HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicClaudette Colbert, actrița care a impus decența la Hollywood

Claudette Colbert, actrița care a impus decența la Hollywood

DS TW

Émilie Claudette Chauchoin s-a născut pe 13 septembrie 1903 la Saint-Mandé, în Franța, și a fost fiica lui Jeanne Marie și a lui Georges Claude Chauchoin, fiind alintată “Lily”, după numele actriței Lillie Langtry. Tatăl ei își pierduse vederea la ochiul drept și nu își găsea de lucru, așa că mama, Jeanne, trebuia să muncească pentru a întreține familia. Când fetița avea trei ani, în 1906, pentru a avea mai multe oportunități de-și câștiga existența, familia a emigrat în Statele Unite și s-a instalat într-un apartament aflat la etajul cinci într-un bloc de pe Street 53, Manhattan. Actrița va spune mai târziu că, datorită faptului că urca în fiecare zi cele cinci etaje pentru a ajunge acasă, a reușit să aibă picioarele superbe admirate de toată lumea de la Hollywood.

 

Tatăl ei a reușit să se angajeze ca funcționar la o bancă, iar familia a primit cetățenia americană în 1912. În copilărie, Claudette își dorea să devină pictoriță, dar mama ei spera să ajungă cântăreață de operă. În timp ce studia la Liceul Washington Irving, profesoara de dicție, Alice Rossetter, a încurajat-o să meargă la o audiție la teatru și, în 1919, domnișoara Colbert, care avea 15 ani, și-a făcut debutul pe scenă la Provincetown Playhouse în piesa “The Widow’s Veil”.

Mai târziu și-a dorit să devină creatoare de modă, a făcut studii la Art Students League din New York și și-a plătit educația artistică lucrând într-un magazin de îmbrăcăminte. În 1923, tânăra a primit un mic rol pe Broadway și a folosit pentru prima dată numele Claudette în loc de Lily, adăugând și numele de fată al bunicii materne, Colbert.

În 1924, producătorul Al Woods a distribuit-o în pelicula “The Fake” a lui Frederick Lonsdale, dar a fost înlocuită de Frieda Inescort cu puțin timp înainte de a începe filmările. După ce a semnat un contract pe cinci ani cu Woods, Claudette a primit diverse roluri minore pe Broadway, fiind adesea distribuită ca servitoare până când a fost remarcată de producătorul de teatru Leland Hayward, care i-a oferit rolul principal în filmul mut “Pentru dragostea lui Mike”, peliculă care este astăzi pierdută.

În 1928, a semnat un contract cu Paramount Pictures, a jucat în „The Hole in the Wall”, dar la început nu i-a plăcut cinematografia. Primele sale filme au fost produse la New York, unde a apărut în “The Lady Lies” și apoi, în 1930, a jucat alături de Maurice Chevalier în “The Big Pond”.

Cariera actriței a primit un nou impuls atunci când Cecil B. DeMille a distribuit-o ca “femme fatale” în rolul Poppaea din epopeea istorică “Semnul Crucii”, alături de Fredric March și Charles Laughton, unul dintre cele mai importante roluri ale carierei sale timpurii.

Până în 1935, Claudette a apărut în 28 de filme, în medie patru pe an, multe dintre ele având mare succes comercial. A urmat „Cleopatra”, în 1934, unde a jucat rolul principal alături de Warren William și Henry Wilcoxon, dar mai târziu, pentru că nu a dorit să fie asimilată cu tendința de sexualizare a corpului feminin, a refuzat să mai apară în astfel de ipostaze.

Succesul spectaculos i-a permis să-și renegocieze contractul, reușind să obțină un venit mult mai consistent și devenind, în 1938, cea mai bine plătită actriță de la Hollywood, cu un salariu de 426.924 de dolari. La apogeul popularității, la sfârșitul anilor 1930, actrița câștiga 150.000 de dolari pe film și doi ani la rând, în 1937 și 1938, a fost listată ca a 14-a și, respectiv, a șasea cea mai bogată femeie din Statele Unite.

În 1945, Colbert și-a încheiat asocierea cu Paramount și a continuat să lucreze ca actriță independentă. Apreciată pentru bunul ei gust și stilul vestimentar, Claudette s-a asigurat de-a lungul carierei că este impecabil îngrijită și îmbrăcată.

În 1956, actrița a prezentat cea de-a 28-a ceremonie de decernare a premiilor Oscar și doi ani mai târziu, în 1958, s-a întors pe Broadway cu piesa “The Marriage-Go-Round”, pentru care a fost nominalizată la premiul Tony pentru cea mai bună actriță. Ultima sa apariție pe ecran a fost în 1961, în pelicula “Parrish”.

 

În 1928, Colbert se căsătorise cu actorul și regizorul Norman Foster, cu care a jucat în spectacolul “The Barker” și în filmul „Young Man of Manhattan”, dar căsnicia lor a fost secretă timp de mulți ani. Cuplul a divorțat în 1935, în Mexic.

În același an, în ajunul Crăciunului, actrița s-a recăsătorit în Arizona cu doctorul Joel Pressman, care a fost profesor și șef al departamentului de neurochirurgie al Școlii Medicale UCLA. Cei doi s-au mutat la o fermă din California de Nord și au dus o viață liniștită, iar căsătoria lor a durat 33 de ani, până la moartea lui Pressman, în 1968.

Deși s-a retras din cinematografie la mijlocul anilor 1950, Claudette Colbert era suficient de bogată pentru a-și menține un stil de viață privilegiat. Avea o casă în Palm Springs pentru week-end-uri, una în Barbados și o cabană în Cap Ferrat, în sud-estul Franței. Adman Peter Rogers avea să spună despre ea: “Claudette a fost extravagantă. N-am văzut-o niciodată să pună la îndoială prețul a ceva.”

În următorii ani, actrița și-a împărțit timpul între apartamentul ei din Manhattan și casa de vacanță din Speightstown, Barbados. Aici se afla când a suferit o serie de mici accidente vasculare cerebrale și tot aici a murit pe 30 iulie 1996, la vârsta de 92 de ani. Rămășițele sale au fost duse la New York pentru incinerare, urna fiind apoi depusă în cimitirul Bisericii Godings Bay din Barbados, unde erau înmormântați mama și cel de-al doilea ei soț.

DS TW

leave a comment