HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseSărmana Mercedes, Prințesa de Asturia, a murit la doar 24 de ani

Sărmana Mercedes, Prințesa de Asturia, a murit la doar 24 de ani

Infanta María de las Mercedes de Spania s-a născut pe 11 septembrie 1880 la Palatul Regal din Madrid și a fost fiica cea mare a regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei și a celei de-a doua soții a lui, Maria Christina de Austria. Nașa copilei a fost regina Isabela a II-a, bunica paternă, care a venit din exilul său de la Paris pentru a participa la nașterea primului ei nepot. Venirea pe lume a fetiței a fost însă o mare dezamăgire pentru întreaga familia, dar și pentru societatea spaniolă care aștepta cu nerăbdare un moștenitor de sex masculin. Regina Maria Christina a vrut să-și numească fiica Mercedes, în onoarea primei soții a soțului ei, ea a devenit moștenitoare prezumptivă imediat după naștere, dar Antonio Cánovas del Castillo, pe atunci șeful guvernului, care o displăcea pe mama ei și nu voia sub nicio formă ca tronul Spaniei să ajungă din nou la o femeie după regim nefericit al Isabelei a II-a, a decis să o ignore pe copilă.

Doi ani mai târziu, pe 12 noiembrie 1882, Mercedes va avea o soră, pe Infanta Maria Teresa, un nou motiv de supărare în familie. Mariajul părinților a fost trist pentru că Alfonso nu-și iubea soția și era dezamăgit de nașterea celor două fetițe mai ales că el avea deja doi fii nelegitimi.
Alfonso al XII-lea, care suferea de tuberculoză, a avut o stare de sănătate din ce în ce mai proastă și a murit pe 25 noiembrie 1885, la doar 27 de ani, iar fiica sa cea mare, infanta Mercedes, a devenit moștenitoare sub regența mamei ei. Totuși nu a fost proclamată regină pentru că Maria Christina era însărcinată în acel moment. Dacă aceasta ar fi născut o fetiță, Mercedes ar fi devenit suverană, însă noul născut a fost un băiat și va fi proclamat regele Alfonso al XIII-lea imediat după nașterea sa, pe 17 mai 1886, iar copila a revenit la statutul de moștenitoare prezumptivă, titlu pe care l-a deținut toată viața.
Mercedes a apărut pentru prima dată în public la curtea regală de mâna mamei ei, când regina Maria Christina a fost numită regentă. Educația Prințesei de Asturia și a surorii ei mai mici, Infanta Maria Teresa, s-a desfășurat exclusiv la Palatul Regal din Madrid, într-un mediu auster, condus de două văduve: mama și mătușa paternă, Isabela. Copila a primit, ca toate prințesele din epocă, lecții de pian și de pictură, cursuri de tricotat și de etichetă, dar a devenit o tânără timidă și era considerată neatrăgătoare din punct de vedere fizic pentru că semăna mai mult cu cei din familia Habsburg.

 

În adolescență infanta și-a însoțit mama în mai multe călătorii peste hotare vizitându-și bunica paternă la Paris, mătușa paternă, Maria de la Paz, la Munchen și bunica maternă, Elisabeth Franziska, la Viena. Situația politică din Spania era complicată, iar Mercedes și sora ei au trăit o viață restrictivă, pentru că mama lor le interzicea să ia parte la evenimentele sociale.
Regina a oferit o petrecere la Palatul Regal pentru a marca debutul în societate a fiicelor ei pe 9 mai 1899 și cu această ocazie Mercedes s-a îndrăgostit de Prințul Carlos de Bourbon – Cele Două Sicilii, care ajunsese în Spania cu câțiva ani înainte.

La acel moment potențialul mariaj dintre cei doi a fost considerat extrem de important pentru a evita o schimbare de dinastie în cazul în care ea și-ar fi succedat fratele. Carlos era serios, timid, frumos și Mercedes s-a îndrăgostit repede, logodna lor fiind anunțată pe 14 decembrie 1899. Presa spaniolă a fost însă împotriva mariajului și au existat chiar proteste de stradă la Madrid, Sevilla și Granada, însuși arhiepiscopul de Valladolid, unul dintre cei mai importanți prelați din Spania, avertizând-o pe regina-mamă asupra consecințelor grave în cazul căsătoriei cu un Bourbon.

Controversa a umbrit pregătirile pentru ceremonie, iar în ziua nunții, pe străzile care duceau la Palatul Regal, de frica protestatarilor, autoritățile au trimis numeroase trupe.

Ceremonia a avut loc pe 14 februarie 1901 la Madrid, apoi cuplul a trăit la Palatul Regal, mariajul a fost unul fericit și cuplul a avut doi copii după scurtă vreme: Prințul Alfonso și Prințul Fernando.
Însărcinată pentru a treia oară, Mercedes, care tocmai împlinise 24 de ani, a început să se simtă rău cu 20 de zile înainte de data aproximativă a nașterii. Tânăra a fost diagnosticată cu crampe intestinale, dar ea avea, de fapt, o apendicită care a evoluat rapid spre peritonită.
În primele ore ale zilei de 16 octombrie 1904 Mercedes a născut prematur cel de-al treilea copil al său, pe Prințesa Isabella Alfonsa. Cum se simțea foarte rău, toată atenția medicilor s-a îndreptat spre ea, ignorând copilul nou născut despre care s-a crezut că e mort. Fratele lui Mercedes, tânărul rege al Spaniei, a realizat că bebelușul este în viață și astfel fetița a fost îngrijită imediat și salvată de la moarte.

Infanta Mercedes a murit a doua zi, pe 17 octombrie 1904, înconjurată de familie, iar cei trei copii ai ei au rămas în grija reginei Maria Christina, fiind crescuți la curtea regelui Alfonso al XIII-lea. Mai târziu soțul ei se va recăsători cu Prințesa Louise de Orléans, cu care va avea patru copii. Fiul cel mare al infantei Mercedes nu a primit titlul de Prinț de Asturia, dar a înlocuit-o pe mama sa ca moștenitor prezumptiv la tron, cel de-al doilea fiu al ei a murit anul următor, la vârsta de doi ani, iar ultima născută a trăit până la vârsta de 80 de ani.

 

Latest comment

leave a comment