HomeLocuri de povestePrincipatul Monaco, țara în care locuitorii nu plătesc impozite

Principatul Monaco, țara în care locuitorii nu plătesc impozite

DS TW

Antoinette de Merode s-a născut pe 28 septembrie 1828 și a fost fiica contelui Werner de Merode și a contesei Victoire de Spangen d’Uyternesse. Tânăra s-a căsătorit la 18 ani, pe 28 septembrie 1846, la Bruxelles, cu Carol al III-lea, cel de-al nouălea Prinț de Monaco, fondatorul faimosului cazinou din Monte Carlo.

În timpul domniei cuplului princiar, orașele Menton și Roquebrune-Cap-Martin, care constituiau 80% din teritoriul Monaco, au fost în mod oficial cedate Franței.

Locuitorii, revoltați din cauza impozitelor impuse de familia Grimaldi, și-au declarat independența, în speranța că vor fi anexați de Sardinia, însă Franța a protestat dur, iar tulburările au continuat până când prințul Carol al III-lea a trebuit să renunțe la cele două orașe ce fuseseră conduse de familia sa timp de peste 500 de ani, acestea fiind cedate Franței în schimbul a 4.100.000 de franci.

Suveranitatea statului Monaco a fost consfințită prin tratatul franco-monegasc din 1861⁠, iar opt ani mai târziu, în 1869, principatul a încetat să mai colecteze impozite pe venit de la locuitorii săi.

Familia Grimaldi a realizat că își poate permite această indulgență pentru că începuse să aibă un succes financiar extraordinar datorită cazinoului înființat de principele Carol, care a primit chiar numele său, Monte Carlo.

În timpul domniei, Carol al III-lea a încheiat un tratat de prietenie cu bei-ul Tunisului, Muhammad III as-Sadiq, prin care au fost reglementate problemele maritime și comerciale, iar soția sa, Antoinette, s-a ocupat de achiziții imobiliare. A cumpărat Castelul Marchais din nordul Franței, care este proprietatea familiei Grimaldi și astăzi, loc pe care l-a numit “țara mea”.

În această perioadă, prințesa a muncit din greu pentru a-și susține soțul, dar în 1862 a fost diagnosticată cu cancer și a fost sfătuită de medici să rămână la reședința din Franța.

Antoinette de Merode a murit pe 10 februarie 1864, la doar 35 de ani, fiind înmormântată în Catedrala Maicii Domnului din Monaco. Carol al III-lea i-a supraviețuit până în 1889 și a fost urmat la tronul micului regat de unicul lor fiu, Albert I.

Acest prinț moștenitor ingenios și aplecat spre studiul științific a fondat ceea ce avea să devină Institutul Oceanografic din Monaco, care include un acvariu, un muzeu și o bibliotecă și tot el a descoperit Bancul Prințesa Alice în Insulele Azore și a înființat un institut de paleontologie umană la Paris.

DS TW
No comments

leave a comment