HomeMonarhieMari Ducese și PrințesePrințesa Sibylla, mama actualului rege al Suediei

Prințesa Sibylla, mama actualului rege al Suediei

DS TW

Prințesa Sibylla de Saxa-Coburg și Gotha s-a născut pe 18 ianuarie 1908 la Schloss Friedenstein și a fost fiica cea mare și al doilea copil al lui Charles Edward, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, și al prințesei Victoria Adelaide de Schleswig-Holstein, prin tatăl ei micuța fiind strănepoata reginei Victoria a Marii Britanii. În noiembrie 1931, Sibylla se afla la Londra, pentru a participa la nunta verișoarei paterne, Lady May Abel Smith, ca domnișoară de onoare. Una dintre invitate, verișoara ei de-a doua, Prințesa Ingrid a Suediei, i-a prezentat-o fratelui ei, Prințul Gustaf Adolf, Duce de Västerbotten. Logodna celor doi tineri a fost anunțată la Castelul Callenberg din Coburg în iunie 1932.

 

După câteva luni, pe 19 octombrie, Sibylla s-a căsătorit cu prințul Suediei, care era fiul cel mare al prințului moștenitor Gustav Adolf al Suediei și al Prințesei Margareta de Connaught, nepoata reginei Victoria, Sibylla și Gustaf Adolf, fiind, deci, strănepoți ai reginei Victoria. Evenimentul a fost sărbătorit la Coburg, dar, pentru că orașul era ocupat de naziști la acea vreme, festivitățile au făcut o impresie foarte proastă în Suedia. Cuplul și-a petrecut luna de miere în Italia înainte de a ajunge la Stockholm, pe 25 noiembrie 1932.

Cei doi au avut cinci copii: prințesa Margareta, prințesa Birgitta, Prințesa Désirée, Prințesa Christina și actualul rege, Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei. Sibylla și Gustaf Adolf s-au stabilit la Palatul Haga și își petreceau aproape tot timpul liber făcând activități sportive, au deținut o cabană în Ingarö și o alta în Storlien, unde mergeau frecvent împreună cu copiii, iar prințesa a devenit o susținătoare a mișcării suedeze a cercetașelor.

Rămasă văduvă în 1947, după ce Gustaf Adolf a murit într-un accident de avion la Copenhaga, a început să se ocupe cu multă atenție de educația singurului ei fiu, Carl Gustaf, care a fost numit oficial prinț moștenitor la vârsta de patru ani. Sibylla a refuzat să îl înscrie la o grădiniță normală, astfel că micuțul și-a început instruirea la palat, alături de câțiva colegi atent selecționați. Timid și dislexic, Carl a beneficiat de un tratament preferențial și a fost tratat mai târziu cu respectul cuvenit rangului în toate instituțiile școlare prin care a trecut. În 1950, Sibylla s-a mutat la Palatul Regal din Stockholm, dar în timpul verilor mergea la Solliden, în această perioadă devenind interesată de problemele de mediu.

După ce soacra ei vitregă, regina Louise, a murit în 1965, prințesa Sibylla a ocupat cea mai înaltă poziție pentru o femeie în familia regală și a preluat îndatoririle acesteia pentru a-l sprijini pe socrul ei, regele Gustaf al VI-lea Adolf.

În 1973, când regele a murit, tronul Suediei a fost ocupat de unicul fiu al Sibyllei. Tânărul rege s-a căsătorit în 1976 cu Silvia Sommerlath, o traducătoare de origine germană și braziliană, care vorbește șase limbi și pe care o cunoscuse la Jocurile Olimpice din 1972 de la München. Cu o seară înainte de nunta lor, trupa ABBA a cântat pentru prima dată piesa Dancing Queen, în cinstea noii regine, la un spectacol de varietăți organizat la Stockholm.

Prințesa Sibylla a murit pe 28 noiembrie 1972, la vârsta de 62 de ani, la Stockholm, din cauza unui cancer galopant, cu mai puțin de un an înainte ca fiul ei, actualul rege al Suediei, să urce pe tron.

DS TW
Latest comment

leave a comment