HomeMonarhieAmelie, ultima regină a Portugaliei

Amelie, ultima regină a Portugaliei

DS TW

Amélie d’Orléans s-a născut pe 28 septembrie 1865 și a fost fiica prințului Filip, conte de Paris, și a prințesei Marie Isabelle d’Orléans. Pe 22 mai 1886, tânăra, care avea aproape 21 de ani, s-a căsătorit cu Carlos, fiul cel mare al regelui Luís I al Portugaliei și al reginei Maria Pia de Savoia, prințul având 23 de ani.

Mariajul a fost aranjat de familia Améliei, după ce mai multe încercări de a-i găsi un soț care să aparțină dinastiei austriece sau celei spaniole au eșuat. La început, cuplul nu a fost fericit, dar treptat, după ce s-au maturizat, Amélie și Carlos au trăit destul de armonios unul cu celălalt și au avut trei copii: Luís Filipe de Bragança, infanta Maria Anna de Bragança, care nu a trait decât o zi, și Manuel al II-lea al Portugaliei.

Amélie de Orléans a învățat repede limba portugheză și era descrisă ca fiind calmă și pasionată de literatură, operă, teatru și pictură, iar în 1892 Papa Leon al XIII-lea i-a acordat “Trandafirul de Aur”, ca recunoaștere pentru meritele sale în munca de binefacere.

Pe 19 octombrie 1889, socrul ei, regele Portugaliei, a murit, iar Carlos i-a succedat la tron. Devenită regină, Amélie și-a propus să-și continue opera de caritate, dar curând noul suveran, Carlos, a devenit cunoscut pentru aventurile extraconjugale, iar popularitatea monarhiei portugheze a început să scadă.

Amelie a fost implicată în multe proiecte sociale, cum ar fi prevenirea și tratamentul tuberculozei și fondarea mai multor organizații, sanatorii și farmacii. Totuși, primea deseori critici pentru cheltuielile pe care le făcea pentru bijuteriile și ținutele ei extrem de luxoase.

Pe 1 februarie 1908, familia regală se întorcea de la Vila Viçosa la Lisabona, a călătorit cu trenul la Barreiro și, de acolo, a luat un vas cu aburi cu care a traversat râul Tagus, debarcând în centrul Capitalei. În drum spre palatul regal, trăsura deschisă în care se aflau regele și familia sa a trecut prin Terreiro do Paço. În timp ce traversau piața, doi activiști republicani, Alfredo Costa și Manuel Buiça, au tras focuri de armă din mulțime.

Regele a murit imediat, fiul cel mare, Luís Filipe, a fost rănit mortal, iar prințul Manuel a fost lovit în braț. Doar regina Amélie a scăpat fără nicio rană. Cei doi asasini au fost uciși pe loc de către poliție și gărzile de corp. Câteva zile mai târziu fiul cel mic, prințul Manuel, a fost proclamat rege, devenind ultimul monarh al Portugaliei.

După ce fiul ei a fost detronat pe 5 octombrie 1910, Amélie a părăsit Portugalia împreună cu familia regală și a plecat în exil în Franța. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, guvernul portughez i-a propus să se întoarcă în țară, însă a refuzat oferta. A vizitat Portugalia pentru ultima dată în 1945. Șase ani mai târziu, în 1951, a murit la vârsta de 88 de ani, la Le Chesnay, în Franța.

DS TW
Latest comment

leave a comment