HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteSirikit, fascinanta regină a Thailandei

Sirikit, fascinanta regină a Thailandei

Sirikit
DS TW

Sirikit a venit pe lume pe 12 august 1932, în casa lordului Vongsanuprabhand, bunicul matern, și a fost fiica cea mare și al treilea copil al prințului Nakkhatra Mangkala Kitiyakara. Numele ei, care a fost ales de regina Rambai Barni, înseamnă “măreția familiei Kitiyakara”. Copila a avut doi frați mai mari, Kalyanakit și Adulakit Kitiyakara, și o soră mai mică, Busba.

Prințesa a fost crescută de bunici timp de un an pentru că tatăl și mama ei au plecat în Statele Unite, unde prințul lucra ca secretar al Ambasadei Thailandei din Washington. La întoarcerea părinților în țară, Sirikit s-a mutat cu aceștia la Palatul Deves, aflat lângă râul Chao Phraya care traversează Bangkok-ul.

La vârsta de patru ani, a fost înscrisă la grădinița organizată pe lângă Școala Rajini (numită și Colegiul Reginei), unde a urmat apoi și cursurile primare. În acea perioadă se aflau în plină desfășurare luptele din Pacific din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar capitala Thailandei era bombardată frecvent, așa că părinții au transferat-o la școala de pe lângă Mănăstirea Sfântul Francisc Xavier, care se afla în apropierea reședinței familiei.

În 1946, după încheierea războiului, tatăl ei a primit postul de ambasador la Londra și întreaga familie s-a mutat în Regatul Unit, unde Sirikit, care împlinise între timp 13 ani, și-a finaliza studiile gimnaziale. În acei ani a învățat să cânte la pian și a învățat la perfecție franceza și engleza, apoi, datorită misiunilor tatălui, familia a locuit o vreme în Danemarca și în Franța. Sirikit l-a întâlnit la Paris pe regele Bhumibol Adulyadej, care era înrudit cu mama ei, ambii fiind descendenți ai regelui Chulalongkorn.

Sirikit

Tânărul devenise de puțin timp suveran al regatului și studia în Elveția, dar vizita frecvent Ambasada Thailandei din Franța, așa că cei doi au devenit apropiați și și-au petrecut mult timp împreună.

Pe 4 octombrie 1948, Bhumibol se afla la volanul unui Fiat Topolino pe drumul dintre Geneva și Lausanne când a intrat cu viteză într-un camion. Tânărul a fost grav rănit, suferind un traumatism al coloanei vertebrale și mai multe răni la nivelul feței, pierzându-și parțial vederea. În timp ce era internat într-un spital din Lausanne, Sirikit l-a vizitat frecvent și a cunoscut-o astfel pe lui, Prințesa Sangwan, care a insistat ca tânăra să-și continue studiile în Elveția, astfel încât Bhumibol să o cunoască mai bine.

Cei doi s-au logodit la Lausanne, pe 19 iulie 1949, iar după un an, pe 29 aprilie 1950, s-au căsătorit la Palatul Srapathum, ceremonia fiind prezidată de regina Sri Savarindira, bunica suveranului.

Logodna prințesei Sirikit
Nunta reginei Sirikit cu regele Bhumibol

Regele Bhumibol și Sirikit au semnat împreună certificatul de căsătorie, dar pentru că prințesa nu împlinise încă 18 ani, părinții ei și-au asumat actul prin care frumoasa lor fiică devenea soția suveranului. După ceremonia de încoronare care a avut loc pe 5 mai 1950, tinerii s-au întors în Elveția pentru a-și continua studiile, revenind la Bangkok în 1952.

În 1956, când regele, conform tradiției, a devenit pentru o perioadă călugăr budist, regina Sirikit a fost numită regentă și și-a îndeplinit atât de bine îndatoririle încât a fost numită apoi oficial regentă a Thailandei. Bhumibol i-a acordat titlul “Somdet Phra Nang Chao Sirikit Phra Borommarachininat” pe 5 decembrie 1956, devenind a doua regină regentă permanentă din istoria Thailandei.

Sirikit
Incoronarea reginei Sirikit
Sirikit
Regina Sirikit și regele Bhumibol

Ziua de naștere a reginei Sirikit, la fel ca cea a regelui, este sărbătoare națională și este, de asemenea, Ziua Mamei, fiind celebrată în special în părțile mai tradiționale ale țării, unde monarhia este considerată semi-divină. Eforturile ei pentru promovarea toleranței și înțelegerii între minoritățile din provinciile Pattani, Yala și Narathiwat și populația majoritar budistă au făcut-o deosebit de populară în rândul musulmanilor thailandezi.

Regina a adus pe lume un fiu și trei fiice: prințesa Ubolratana Rajakanya, prințul Maha Vajiralongkorn, care este actualul rege Rama al X-lea al Thailandei, prințesa Maha Chakri Sirindhorn și prințesa Chulabhorn Walailak.

Sirikit
Regina Sirikit, regele Bhumibol și primii lor copii
Regele Bhumibol și fiul său, actualul rege Rama

Bhumibol Adulyadej, cel mai longeviv șef de stat din lume, a murit pe 13 octombrie 2016, după o domnie de 70 de ani, iar Sirikit, care are astăzi 91 de ani și trăiește în Vila Chitralada din Bangkok, este cea mai longevivă regină consort. După ce a suferit un accident vascular cerebral în iulie 2012, nu a mai apărut în public nici măcar la funeraliile regelui.

Sirikit
Regina Sirikit, regele Bhumibol și singurul lor fiu

Regele Rama, fiul lui Sirikit și al lui Bhumibol, este un suveran controversat, cu o viață privată scandaloasă, despre care presa din Thailanda nu are însă voie să scrie din cauza legislației lèse majesté, care interzice strict critica familiei regale. Actualul monarh s-a căsătorit pe 3 ianuarie 1977 cu prințesa Soamsavali Kitiyakara, o verișoară primară a mamei sale, cei doi având o fiică, pe prințesa Bajrakitiyabha, născută în 1978.

Prințul a început la sfârșitul anilor ’70 o relație cu actrița Yuvadhida Polpraserth cu care are mai mulți copii. Deși prințesa Soamsavali a refuzat timp de mulți ani să divorțeze, în cele din urmă, în ianuarie 1993, cei doi s-au despărțit oficial, bărbatul a acuzat-o că este complet vinovată pentru eșecul căsniciei, iar ea nu a putut respinge acuzațiile din cauza legii lèse majesté.

Sirikit
Încoronarea regelui Rama al X-lea

În februarie 1994 prințul moștenitor s-a căsătorit cu amanta sa, actrița Yuvadhida Polpraserth, cunoscută ca prințesa Sujarinee, cu care avea deja cinci copii. În 1996, femeia a fugit în Marea Britanie, iar Vajiralongkorn a acuzat-o de adulter cu Anand Rotsamkhan, un mareșal de 60 de ani. Prințul și-a răpit singura fiică din relația cu Yuvadhida, a adus-o înapoi în Thailanda și a ridicat-o la rangul de prințesă, iar fostei soții și fiilor acesteia le-a anulat pașapoartele diplomatice, cei cinci locuind acum în Statele Unite.

Portretul regelui Rama al X-lea

Prințul s-a căsătorit din nou pe 10 februarie 2001 cu Srirasmi Akharaphongpreecha, o femeie de rând care era în serviciul casei regale din 1992, dar mariajul a rămas secret până în 2005, cei doi având un băiat, prințul Dipangkorn Rasmijoti, născut pe 29 aprilie 2005.

Cel de-al treilea mariaj al suveranului Thailandei s-a încheiat în noiembrie 2014, iar pe 1 mai 2019, cu trei zile înainte de încoronarea sa, Vajiralongkorn s-a căsătorit cu Suthida Tidjai, o fostă membră a armatei thailandeze, care a devenit regină și a fost încoronată la Bangkok în mai 2019.

Prințul moștenitor Dipangkorn Rasmijoti

După câteva luni, în iulie 2019, suveranul i-a oferit lui Niramon Ounprom, o femeie care deținea gradul de general-maior în gărzile regale, titlul de „Chao Khun Phra” (consoartă secundară) și numele regal Sineenat Wongvajirapakdi, prima astfel de numire în Thailanda în ultimul secol. Trei luni mai târziu, pe 21 octombrie 2019, i-a retras însă titlul, motivând că femeia a fost lipsită de respect față de regina Suthida și neloială față de el. În septembrie 2020, a revenit asupra deciziei, oferindu-i din nou poziția regală lui Sineenat.

Regele Rama al X-lea

Rama al X-lea este considerat cel mai bogat monarh din lume, cu o avere estimată între 30 și 70 de miliarde de dolari, iar dintre cei șapte copii ai săi, trei trăiesc la curtea regală: Bajrakitiyabha, care are 46 de ani, Sirivannavari Nariratana, care are 35 de ani, și mezinul Dipangkorn Rasmijoti de 16 ani, moștenitorul prezumtiv al tronului Thailandei.

 

Surse:

Lucy Ridout, The Rough Guide to Thailand, 2009

Guida Jackson, Women Rulers Throughout the Ages: An Illustrated Guide, 1999

DS TW
Latest comment

leave a comment