HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliCrimă în înalta societate newyorkeză

Crimă în înalta societate newyorkeză

DS TW

William “Billy” Woodward Jr. s-a născut pe 12 iunie 1920 și a fost singurul fiu al lui William Woodward Sr. și al Elizabethei Ogden “Elsie” Cryder. Mama a fost unul dintre “tripleții Cryder”, faimoși în societatea americană în acea epocă, iar tatăl era președinte și director al Băncii Hanovra din New York, secretarul ambasadorului Statelor Unite în Anglia și prieten apropiat al regelui Eduard al VII-lea.

Tânărul a fost educat la Universitatea Harvard. După absolvire, a luptat în Marina Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi a devenit bancher într-o puternică instituție financiară. Billy era cel mai dorit burlac al Americii, iar la moartea tatălui său, în 1953, a moștenit conacul Belair și ferma de cai din Collington, Maryland.

În timp ce se afla în armată, a întâlnit-o pe Ann Eden Crowell, o actriță de teatru care lucra și ca dansatoare în cluburi de noapte de lux din Manhattan. În epocă au existat zvonuri că Ann a fost inițial amanta lui Woodward Senior și că el i-a făcut tinerei cunoștință cu fiul său. Noul cuplu și-a anunțat logodna pe 6 martie 1943, cei doi s-au căsătorit două săptămâni mai târziu și au avut doi fii, William al III-lea, născut în iulie 1944, și James, născut în ianuarie 1947.

Căsătoria lui Ann cu Billy Woodward a fost turbulentă, ambii aveau aventuri extraconjugale și se afișau în public în stare de ebrietate, iar Ann începuse să ia medicamentele antidepresive. După ce au participat la o petrecere dată în onoarea lui Wallis Simpson, soția fostului rege britanic Eduard al VIII-lea, pe 30 octombrie 1955, Woodward și soția sa s-au întors la casa lor din Oyster Bay, New York.

Cei doi s-au retras fiecare în dormitorul său, dar câteva ore mai târziu Ann a auzit un zgomot pe acoperiș și a ieșit pe hol, unde era întuneric, cu pușca în mână. Femeia a văzut o siluetă stând în fața ușii camerei soțului ei și, crezând că este un hoț, a tras. Bărbatul era, de fapt, Billy.

Poliția a arestat ulterior un bărbat pe nume Paul Wirths, care a recunoscut că a încercat să intre în casa Woodward în noaptea cu pricina, dar a susținut că s-a speriat de sunetul focurilor de armă și a plecat imediat. Mama bancherului a bănuit că a fost vorba de crimă cu premeditatare, dar a susținut-o totuși public pe noră, pentru a evita scandalul. S-a speculat chiar că aceasta l-a plătit pe un hoț să spună că a încercat să intre în casă într-un efort de a o exonera pe Ann de vină. La trei săptămâni după crimă, văduva a depus mărturie în fața instanței și a susținut că totul a fost un accident, spunând în continuare că a crezut că soțul ei este un intrus, iar jurații au decis că este nevinovată.

Presa și mai ales ziarele tabloide au exploatat mult timp subiectul. Revista Life a scris zile în șir despre episodul pe care l-a numit “The Shooting of the Century”, iar cercurile înalte ale societății au speculat că Ann și-a împușcat intenționat soțul pentru a-i moșteni averea. Deși nu a fost niciodată pusă sub acuzare și a fost absolvită de orice vină de tribunal, Ann a fost exclusă din societatea americană. Tragica poveste a urmat-o peste tot și oamenii au continuat să speculeze despre vinovăția ei. Femeia a părăsit New York-ul și și-a petrecut restul anilor călătorind și având diverse relații cu bărbați mai tineri.

Cazul a fost readus în atenția publicului în 1975, când episodul a fost descris în romanul „Answered Prayers” al lui Truman Capote, care o cunoștea bine pe Ann și era convins că este vinovată de crimă. În carte apare un personaj feminin numit “Ann Hopkins” care este descris ca o criminală cu sânge rece care își împușcă soțul într-o noapte, după ce cuplul participase la o petrecere. Femeia din roman spune poliției că și-a confundat soțul cu un hoț și de aceea l-a ucis.

Pe 9 octombrie 1975, după ce a aflat de publicarea iminentă a volumului, adevărata Ann Woodward a luat o pastilă cu cianură și a murit pe loc. “Ei bine, asta e”, a spus soacra ei, Elizabeth Woodward, “ea l-a împușcat pe fiul meu și Truman tocmai a ucis-o, așa că acum cred că nu trebuie să vă mai faceți griji pentru autorul crimei”.

Cu toate acestea, prietenii lui Ann au spus mai târziu că femeia suferea de depresie severă, iar povestea pe care urma să o publice Truman Capote i-a accentuat starea psihică fragilă.

Ambii copii ai cuplului, William al III-lea și Jimmy Woodward, dormeau în momentul în care tatăl lor a fost ucis, dar niciunul nu a auzit împușcătura. Ca și pe mama lor, speculațiile despre moartea tatălui i-au urmărit pentru tot restul vieții lor. La trei ani după sinuciderea lui Ann, Jimmy, care avea 31 de ani, a sărit de la etajul nouă și a murit pe loc. Woody s-a sinucis în 1999, la vârsta de 54 de ani. Billy și Ann Woodward, precum și cei doi fii ai lor, sunt înmormântați în cimitirul Woodlawn din Bronx.

DS TW
No comments

leave a comment