HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliUciderea lui Carol cel Bun, contele de Flandra

Uciderea lui Carol cel Bun, contele de Flandra

Carol cel bun
DS TW

Carol cel Bun s-a născut în Danemarca, fiind unicul fiu al regelui Canut al IV-lea al Danemarcei şi al soţiei sale, Adela de Flandra. Tatăl său a fost asasinat în catedrala din Odense în 1086, iar Adela s-a refugiat în Flandra împreună cu Carol, pe atunci copil. Băiatul a crescut la curtea comitală a bunicului său, Robert I Frizonul și a unchiului, Robert al II-lea. În 1092, Adela a plecat în sudul Italiei pentru a se căsători a doua oară, cu Roger Borsa, ducele normand de Apulia, lăsându-l pe micuţ în Flandra.

În 1111, contele Robert al II-lea a murit, locul său fiind luat de vărul lui Carol, Balduin al VII-lea, iar tânărul a devenit un sfătuitor apropiat al noului conte care în, jurul anului 1118, a stabilit căsătoria lui Carol cu moștenitoarea comitatului de Amiens, Margareta de Clermont. Balduin a fost rănit pe când lupta cu regele Franței în septembrie 1118, și, neavând copii, l-a desemnat pe Carol ca succesor înainte de a muri, pe 19 iulie 1119.

Devenit conte de Flandra, Carol s-a remarcat prin bunătatea și generozitatea sa față de cei săraci, distribuindu-le frecvent oamenilor pâine în perioadele de foamete. Chibzuit și prevăzător, a luat măsuri ca grânele să fie puse deoparte pentru vremuri grele și a intervenit ca să nu fie vândute la prețuri excesive. Pentru că a încrcat să reducă influența exercitată de familia Erembald, contele a devenit ţinta unor conspiraţii care aveau să-i aducă sfârşitul.

Carol cel Bun
Carol cel Bun

Bertulf Fitz Erembald, prior al catedralei Sfântului Donațian din dioceza de Bruges, a pus la cale un complot menit să-l asasineze atât pe Carol, cât și pe sfătuitorii lui. În dimineața zilei de 2 martie 1127, pe când Carol se afla în Biserica Sfântului Donațian pentru a se ruga, un grup de cavaleri fideli familiei Erembald au pătruns în biserică și l-au rănit mortal. Crima brutală a provocat o mare răscoală populară, iar contele a a fost considerat martir și sfânt, deşi beatificarea sa a avut loc abia în 1882.

Toți bărbații din familia Erembald, care plănuiseră și duseseră la îndeplinire asasinatul, au fost arestați și torturați până la moarte de către nobilii și populația din Bruges și Gent care au vrut să răzbune astfel uciderea lui Carol cel bun.

Sursa: Galbert of Bruges, The Murder, Betrayal, and Slaughter of the Glorious Charles, Count of Flanders, 2013

DS TW
No comments

leave a comment