HomeVizionariiScriitoriElena Farago, o viaţă dedicată copiilor

Elena Farago, o viaţă dedicată copiilor

Elena Farago s-a născut pe 29 martie 1878 la Bârlad, în familia modestă a lui Francisc și Anastasiei Paximade. Clasele primare şi două clase gimnaziale le-a urmat în oraşul natal, la pensioanele Varlaam şi Drouhet.

 

În perioada 1884-1890, asupra familiei Paximade se abat multe necazuri. Mor trei dintre cei şapte copii, iar în anul 1890, pe când avea doar 12 ani, fetiţa a rămas orfană de mamă și a fost nevoită să se ocupe de îngrijirea surorilor mai mici.

Cinci ani mai târziu, în 1895 Elena a rămas și fără tată şi, îmbolnăvindu-se de anemie severă, a fost nevoită să plece la București, unde a locuit la un frate mai mare. Este internată la spitalul Colţea şi, refacută după boală, se angajează în casa ziaristului Gh. Panu, unde îl cunoaşte pe Ion Luca Caragiale care este impresionat de povestea tinerei şi decide să o sprijine. Timp de doi ani lucrează ca guvernantă la familia lui Caragiale și aici îl va cunoaște pe economistul Francisc Farago, cel care avea să-i devină soț.

 

Elena Farago a debutat în presă în 1898, la doar 20 de ani, cu un reportaj pe care îl semnează Fatma, iar în 1902 publică prima sa poezie în ziarul România muncitoare.

În anul 1906, tânăra publică primul său volum de poeme, la îndemnul lui Nicolae Iorga, a cărui prietenă și confidentă a fost. Din 1907 se stabilește la Craiova, urmându-l pe soţul ei, Francisc Farago, care este numit director al Băncii Populare din oraş.

 

Poeta sprijină răscoala țărănească împotriva arendaşilor şi marilor proprietari de pământuri care se răspândise în toată ţara, motiv pentru care a fost arestată, dar eliberată în scurt timp datorită intervențiile lui Iorga. În această perioadă l-a adoptat pe fiul său, Mihnea și în 1913 se va naște fiica ei, Cocuța, care va deveni şi ea scriitoare.

 

În 1921 Elena Farago este numită directoare a Fundației „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, instituție pe care o va conduce timp de 30 de ani. În 1922 fondează la Craiova revista literară Năzuința, la care au colaborat Simion Mehedinți, Ion Barbu, Perpessicius, Victor Eftimiu, Camil Petrescu și Mihail Dragomirescu. De asemenea a patronat și revista pentru copii și tineret Prietenul Copiilor.

Elena Farago a murit la vârsta de 75 de ani, pe 4 ianuarie 1954, la Craiova, după o lungă suferință.

No comments

leave a comment