AcasăOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliOliviu Beldeanu, răpit și ucis la Jilava după atacul de la Berna

Oliviu Beldeanu, răpit și ucis la Jilava după atacul de la Berna

Oliviu Beldeanu

Oliviu Beldeanu s-a născut pe 16 februarie 1924 în orașul Dej, în familia lui Oliver și a Mariei Beldean, proprietari ai unui cinematograf și ai unui restaurant. La vârsta de 15 ani, adolescentul a devenit membru al organizație de tineret Frunză Verde, care a fost asociată de comuniști cu mișcarea fascistă Garda de Fier.

Tânărul a urmat cursurile Facultății de Arte Frumoase din București și a devenit sculptor, și, în paralel, membru al organizației de tineret a Partidului Național Țărănesc, însă după venirea la putere a comuniștilor, tatăl său au fost închiși pentru propagandă în favoarea Partidului Național Țărănesc, iar Oliviu a decis să părăsească definitiv România comunistă.

Oliviu Beldeanu
Oliviu Beldeanu
Fisa matricolă penală (iiccmer.ro)
Fisa matricolă penală (iiccmer.ro)

În 1949 a reușit să fugă din țară trecând granița în Iugoslavia, unde i-a cunoscut pe Ioan Chirilă și Dumitru Ochiu, doi dintre viitorii membri ai „grupului Beldeanu”. În scurt timp, Oliviu a trecut în Italia, unde a muncit în portul Trieste ca hamal și, în același timp, trimitea corespondențe pentru Agenția de presă Foreign News Service. În 1953 a părăsit Trieste împreună cu Chirilă și s-a stabilit pentru un timp la München, apoi s-a mutat la Konstanz, unde s-a angajat la o unitate militară de pe lângă trupele franceze de ocupație din Germania de Vest.

În această perioadă Beldeanu, Ion Chirilă, Stan Codrescu, Dumitru Ochiu și Tudor Ciochină au organizat atacarea și ocuparea legației Republicii Populare Române din Berna, pentru că își doreau să atragă atenția asupra abuzurilor, injustiției și situației drepturilor omului din România, fixând data evenimentului pe 14 februarie 1955. Cei cinci, care erau înarmați, au intrat în clădire și au transmis solicitarea lor: eliberarea unor deținuți politici – generalul Aurel Aldea, episcopul unit Ioan Suciu, fostul redactor al ziarului țărănist, Anton I. Mureșanu. și liderii țărăniști Ilie Lazăr și Dinu Brătianu.

Oliviu Beldeanu
Atacul de la Berna (captura British Pathe)
Oliviu Beldeanu
Atacul de la Berna (captura British Pathe)

În timpul acțiunii a fost grav rănit Aurel Șețu, șoferul ambasadei, presupus agent al Securității de la București, care avea să moară mai târziu la spital, iar câțiva dintre angajați au reușit să fugă din clădire.

După 36 de ore, „grupul Beldeanu” s-a predat, oferind poliției elvețiene o serie de documente pe care le confiscaseră din legației. Oliviu a fost arestat, judecat și condamnat de autoritățile elvețiene la 4 ani de închisoare. Avea să fie eliberat înainte de termen, pe 15 octombrie 1957.

Autoritățile din România comunistă au declanșat imediat urmărirea capului „grupului Beldeanu” despre care bănuiau că pregătește noi acțiuni împotriva unor legații ale Republicii Populare România și ale unor diplomați aflați la post în țările capitaliste.

Oliviu Beldeanu
Atacul de la Berna (captura British Pathe)

Beldeanu a fost atras în Berlinul de Vest de agentul Securității Gheorghe Kehayoglu, un grec originar din România, care încercase să-l convingă pe Oliviu să-i aducă în Berlin și pe doi dintre colaboratorii săi, Chirilă și Ochiu, dar bărbatul a preferat să meargă singur.

Sub pretextul unui tur al proprietăților, agentul securității și Beldeanu au traversat linia de demarcație în Berlinul de Est și imediat Beldeanu a fost arestat de ofițerii Securității și de cei ai STASI, dar, înainte de a fi imobilizat, a tras cu arma pe care o avea asupra sa, rănind un ofițer est-german și fiind și el ușor rănit.

Pe 2 septembrie 1958 Oliviu Beldeanu a fost adus la București, a fost anchetat timp de un an pentru trădare, iar în noiembrie 1959 un tribunal militar l-a condamnat la moarte. Sentința ar fi urmat să fie executată pe 18 februarie 1960 în incinta Penitenciarului Jilava, pe Valea Piersicilor, dar se pare că deținutul a fost omorât în bătaie înainte de data respectivă.

Fisa matricolă penală (iiccmer.ro)
Fisa matricolă penală (iiccmer.ro)

Dacă v-a plăcut acest articol, mă puteți ajuta cu un share pe Facebook.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu