HomeMonarhieArtiști și scriitoriTragediana Sarah Bernhardt, fiica unei curtezane și a unui necunoscut

Tragediana Sarah Bernhardt, fiica unei curtezane și a unui necunoscut

Sarah Bernhardt s-a născut în noaptea de 22 spre 23 octombrie 1844 la Paris și a fost fiica nelegitimă a unei curtezane, Judith-Julie Bernardt, care muncea ca modistă într-un atelier și își completa veniturile pentru a-și crește copiii lucrând noaptea sub numele Youle. Despre tatăl lui Sarah nimeni nu știe nimic, deși istoricii au avansat numele avocatului Edouard sau al ofițerului Paul Morel ca posibili iubiți ai mamei sale în perioada respectivă.
Sarah Bernhardt a avut cel puțin trei surori și, în copilărie, a suferit mult din cauza preferinței mamei pentru sora ei mai mică, Jeanne-Rosine, devenită și ea actriță.

Abandonată de mamă, care ducea o continuă viață de noapte la Paris, Sarah își petrece copilăria la Quimperlé, îngrijită de o dădacă. Ducele de Morny, iubitul mătușii sale, îi asigură educația înscriind-o pe fetiță în pensionul domnișoarei Fressard și, mai apoi, în 1853 la mănăstirea Grand Champs din Versailles. Sarah devine o catolică ferventă și joacă primul ei rol, un înger, într-un spectacol religios. Copila părăsește mănăstirea în jurul vârstei de paisprezece ani și este înscrisă la Conservator.
După o scurtă apariție la Comedia Franceză, între 1862 și 1863, a intrat în trupa teatrului Odeon unde a jucat între 1866 și 1872. Actrița deja consacrată a revenit la Comedia Franceză în perioada 1872-1880, obținând succes după succes pe scenele de la Paris și Londra.

Viața privată a lui Sarah Bernhardt a fost destul de agitată. La vârsta de douăzeci de ani a născut singurul său copil, pe Maurice Bernhardt, rod al unei aventuri cu un prinț belgian, Henri de Ligne, băiatulcare va deveni scriitor.
Ulterior actrița a avut mai mulți iubiți, printre care Charles Haas, un tânăr monden pentru care a făcut o adevărată pasiune, dar care a tratat-o ca pe o femeie ușoară și a înșelat-o de nenumărate ori în timpul relației. Există mărturii care vorbesc despre relațiile lui Sarah cu artiștii Gustave Doré și Georges Jules Victor Clairin, cu actorii Mounet-Sully, Lucien Guitry și Lou Tellegen sau cu doctorul Samuel Pozzi și chiar cu Victor Hugo și cu Eduard al VII-lea, prințul de Wales.

 

În anii 1874-1875, Sarah a avut relații intime cu politicianul Léon Gambetta, cu Henri Ducasse și contele Remusat care o plăteau cu sume generoase pentru a le fi alături.
În 1882, actrița s-a căsătorit la Londra cu un actor de origine greacă, Aristides Damala, dar, cum acesta era dependent de morfină, relația lor nu a durat mult. Totuși, ea va rămâne soția lui legitimă până la moartea actorului, în 1889, la vârsta de 34 de ani.
În 1880 Sarah și-a înființat propria companie de teatru și a făcut un turneu în jurul lumii cu Dama cu camelii de Alexandre Dumas fiul. A devenit atât de cunoscută, încât următorii 40 de ani ai carierei ei i-au adus peste 120 de roluri în teatru și 11 roluri în film, chiar la începutul cinematografiei.

După un accident agravat de tuberculoza osteoarticulară de care suferea, care a dus la amputarea unui picior, în 1915, Sarah Bernhardt, ajunsă la vârsta de 70 de ani, a purtat o proteză de lemn și a jucat doar în roluri în care putea să stea așezată cât mai mult.
Marea tragediană nu a renunțat la scenă până în ultimele luni de viață. Pe 26 martie 1923, a suferit o criză renală acută și a murit în prezența fiului său, Maurice. Guvernul francez i-a organizat actriței funeralii naționale, fiind înmormântată cu toate onorurile cuvenite în Cimitirul Père-Lachaise.

 

Galerie foto:

No comments

leave a comment