HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminali“Pyjama Girl”, crima care a îngrozit Australia

“Pyjama Girl”, crima care a îngrozit Australia

DS TW

Linda Agostini s-a născut pe 12 septembrie 1905 în Forest Hill, o suburbie din sud-estul Londrei, și în adolescență a lucrat un timp la o cofetărie din Surrey. La vârsta de 19 ani, după ce a avut o decepție în dragoste, a plecat în Noua Zeelandă și a rămas aici până în 1927, când s-a mutat în Australia, la Sydney.

Tânăra s-a angajat la un cinematograf din oraș și locuia într-o pensiune de pe Darlinghurst Road, dar se pare că în această perioadă se ocupa și cu prostituția. În 1930 s-a căsătorit cu italianul Antonio Agostini, apoi cuplul a plecat la Melbourne, pentru că soțul ei voia să o scape de influența prietenilor din oraș.

Într-o noapte din august 1934 Linda a dispărut pur și simplu de acasă, iar după aproximativ o săptămână poliția a anunțat că a fost descoperit cadavrul unei fete decedate în Splitter’s Creek, lângă Albury. Corpul fusese găsit de un localnic pe nume Tom Griffith, care a văzut sub un podeț un sac de cereale în care se afla un cadavru. Criminaliștii sosiți la fața locului au descoperit că victima fusese incendiată, capul ei era învelit într-un prosop, fusese bătută crunt înainte de moarte, iar radiografia care i s-a făcut a demonstrat că avea un glonț în gât. Anchetatorii au făcut public un detaliu care a ajuns să definească cazul: fata purta pijamale galbene de mătase cu motive chinezești, foarte la modă în Australia în acea perioadă.

Conform detaliilor anchetei, trupul era al unei femei minione în vârstă de aproximativ douăzeci de ani, dar identitatea ei nu a putut fi stabilită. Cadavrul a fost dus la Sydney, unde a fost expus public pentru a putea fi identificat, fiind păstrat într-o baie de formol. După aceea a fost depus la Școala Medicală a Universității din Sydney, unde a rămas până în 1942, fiind apoi transferat la sediul poliției, unde a fost ținut încă doi ani.

Polițiștii au avansat două nume privind identitatea victimei: Anna Philomena Morgan sau Linda Agostini. Ambele femei dispăruseră, ambele semănau cu “Pyjama Girl”, cum a fost numită femeia decedată, și erau cam de aceeași vârstă, numai că nu au existat indicii evidente că una dintre ele ar putea fi persoana găsită sub podeț.

În 1944, la zece ani de la descoperirea cadavrului, probele medico-legale au fost reexaminate, iar analiza dentară a victimei a fost corelată cu cea a Lindei Agostini.

Soțul ei, Tony Agostini, care plecase între timp din țară, s-a întors în Sydney, iar comisarul de poliție William MacKay, care îl cunoscuse înainte de război, când italianul lucra ca ospătar la restaurantul pe care MacKay îl frecventa, l-a anchetat.

Antonio Agostini a mărturisit că și-a ucis soția. În declarația oficială, a recunoscut că a împușcat-o accidental pe Linda în timp ce se aflau în casa lor din Melbourne, că a dus cadavrul la Albury și l-a aruncat sub un podeț, nu înainte de a turna benzină peste corp și de a-i da foc pentru a distruge posibilele indicii care ar dus la identificare.

Arestarea bărbatului a fost un subiect de senzație pentru presa australiană, pentru că, în sfârșit, misterul Pyjama Girl fusese dezlegat. Bărbatul a fost acuzat de crimă, fiind găsit vinovat de ucidere din culpă și condamnat la șase ani de închisoare. În 1948 a fost eliberat anticipat și la scurt timp a plecat în Italia, unde a murit în 1969. Într-o carte apărută în 2004, istoricul Richard Evans pune însă sub semnul întrebării rezolvarea acestui caz, numind condamnarea lui Antonio Agostini rezultatul “corupției poliției și al greșelilor justiției”.

DS TW
No comments

leave a comment