„Șoimul cerului dimineții” a fost regina Māori timp de 40 de ani

Dame Te Atairangikaahu s-a născut pe 23 iulie 1931 și a fost fiica regelui Korokī Mahuta și a lui Te Atairangikaahu Hērangi. Copila a urmat școala primară Rakaumanga și Școala Eparhială de Fete Waikato, iar în 1952 s-a căsătorit cu Whatumoana Paki. Tatăl acestuia făcea parte din tribul Waikato Ngati Whawhakia, iar mama lui era membră a tribului nordic Te Aupōuri. Cuplul a avut șapte copii.

În 1970, Te Atairangikaahu a devenit primul Māori care a fost numit comandant al Ordinului Imperiului Britanic, “pentru servicii remarcabile aduse poporului Māori”.

Deși monarhul Māori nu deține nicio funcție constituțională, este șeful suprem al Federației Waikato formată din triburile indigene și este foarte respectat de populația Noii Zeelande. Regina a fost o susținătoare consecventă a evenimentelor culturale și sportive Māori și a jucat un rol activ în evenimentele politice locale și globale referitoare la problemele indigenilor. Oficial, Elisabeta a II-a a Marii Britanii este Regina Noii Zeelande și este reprezentată în țară de Guvernatorul General al Noii Zeelande, care deține o funcție non-politică.

În decembrie 2005, regina a început să se simtă rău, iar șase luni mai târziu a suferit un atac de cord, find internată la Spitalul Waikato din Hamilton. Te Atairangikaahu a fost externată din spital la sfârșitul lunii și și-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare acasă, unde avea să moară pe 15 august 2006, în prezența a șase dintre cei șapte copii ai ei.

La moartea sa a fost declarată o săptămână de doliu. Regina a fost înmormântată pe muntele Taupiri, într-un mormânt nemarcat, la fel ca și strămoșii ei, ca semn al egalității cu poporul lor. Soțul ei, Whatumoana Paki, a vrut să pună o piatră funerară pe mormântul soției sale, dar a renunțat până la urmă, respectând tradiția familiei regale. I-a adus totuși un omagiu reginei plantând o specie de trandafiri mov, numită chiar Te Atairangikaahu, în jurul unei pietre memoriale pe care a așezat-o în fața casei lor. Tuheitia Paki, fiul ei cel mare, a devenit succesorul mamei sale, fiind încoronat chiar în timpul funeraliilor acesteia, după ce a primit acordul căpeteniilor tuturor triburilor conducătoare din Noua Zeelandă.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *