HomeMonarhieTheresa, blânda regină a Bavariei

Theresa, blânda regină a Bavariei

DS TW

Theresa Charlotte Luise de Saxonia-Hildburghausen s-a născut pe 8 iulie 1792 și a fost fiica lui Frederic, Duce de Saxa-Altenburg, și a ducesei Charlotte Georgine de Mecklenburg-Strelitz.
Mica ducesă a fost botezată pe 13 iulie 1792 și a primit numele împărătesei Maria Terezia a Austriei, fiind crescută la Schloss Hildburghausen împreună cu frații ei: Charlotte, Joseph, Luise, Georg, Friedrich și Eduard. Theresa a primit lecții de muzică clasică, literatura germană și limba franceză, a studiat desenul cu pictorul curții, Carl August Kesler, și pianul de la Johann Peter Heuschkel și Carl Maria von Weber.

În 1809 tânăra a fost luată în calcul ca fiind una dintre posibilele mirese ale lui Napoleon Bonaparte, dar pe 12 octombrie 1810 s-a căsătorit cu prințul moștenitor al Bavariei, Ludwig. Căsătoria a fost prima nuntă regală în Munchen din 1722, iar festivitățile ocazionate de acest mariaj sunt la originea primului Oktoberfest.
Pe 13 octombrie 1825, după decesul lui Maximilian I Iosif de Bavaria, Ludwig și Theresa au devenit regele și regina Bavariei. Cuplul a avut nouă copii, dar suveranul a început curând să o înșele pe delicata Theresa, iar regina a suferit mult, însă a tolerat cu demnitate infidelitățile lui.


Unul dintre cele mai complicate momente a fost atunci când soțul ei a apărut în public cu noua lui amantă, Lola Montez, o actriță irlandeză care devenise faimoasă datorită dansului inventat de ea, “dansul păianjenului”, și pentru expresia “Orice își dorește Lola, Lola primește”, pe care o repeta numeroșilor ei admiratori.
Când femeia a primit cadou de la rege, de ziua ei de naștere, în 1847, pe lângă alte daruri, o sumă de 40.000 de guldeni, în vreme ce regina avea un venit anual de doar 12.000 de guldeni, Theresa s-a considerat umilită definitiv. În același an, Lola a fost numită Contesă de Landsfeld chiar de ziua regelui, pe data de 25 august.

Theresa era foarte populară și a fost considerată regina, soția și mama ideală, iar din 1846, când a început aventura regelui cu dansatoarea exotică, toată simpatia populației s-a îndreptat spre ea.
În 1848, în timpul Revoluția bavareze, parte a mișcărilor pașoptiste din întreaga Europă, regele Ludwig I a abdicat în favoarea fiului său, Maximilian al II-lea al Bavariei. Despre Lola se știe că a fugit din țară și a ajuns dansatoare la New York.
Credincioasa soție a fostului suveran, Theresa, a murit pe 26 octombrie 1854, la vârsta de 62 de ani, din cauza holerei, după ce s-a îmbolnăvit de boala nemiloasă în urma participării la un serviciu public de mulțumire pentru sfârșitul epidemiei care făcuse 9.000 de victime în Bavaria.

DS TW
No comments

leave a comment