AcasăVizionariiMedici și oameni de științăPaul Berger, primul medic care a folosit o mască chirurgicală

Paul Berger, primul medic care a folosit o mască chirurgicală

Paul Berger s-a născut pe 6 ianuarie 1845 la Beaucourt, în estul Franţei, şi a practicat medicina la Paris, la Hôpital Tenon, fiind în același timp profesor de chirurgie clinică și patologie la Facultatea de medicină din Paris. În 1889 doctorul a participat la Expoziţia Universală de la Paris, la secţiunea dedicată instrumentelor aseptice, şi a atras atenţia asupra necesităţii creării unor echipamente noi, mai ales modele de foarfece chirurgicale care ar trebui concepute astfel încât să poată fi dezasamblate cu ușurință pentru sterilizare.

 

Medicul francez este considerat primul care doctor a folosit o mască chirurgicală în timpul unei operaţii, în octombrie 1897. Berger a hotărât să protejeze intervenţiile chirurgicale pe care le făcea de contaminarea cu posibile particule de salivă şi a început să poarte o compresă dreptunghiulară formată din șase straturi de tifon, cusute chiar de marginea șorțului său chirurgical de in, sterilizat în prealabil prin fierbere. Masca sa era legată în spatele capului cu şnururi din tifon şi îi acoperea nasul, gura şi bărbia, a operat astfel timp de cincisprezece luni şi a observant că incidența infecțiilor pacienţilor săi a fost mult redusă.

 

Doi ani mai târziu a trimis o lucrare numită „Cu privire la utilizarea unei măști” către Societatea Chirurgicală din Paris, pe care a început-o astfel: ”De câțiva ani sunt îngrijorat cu privire la faptul că picăturile de lichid proiectate de la gura chirurgului sau asistenților lui pot exercita focare de infecție chiar  în condiții de asepsie chirurgicală care sunt aparent satisfăcătoare. ”

Cei mai mulţi dintre chirurgii contemporani cu Paul Berger au privit iniţial cu neîncredere propunerea medicului de a se folosi această metodă de protecție pe scară largă, dar, în scurt timp, masca şi mănuşile chirurgicale au devenit parte din echipamentul obligatoriu al medicilor şi asistentelor medicale şi nu pentru a se proteja pe ei, ci pentru a evita expunerea pacienţilor la riscuri care puteau fi evitate atât de simplu.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu