AcasăMonarhiePioasa Regină Maria a Franței

Pioasa Regină Maria a Franței

Maria Leszczyńska s-a născut pe 23 iunie 1703, la Trzebnica, cu un an înainte ca tatăl ei, Stanislaw, să fie încoronat rege al Poloniei de Carol al XII-lea al Suediei. Foarte apropiată de el, Maria a împărțit exilul cu regele la Wissembourg, în provincia franceză Alsacia, loc sugerat de Filip al II-lea, Duce de Orléans, nepot de frate al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și regent în timpul minoratului regelui Ludovic al XV-lea.

În 1721, la vârsta de 11 ani, Ludovic al XV-lea a fost logodit cu verișoara sa primară, infanta Mariana Victoria a Spaniei, care avea trei ani. Pentru că regele era fragil și au existat temeri cu privire la starea sa de sănătate, iar Infanta Spaniei era prea mică pentru a produce moștenitori, Cardinalul Fleury, primul ministru al lui Ludovic al XV-lea, a vrut să îi găsească regelui o mireasă potrivită, iar Maria a fost aleasă pentru căsătoria cu regele francez.

Căsătoria prin procură a avut loc pe 15 august 1725 la catedrala Strasbourg, Ludovic al XV-lea fiind reprezentat de vărul său, Ducele de Orléans, Ludovic Piosul. Ludovic și Maria s-au întâlnit pentru prima dată în ajunul nunții, care a avut loc pe 5 septembrie 1725, la Palatul Fontainebleau. Mireasa avea 22 de ani, iar mirele – 15 ani. Maria a câștigat încă de la începutul domniei popularitate în rândul oamenilor simpli, pentru că a aruncat bani pe drum la nunta ei în Fontainebleau.

Tânarul cuplu a fost inițial fericit. În august 1727, la Palatul Versailles, Maria a născut primii copii, două fete gemene, Louise Élisabeth și Henriette Anne.

Maria i-a dăruit lui Ludovic 10 copii în zece ani, opt fiice și doi fii, dar doar unul dintre cei doi băieți, Delfinul Louis-Ferdinand, a supraviețuit copilăriei. Nașterea ultimei fiice, Louise-Marie, Madame Septième, în 1737, urmată de un avort spontan în anul următor, a însemnat sfârșitul fericirii cuplului regal.

Ludovic, care avea 28 de ani, s-a plictisit de această soție prea matură, epuizată de numeroasele sarcini, care începuse deja să se ofilească. În scurt timp, regele și-a luat-o ca metresă pe contesa de Mailly, prima dintre surorile Mailly.

Au urmat în patul regelui sora ei mai mică, Madame de Ventimigli, și, după moartea acesteia, o altă soră a lor, Madame de Chateauroux. Regina s-a refugiat în religie și în activitățile de caritate.

Ludovic al XV-lea a devenit un afemeiat notoriu și a avut metresă după metresă. Cea mai cunoscută este Madame de Pompadour, o femeie frumoasă, educată, cultă, inteligentă și sincer atașată de rege, pe care Ludovic a instalat-o la Versailles.

Maria a avut rolul și reputația unei regine catolice simple și demne. A fost un exemplu de pietate și a fost recunoscută pentru generozitatea ei față de cei săraci și nevoiași și prin actele de filantropie care au făcut-o foarte populară. A avut, de asemenea, rolul unei patroane a oamenilor de cultură și a fost binefăcătoarea pictorului Jean-Marc Nattier, pe care l-a însărcinat în 1748 să picteze ultimul ei portret. Regina a fost și o mare iubitoare de muzică, l-a cunoscut castratul Farinelli în 1737 și pe tânărul Mozart în 1764. Metoda castrării pentru obţinerea unei voci deosebite era folosită încă din antichitate și a atins apogeul în secolele XVII – XVIII. Pe la vârsta de 7-8 ani, băieții care aveau calităţi vocale erau supuși acestei intervenții barbare și, în urma procesului, vocea nu li se mai îngroşa la pubertate, reușind să ajungă la performanţe vocale spectaculoase.

Regina Maria a murit în 1768, cu șase ani înaintea soțului ei, singurii care au regretat-o fiind copiii și nepoții ei. După foarte puțin timp, noua metresă a lui Ludovic al XV-lea a devenit Madame du Barry, o fostă prostituată.

Lasă un comentariu