.

 

Prințesa a fost educată de guvernante, dar a participat și la lecțiile pe care frații ei, prințul Edward, prințul Albert și prințul Henry, le primeau de la profesori renumiți. Fetița a învățat germană și franceză și a fost pasionată de cai și curse de cai. Prima apariție în calitate oficială a fost la încoronarea părinților ei, regele George al V-lea și regina Mary de Teck, la Westminster Abbey, pe 22 iunie 1911.
În timpul Primului Război Mondial, prințesa Mary a vizitat spitale și organizații sociale împreună cu mama ei și a patronat un proiect numit Fondul cadourilor de Crăciun al Prințesei Mary, datorită căruia au fost trimise daruri în valoare de 100.000 de lire sterline tuturor soldaților și marinarilor britanici pentru Crăciunul anului 1914. În iunie 1918, tânăra a urmat un curs de asistență medicală la Great Ormond Street Hospital, lucrând două zile pe săptămână în secția de chirurgie. Prima petrecere de Crăciun organizată de Mary a avut loc la Palatul St James în 1921, când a invitat 600 de militari răniți la ceaiul de după-amiază și evenimentul va avea loc anual începând din acel moment.

 

Pe 28 februarie 1922, prințesa Mary s-a căsătorit cu vicontele Lascelles, fiul cel mare al lui Henry Lascelles, al 5-lea conte de Harewood. Mireasa avea 24 de ani, în timp ce mirele avea 39 de ani și nunta lor a avut loc la Westminster Abbey, mii de oameni fiind de față de-a lungul traseului de la catedrală către Palatul Buckingham. Evenimentul a fost filmat de Pathé News, ceremonia fiind prima nuntă regală care a fost acoperită de revistele de modă, inclusiv de Vogue. Rochia de mireasă a fost creată de Messrs Raville și a combinat “simplitatea tinerească cu splendoarea regală”, având brodate motive cu flori de lotus și trandafiri din perle și mărgele de cristal. La nuntă a participat și Lady Elizabeth Bowes-Lyon, o prietenă a prințesei, care a fost una dintre domnișoarele de onoare și mai târziu s-a căsătorit cu fratele ei, prințul Albert, devenind regină a Regatului Unit în 1936.

 

Prințesa și soțul ei au locuit în reședințele oficiale din Londra și Yorkshire, iar pe 6 octombrie 1929, Lordul Lascelles, care devenise Cavaler al Ordinului Jartierei după nuntă, i-a succedat tatălui său devenind al 6-lea conte de Harewood, viconte Lascelles și baron Harewood. Cuplul a avut doi băieți, George Lascelles, care a moștenit titlul de conte de Harewood, și Gerald David Lascelles.
Prințesa regală a fost deosebit de apropiată de fratele ei mai mare, prințul de Wales, care a devenit regele Eduard al VIII-lea la moartea tatălui lor, în 1936. După abdicarea acestuia, Mary și soțul ei au plecat la Castelul Enzesfeld de lângă Viena și mai târziu, în noiembrie 1947, prințesa ar fi refuzat să participe la nunta nepoatei sale, prințesa Elisabeta, cu locotenentul Philip Mountbatten, pentru că ducele de Windsor nu fusese invitat.

 

La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, prințesa a devenit comandant al Corpului Armatei Regale a Femeilor și în această calitate a călătorit prin țară, vizitând unități militare, cantine și alte organizații sociale.
În 1947, după moartea soțului ei, Mary a locuit la Harewood House împreună cu fiul său mai mare și cu familia acestuia. A devenit cancelarul Universității din Leeds în 1951 și a continuat să îndeplinească sarcini oficiale în țară și în străinătate, a participat la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a în iunie 1953 și ulterior a reprezentat-o ​​pe regină la sărbătorirea independenței Zambiei în 1964 și a statului Trinidad și Tobago în 1962.
Pe 28 martie 1965, Mary a suferit un atac de cord în timp ce se plimba cu fiul ei mai mare, Lord Harewood, și cu copiii acestuia în grădina proprietății lor Harewood House și a murit câteva ore mai târziu, fiind înmormântată în capela familiei Lascelles din Biserica All Saints, Harewood.

 

Galerie foto:

No comments

leave a comment