HomeMonarhieRegine și împărătese„Șoimul cerului dimineții” a fost regina Māori timp de 40 de ani

„Șoimul cerului dimineții” a fost regina Māori timp de 40 de ani

DS TW

Dame Te Atairangikaahu s-a născut pe 23 iulie 1931 și a fost fiica regelui Korokī Mahuta și a lui Te Atairangikaahu Hērangi. Copila a urmat școala primară Rakaumanga și Școala Eparhială de Fete Waikato, iar în 1952 s-a căsătorit cu Whatumoana Paki. Tatăl acestuia făcea parte din tribul Waikato Ngati Whawhakia, iar mama lui era membră a tribului nordic Te Aupōuri. Cuplul a avut șapte copii.

În 1970, Te Atairangikaahu a devenit primul Māori care a fost numit comandant al Ordinului Imperiului Britanic, “pentru servicii remarcabile aduse poporului Māori”.

În decembrie 2005, regina a început să se simtă rău, iar șase luni mai târziu a suferit un atac de cord, find internată la Spitalul Waikato din Hamilton. Te Atairangikaahu a fost externată din spital la sfârșitul lunii și și-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare acasă, unde avea să moară pe 15 august 2006, în prezența a șase dintre cei șapte copii ai ei.

 

La moartea sa a fost declarată o săptămână de doliu. Regina a fost înmormântată pe muntele Taupiri, într-un mormânt nemarcat, la fel ca și strămoșii ei, ca semn al egalității cu poporul său. Soțul ei, Whatumoana Paki, a vrut să pună o piatră funerară pe mormântul soției, dar a renunțat până la urmă, respectând tradiția familiei regale. I-a adus totuși un omagiu reginei plantând o specie de trandafiri mov, numită chiar Te Atairangikaahu, în jurul unei pietre memoriale pe care a așezat-o în fața casei lor. Tuheitia Paki, fiul ei cel mare, a devenit succesorul mamei sale, fiind încoronat chiar în timpul funeraliilor acesteia, după ce a primit acordul căpeteniilor tuturor triburilor conducătoare din Noua Zeelandă.

DS TW
No comments

leave a comment