HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorTitanic | Sidney Goodwin, copilul necunoscut

Titanic | Sidney Goodwin, copilul necunoscut

Sidney Goodwin
DS TW

Marinarii de pe vasul CS Mackay-Bennett care au intervenit pentru recuperarea cadavrelor ce pluteau în derivă după scufundarea Titanicului în teribila noapte de 14 spre 15 aprilie 1912 au găsit îngroziți trupul unui copil. Băiețelul neidentificat avea în jur de 19 luni, cadavrul copilului cu părul blond fiind cel de-al patrulea scos din apele înghețate în ziua de 17 aprilie 1912, iar descrierea sa era:

Nr. 4

sex – bărbătesc

vârsta estimată – 2 ani

păr – blond

îmbrăcăminte – palton gri cu blană la guler și manșete, costumaș de stofă maro; îmbrăcăminte de corp din flanel, pantofi și ciorapi maro

Fără semne particulare

Probabil clasa a III-a

Marinarii de la bordul vasului Mackay-Bennett, care au fost foarte impresionați când au descoperit trupul copilului, au plătit chiar ei pentru ridicarea unui monument funerar. Băiatul a fost înmormântat pe 4 mai 1912 în cimitirul Fairview, în sicriul său a fost pus un pandantiv de cupru pe care scria “Copilul nostru”, iar pe piatra funerară erau inscripționate cuvintele: “Ridicată în memoria unui copil necunoscut ale cărui rămășițe au fost recuperate după dezastrul Titanicului din 15 aprilie 1912”.

Sidney Goodwin

Înainte de 2002, băiețelul era pur și simplu “copilul necunoscut”, apoi corpul său a fost identificat greșit ca fiind al unui copil suedez de aproximativ doi ani, Gösta Pålsson, sau al unui băiat irlandez de aceeași vârstă, Eugene Rice, alți doi copii cu părul blond care muriseră în naufragiu.

În 2002, producătorii serialului american de televiziune “Secrets of the Dead” au anunțat și ei o identitate eronată, susținând că ar fi vorba despre Eino Viljami Panula, un copil finlandez de 13 luni, afirmațiile lor bazându-se pe rezultatele unor teste ADN. Cercetătorii angajați de televiziune au confruntat ADN-ul copilului cu al unei doamne numită Hildur Panula-Heinonen, autoarea mai multor articole despre Titanic, care era ruda unei femei finlandeze care murise în naufragiu.

În 2007, câțiva cercetătorii de la Universitatea Lakehead au efectuat teste suplimentare în laboratoarele speciale ale armatei canadiene și au constatat că, de fapt, ADN-ul copilului nu se potrivea cu al familiei Panula, în schimb s-au potrivit cu ale rudei unei alte femei dispărută în naufragiu, o anume Goodwin. Noile date au identificat cu certitudine copilul ca fiind Sidney Leslie Goodwin și au fost făcute publice pe 30 iulie 2007.

Deși în zilele imediat următoare naufragiului fuseseră recuperate și alte două corpuri de copii, Sidney a devenit simbolul tuturor copiilor pierduți în apele oceanului înghețat și, după ce băiețelul necunoscut a primit un nume, au început cercetări minuțioase privind povestea sa.

În fotografia de mai jos se afla toți membrii familiei care s-a aflat pe Titanic: William, Frederick, Charles, Lillian, Augusta, Jessie și Harold, dar micuțul Sidney lipsește din poză.

Familia Goodwin

Băiatul se născuse pe 9 septembrie 1910 în satul britanic Melksham, era cel mai mic copil al lui Frederick Joseph și al Augustei Goodwin și avea cinci frați mai mari: Lillian, Charles, William, Jessie și Harold.

Thomas, un unchi care plecase din Anglia cu ceva timp în urmă și se stabilise în Niagara Falls, New York, îi scrisese tatălui familiei, Frederick, spunându-i că urmează să se deschidă o centrală electrică în zonă, iar acesta, bucuros de veste, a decis să-și ia soția si cei șase copii și să înceapă o nouă viață în America. Bărbatul a rezervat șase locuri la clasa a treia pe SS New York, cu plecare din Southampton, dar din cauza unei greve călătoria a fost amânată, iar pasagerii au fost transferați pe Titanic, tot la clasa a treia.

Sidney Goodwin
Pantofiorii maro ai lui Sidney

Nu se știu multe lucruri despre cum au petrecut membrii familiei Goodwin primele trei zile ale călătoriei, singura informație fiind că au dormit în cabine separate, Frederick și fiii cei mari în zona provei, iar Augusta cu mezinul Sidney și cu fetele într-o cabină de la pupa.

În cartea sa, “The Night Lives On”, istoricul Walter Lord a dedicat un capitol întreg familiei, explicând că e posibil ca pasagerii de la clasa a III-a să fi murit pentru că nu știau limba engleză, dar în cazul de față teoria nu se confirmă, pentru că familia era britanică.

Eino Viljami Panula, băiețelul finlandez născut pe 10 martie 1911 despre care s-a crezut inițial că este “copilul necunoscut”, era fiul lui Juha Panula și al Mariei Emilia Ojala și mai avea șapte frați, însă pe Titanic călătorea doar cu mama lui și cu patru dintre frații mai mari, îndreptându-se spre Pennsylvania, unde se afla deja tatăl, Juha. Toți cei șase membrii ai familiei Panula au murit în dezastru, iar trupul lui Eino nu a fost recupera niciodată.

Surse:

Encyclopedia Titanica

Isabel Vincent, New documentary explores mystery of Titanic’s ‘Unknown Child’ New York Post

DS TW
No comments

leave a comment