Prințesa Giovanna, ultima țarină a Bulgariei, s-a născut pe 13 noiembrie 1907 la Roma și a fost a treia fiică din cei patru copii ai regelui Victor Emmanuel al III-lea al Italiei și ai reginei Elena, fostă prințesă de Muntenegru, fratele ei mai mare devenind mai târziu viitorul rege Umberto al II-lea al Italiei. Copiii familiei regale au crescut la Villa Savoia și au fost pregătiți pentru a continua aspirațiile dinastice ale Casei de Savoia, fiindu-le aranjate mariaje convenabile în familiile regale europene. Giovanna s-a căsătorit cu Țarul Boris al III-lea al Bulgariei la Assisi, în Italia, în octombrie 1930, într-o ceremonie romano-catolică la care a participat și dictatorul Benito Mussolini. Bulgarii au considerat că prințesa este o partidă bună datorită originii slave a mamei ei, dar tânărul cuplu a avut parte și de o a doua ceremonie care a avut loc la Sofia, de această dată o ceremonie ortodoxă, ceea ce a creat un conflict cu Biserica romano-catolică. Imediat după aceea, Giovanna a adoptat versiunea bulgară a numelui ei, Ioana. Cei doi au avut doi copii: prințesa Marie-Louise a Bulgariei, care s-a născut în ianuarie 1933, și viitorul rege Simeon al II-lea, născut în 1937.
Înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, țarina Giovanna s-a implicat în organizațiile locale de caritate, inclusiv în finanțarea unui spital pentru copii, iar în timpul războiului a încercat să contrabalanseze asocierea politică a Bulgariei, reușind prin propriile eforturi să obțină vize de tranzit care au permis unui număr mare de evrei să fugă în Argentina.
În urma unei întâlniri cu Hitler la Berlin, în august 1943, țarul Boris s-a îmbolnăvit grav și a murit pe neașteptate, la doar 49 de ani. Motivele oficiale ale decesului lui au fost legate de stres și de o afecțiune cardiacă, însă în epocă au existat zvonuri că ar fi fost otrăvit de Hitler.
După o impresionantă ceremonie de înmormântare oficiată la Catedrala Alexander Nevsky din Sofia, în prezența a milioane de bulgari care își plângeau bunul rege, sicriul lui Boris al III-lea a fost dus cu trenul spre munți, fiind înmormântat în cea mai mare și mai importantă mănăstire din Bulgaria, Mănăstirea Rila.
În septembrie 1944, după ce puterea a fost preluată de un guvern dominat de comuniști, autoritățile i-au exhumat trupul și l-au înmormântat în secret în curtea Palatului Vrana, lângă Sofia. Ulterior, oficialii comuniști au mutat sicriul de zinc de la Vrana într-o locație secretă, care a rămas necunoscută până în prezent.
Fiul Giovannei, Simeon, a devenit noul țar, însă pentru că avea doar șase ani, a fost stabilită o regență condusă de unchiul copilului, prințul Kiril. În ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial, Bulgaria a fost invadată de Uniunea Sovietică, iar Prințul Kiril a fost judecat de un tribunal al poporului și, apoi, executat. Giovanna și copiii ei, Simeon și Maria Louise, au fost puși sub arest la domiciliu la Palatul Vrana, lângă Sofia, până în 1946, când noul guvern comunist le-a acordat 48 de ore să părăsească țara.
După ce inițial a fugit la Alexandria, în Egipt, pentru a fi alături de tatăl ei, Victor Emanuel al III-lea al Italiei, prințesa Giovanna, ultima țarină a Bulgariei, s-a mutat împreună cu ambii copii la Madrid, iar după căsătoria lui Simeon, în 1962, cu nobila spaniolă Margarita Gómez, fosta țarină a locuit la Estoril, pe Riviera portugheză, unde a trăit pentru tot restul vieții. După căderea comunismului, la Palatul Vrana s-au făcut săpături, dar a fost găsită doar inima lui Boris, care fusese pusă într-un cilindru de sticlă în afara sicriului. Inima blândului țar a fost dusă la Mănăstirea Rila, fiind reînhumată chiar de văduva Giovanna, care a revenit în Bulgaria special pentru această ocazie în anul 1994.
Ultima țarină a Bulgariei a murit pe 26 februarie 2000 și a fost înmormântată în cimitirul comunal din Assisi, orașul în care se căsătorise cu regele Boris al III-lea cu 70 de ani în urmă.