HomeVizionariiScriitori“Singur pe lume”, cea mai tristă poveste a lui Hector Malot

“Singur pe lume”, cea mai tristă poveste a lui Hector Malot

Hector Malot s-a născut pe 20 mai 1830 în La Bouille, nu departe de Rouen, părinții lui fiind Marie-Anne-Victoire Lebourgeois și Jean Baptiste Malot. Cei doi s-au căsătorit pe 30 septembrie 1826, ambii fiind la al doilea mariaj. Mama avea doi copii din prima căsătorie, iar tatăl, Jean Baptiste Malot, era notar și primar al orășelului, rămăsese văduv și avea și el două fiice.
Imediat după căsătorie s-a născut un băiat, Victor, care a murit după câteva zile, apoi, în casa familiei de pe malul Senei, a venit pe lume Hector. La câteva ore după nașterea sa, o barcă cu pânze acostată în fața casei a spart fereastra dormitorului bebelușului. Auzind zgomotul, toată familia a alergat speriată, dar, intrând în camera copilului, l-au găsit pe micuțul Hector dormind liniștit, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și au căzut de acord că acest copil va avea un destin ieșit din comun.
Micul Hector și-a petrecut primii ani ai copilăriei în La Bouille, fascinat de navele care își încarcau și descarcau mărfurile și de corăbiile care plecau spre destinații îndepărtate.
În octombrie 1835, familia lui Hector s-a stabilit în satul Bosc-Bénard-Commin, în Normandia. Aici, copilul devine pasionat de literatură și face numeroase plimbări în timpul cărora descoperă natura, devine interesat de copaci, flori, insecte și animale.
La vârsta de 9 ani, Hector a fost trimis la un internat din Rouen de către tatăl său, în ciuda împotrivirilor mamei, Marie-Anne-Victoire. Copilul este înscris la pensionul Heudron și Lamardeley, frecventat mai ales de fiii țăranilor cu stare și notabilităților zonei, dar nu se adaptează la viața școlară, având preferințe pentru o singură materie – istoria.
La vârsta de 17 ani, Hector Malot ajunge la Paris și își continuă studiile la liceul Henri-IV, unde obține bacalaureatul după doi ani. Tânărul respectă dorința tatălui său și începe să studieze Dreptul, dar după trei ani renunță la cursuri și se orientează spre o carieră literară.
Pentru a-și asigura existența, scrie câteva articole pentru “Journal for tous”, devine apoi jurnalist cu norm[ întreagă, dar realizează că nu reușește să se concentreze asupra adevăratei sale pasiuni, literatura.
Nemulțumit de el însuși, considerând că viața de jurnalist îl distrage de la vocația sa, decide să se retragă în casa părinților săi, care părăsiseră Normandia și se stabiliseră la Moisselles, lângă Écouen. Întors în mediul rural, se poate concentra în totalitate scrisului și publică primul său roman, “Les Amants”.
În octombrie 1862, Marie-Anne-Victoire, mama lui Hector, a murit și, profund afectat, Malot scrie romanul “Romain Kalbris”, despre o mamă muribundă care așteaptă întoarcerea fiului ei de pe mare.
În 1864, scriitorul și-a construit o cabană din lemn în Fontenay-sous-Bois, iar trei ani mai târziu s-a căsătorit cu Anna Dariès cu care a avut o fiică, Lucie. După moartea soției, 13 ani mai târziu, scriitorul se recăsătorește cu Marthe Oudinot de La Faverie, o tânără cu 20 de ani mai mică decât el.
În 1878, Hector Malot a publicat cea mai cunoscută lucrare a sa: “Sans famille”, tradusă în românește “Singur pe lume”. Acest roman de mare succes povestește aventurile unui copil abandonat, Rémi, care este vândut de părinții săi vitregi unui bătrân circar ambulant.
În 1893, la un cinci ani după publicarea cărții, s-a născut nepoata sa, Perrine, pe care bătrânul scriitor a iubit-o nespus de mult. În 1894, Hector Malot a publicat ultimul său roman, “Amours de vieux”, apoi a decis să-și încheie cariera literară și să se retragă definitv la Fontenay-sous-Bois, în cabana pe care el însuși o ridicase.
În 1905 Hector Malot a suferit un accident vascular în urma căruia a rămas paralizat, nu și-a mai revenit niciodată complet și a murit doi ani mai târziu, pe 18 iulie 1907, în cabana sa de lemn, fiind înmormântat în cimitirul din sat, unde se odihnește alături de prima sa soție, Anna.
No comments

leave a comment