HomeLocuri de povesteMari colecționariPovestea inedită a coifului de la Coțofenești. Un copil aflat cu oile la păscut l-a descoperit pe vârful unui deal

Povestea inedită a coifului de la Coțofenești. Un copil aflat cu oile la păscut l-a descoperit pe vârful unui deal

Coțofenești
DS TW

Furtul coifului dacic de la Coțofenești, care era expus, alături de alte piese valoroase din Tezaurul dacic al României, la Muzeului Drents din Assen a declanșat o investigație de proporții pe care o realizează în aceste ore autoritățile din Țările de Jos.

Dar coiful găsit în satul Coțofenești din Prahova a stârnit cum era și firesc, un mare interes și în perioada interbelică, atunci când a fost găsit. Învăţătorul satului, Mihail Vasilache, le-a oferit gazetarilor epocii lămuriri despre preţioasa descoperire din 1927:

“Acum doi ani, copiii sătenilor păşteau oile pe dealurile ce se întind la marginea satului. Copilul Simion Alexandru, elev la şcoala primară, urcându-se în vârful unui deal, a zărit pe poteca cu pământul bătătorit strălucind ceva în forma unui nasture. Copilul, ademenit de strălucirea ce i se ivise în cale, s-a oprit locului, a scormonit pământul cu un cuțit, scoțând afară o cască în forma unei căciuli. Fericitul descoperitor, de bucurie, a purtat toată ziua în urma oilor casca de aur pe cap, făcând haz cu ceilalţi copii.

În sat a intrat încoronat ca un irod, dar vecinii care l-au văzut nu au prea dat importantă micului descoperitor de comori…

Tatăl copilul a bănuit după strălucirea obiectului că ar putea să-i aducă ceva venit. Dar în sat, cui să i-l vândă? L-ar fi luat în râs consătenii, să le ofere pe un preţ, cât de mic, fiare vechi, găsite în pământ. S-a gândit că la oraş ar putea valorifica descoperirea fiului său. Şi a pornit la Ploieşti. A întrebat, a căutat câteva zile să găsească un negustor. În fine, a găsit pe unul care i-a spus că obiectul e de alamă, că nu prea prezintă multă importanţă. Topit cu multă greutate, s-ar putea face din el câteva vase de bucătărie.

Coțofenești

Totuşi, ca să nu plece cu inima tristă, după atâtea nădejdi de îmbogăţire, negustorul i-a dat 1.000 de lei. Săteanul din Coțofenești, bănuitor că ar putea totuşi să fie de aur casca, s-a învoit, dar cu condiţia ca negustorul să-i facă „analiza“ şi dacă, într-adevăr, e metal mai preţios ca alama, să-i mai dea ceva. Săteanul a luat o mie de lei şi s-a înapoiat acasă. Timp de un an, din când în când îşi făcea drum pe la Ploieşti, întrebând pe negustor ce-i cu casca. Acesta, în cele din urmă, s-a văzut nevoit, dându-şi seama de valoarea obiectului, să-i dea 30.000 de lei.

După doi ani, învăţătorul a auzit de la elevii săi de peripeţiile coifului de aur şi s-a gândit că putea fi un obiect preţios. A cercetat, împreună cu preotul Gh. Marinescu, printre vecini, și a găsit câteva înflorituri desprinse din cască, pe care le-a înaintat parchetului. Între timp, negustorul din Ploieşti s-a prezentat cu casca la Ministerul Artelor, care i-a oferit 100.000 de lei pe ea”.

Profesorul Andrieşescu, directorul Muzeului de Antichităţi, le-a spus ziariștilor că piesa datează de pe vremea traco-sciţilor, cu cca. 1.000 de ani înainte de Hristos, și că probabil a fost purtată de şeful vreunui trib. “Elementele figurale şi ornamentele, un războinic, animale de jur-împrejur, iar în frunte doi ochi înaripaţi, simbolul puterii, vor servi la lămurirea unui trecut atât de îndepărtat. Casca a fost adusă Ministerului Artelor de Marinescu Moreanu, din Ploiești, care a cumpărat-o de la tatăl fericitului descoperitor”.

*** Universul, aprilie 1929

DS TW
No comments

leave a comment