HomeMonarhieOnorabila Deborah Cavendish, cea mai tânără dintre surorile Mitford

Onorabila Deborah Cavendish, cea mai tânără dintre surorile Mitford

DS TW

Deborah Vivien Cavendish, Ducesă de Devonshire, cunoscută în familie ca “Debo”, s-a născut pe 31 martie 1920 la moșia Asthall din Oxfordshire, Anglia, părinții ei fiind David Freeman-Mitford, al 2-lea baron Redesdale, și soția acestuia, Sydney.

Cuplul a avut șase fiice cunoscute ca “Mitford Sisters”, care au fascinat și uneori au scandalizat societatea britanică a anilor ’40: Pamela, Unity, Diana, Jessica, Nancy și mezina, Deborah. Unity a fost prietenă cu Adolf Hitler, Diana va fi cea de-a doua soție a liderului fascist Sir Oswald Mosley, Jessica a devenit activistă de stânga, iar Nancy a fost scriitoare. Deborah, la fel ca sora mai mare, Pamela, s-au concentrat pe viața de familie.

Tânăra s-a căsătorit cu Lordul Andrew Cavendish, fiul cel mic al celui de-al 10-lea Duce de Devonshire, în 1941. După ce în 1944 fratele mai mare al acestuia, William, marchizul de Hartington, a fost ucis în război, soțul ei a devenit moștenitor al titlului, iar în 1950, la moartea tatălui său, a devenit al 11-lea Duce de Devonshire.

Deborah, care era numită deseori “ducesa gospodină”, a fost principala imagine a celebrei reședințe Chatsworth timp de mai multe decenii, a scris mai multe cărți despre luxosul domeniu și a jucat un rol cheie în restaurarea castelului istoric și a superbelor sale grădini. Înțelegându-și misiunea de a conduce o casă atât de impunătoare, a avut un rol activ în dezvoltarea economică a moșiei, pe care a deschis-o publicului pentru vizite și pentru organizarea diverselor evenimente și, de asemenea, a supervizat dezvoltarea Hotelului Cavendish din Baslow și a Hotelului Devonshire Arms din Bolton Abbey.

Cuplul a avut șapte copii, dintre care patru au murit la scurt timp după naștere, supraviețuitorii fiind Lady Emma Cavendish, Peregrine Andrew Morny Cavendish și Lady Sophia Louise Sydney Cavendish.

În 1999, ducesa a fost decorată de regina Elisabeta a II-a pentru serviciul în slujba Royal Collection Trust, iar după moartea soțului ei, în 2004, fiul lor, Peregrine Cavendish, a devenit al 12-lea Duce de Devonshire. Din acel moment, onorabila Deborah Cavendich s-a mutat într-o casă mai mică aflată pe moșia Chatsworth.

Într-un interviu acordat jurnalistului John Preston de la The Daily Telegraph și publicat în septembrie 2007, a povestit că a băut un ceai cu Adolf Hitler în timpul unei vizite la Munchen, în iunie 1937, când a mers în Germania împreună cu mama și sora ei, Unity. La finalul discuției, Preston i-a cerut să aleagă cu cine ar prefera să bea un ceai: cu cântărețul american Elvis Presley (pe care ducesa l-a admirat la maturitate) sau cu Adolf Hitler (pe care îl cunoscuse în tinerețe). Uimită de întrebare, a răspuns fără ezitare: “Ei bine, cu Elvis, desigur! Ce întrebare extraordinară”.

Ducesa Deborah Cavendish a murit pe 24 septembrie 2014, la vârsta de 94 de ani, fiind condusă pe ultimul drum de cei trei copii ai săi, de cei opt nepoți și cei optsprezece strănepoți, dar și de Charles, la acea vreme prinț de Wales, și de Camilla, Ducesa de Cornwall. Înmormântarea ei a avut loc pe 2 octombrie 2014 la Biserica Sf. Petru din Edensor. La funeraliile onorabilei doamne pe care a admirat-o foarte mult, Charles a spus: “Era o personalitate unică, cu o abordare a vieții minunat de originală. Bucuria, plăcerea și amuzamentul pe care ni le-a oferit, în special prin cărțile ei, precum și contribuția pe care a adus-o în Derbyshire de-a lungul timpului nu vor fi uitate cu ușurință și ne va fi foarte dor de ea”.

 

DS TW
No comments

leave a comment