HomeMonarhiePrima nuntă imperială la Sankt Petersburg după mai bine de un secol

Prima nuntă imperială la Sankt Petersburg după mai bine de un secol

DS TW

 

 

carturesti.ro

Oraşul Sankt Petersburg găzduiește astăzi nunta Marelui Duce George Mihailovici Romanov, primul eveniment de acest tip organizat în Rusia după mai bine de un secol de la Revoluția bolșevică din 1918, care a dus la prăbușirea dinastiei Romanov.

George Mihailovici s-a născut pe 13 martie 1981 în Spania, fiind fiul Marii Ducese Maria Vladimirovna, autoproclamată moştenitoare a tronului imperial al Rusiei.

Maria Vladimirovna este născută în 1953 și este fiica prințesei Leonida Bagration cu cel de-al doilea soț al ei, Vladimir Kirilovici Romanov, acesta din urmă fiind unicul fiu al Marelui Duce Kiril Vladimirovici și al Marii Ducese Victoria Feodorovna, născută Prințesa Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha (sora cea mica a Reginei Maria a României). Bărbatul se autointitulase șeful Casei Imperiale Ruse în virtutea faptului că era moștenitor ereditar prin primogenitură, în conformitate cu Legile fundamentale ale Imperiului Rus, dar mariajul lui cu Leonida Bagration a rămas controversat, unii istorici considerând că a fost o căsătorie morganatică.

 

fashiondays.ro

Maria s-a căsătorit pe 22 septembrie 1976 la Madrid cu Prințul Franz Wilhelm al Prusiei, vărul ei de gradul al treilea, care era strănepot al ultimului împărat al Germaniei, Wilhelm al II-lea, dar cei doi s-au separat în 1982, la un an după nașterea singurului lor copil, Marele Duce George Mihailovici.

Marele Duce George Mihailovici Romanov se căsătorește astăzi, în jurul prânzului, cu italianca Rebecca Bettarini, (fiica unui diplomat care s-a convertit la ortodoxism anul trecut, luând numele Victoria Romanova) la Catedrala Sfântul Isaac din Sankt Petersburg, la ceremonia religioasă fiind invitate 1500 de persoane din străinătate și din Rusia.

 

Evenimentul va fi sărbătorit în această seară, începând cu ora 19.00, cu un dineu găzduit de Muzeul Etnografic, recepție la care sunt invitați aproximativ 550 de oaspeți. Regele Simeon al Bulgariei și regele Fuad al II-lea al Egiptului se numără printre foștii suverani care au ajuns deja la Sankt Petersburg și vor participa la nuntă, alături de prințul moștenitor Leka al Albaniei, membrii familiei princiare din Liechtenstein, prințul Veneției, ducele și ducesa de Aosta, Luis Alfonso de Borbón y Martínez-Bordiú, prințul David Bagration, prințul Michel al Iugoslaviei și prințesa Olga a Greciei, care îl va reprezenta pe regele Constantin al II-lea al Elenilor.

 

George Mihailovici Romanov a vizitat Rusia pentru prima dată în 1992 și locuieşte în prezent la Moscova, unde lucrează la mai multe proiecte de caritate.

Legitimiștii consideră însă că mama mirelui, Maria Vladimirovna, nu poate fi considerată șefă a Casei Imperiale pentru că, în conformitate cu legile succesiunii create de împăratul Pavel în 1797 și neschimbate până în prezent, așa numitele Legi Pauline, care sunt printre cele mai stricte din Europa, primogenitura semi-salică este regula succesiunii la tron, iar aceasta presupune credința ortodoxă pentru monarh, pentru soția sa și toți moștenitorii lor, iar consoartele tuturor moștenitorilor pe linie masculină trebuie să fie de naștere egală (adică născute dintr-un suveran dinastic). Asociația familiei Romanov, o asociație privată din care fac parte cei mai mulți dintre descendenții țarului Pavel I al Rusiei nu are nici o pretenție la tron, însă contestă calitatea Mariei Vladimirovna de șefă autointitulată a casei Romanov.

 

 

 

Foto: Getty Images, imperialhouse.ru

 

 

 

DS TW
No comments

leave a comment